Υπέρογκες αυξήσεις στις αμοιβές, επιφύλαξε η υπουργική απόφαση ΦΕΚ (23 Ιουνίου 2022, Τεύχος Υ.Ο.Δ.Δ., Αρ. Φύλο 517) για τα νέα μέλη του ΔΣ της ΕΑΑΔΗΣΥ αφού μαζί με τις 3.100 ευρώ και τα 4.400 ευρώ του προέδρου οι συνταξιούχοι δικαστικοί όπως προβλέπει ο νόμος, χωρίς κρατήσεις θα λαμβάνουν και το 70% της σύνταξης.
Η τεράστια αυτή αύξηση των αμοιβών εκτός του ότι δημιουργεί ετήσια δαπάνη σε βάρος του τακτικού προϋπολογισμού της ΕΑΑΔΗΣΥ, ύψους 424.800,00 ευρώ, κρύβει πίσω της και μια δυσάρεστη πραγματικότητα.
Το νέο σχήμα της ΕΑΑΔΗΣΥ είναι δυσλειτουργικό και υπάρχει ελάχιστη διαθεσιμότητα. Η ανάληψη των καθηκόντων από τα νέα μέλη του ΔΣ σημαίνει πολύ διάβασμα και απόκτηση πολύ εξειδικευμένης εμπειρίας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, που δεν υπάρχει.
Τα νέα μέλη του ΔΣ όπως το είχε τονίσει από τη αρχή το myota.gr δεν θα πρέπει να εξειδικευτούν μόνο στον νομικό χώρο των Δημοσίων Συμβάσεων, αλλά και σε άλλα τεχνικά θέματα κυρίως μηχανικών, όπως στον τομέα παραγωγής έργου, αντοχής υλικών κλπ
Το νέο ΔΣ σε μια υποστελεχωμένη πια ΕΑΑΔΗΣΥ καθώς καθημερινά οι αποσπασμένοι υπάλληλοι γυρνούν στις υπηρεσίες τους, θα κληθεί να αναπληρώσει χιλιάδες ώρες εμπειρίας και αντίστοιχες σελίδες τεχνογνωσίας.
Όπως αναφέρει και η έκθεση πεπραγμένων η σοβαρότατη υποστελέχωση -υποστελέχωση επιδεινώθηκε σημαντικά μετά την ανακοίνωση του σχεδίου ενοποίησης, τον Ιούνιο του 2021, με αποτέλεσμα το ποσοστό των υπηρετούντων σήμερα στην Αρχή να φτάνει μόλις το 37% επί του συνόλου των οργανικών θέσεων. Και μην ξεχνάμε ότι και μετά την δημοσίευση της έκθεση η κατάσταση συνέχισε να επιδεινώνεται περεταίρω.
Και δεν μιλάμε για κάποιους νέους νομικούς με όρεξη και προοπτική καριέρας που ετομάζονται να μπουν στον νέο κόσμο της ψηφιακής εποχής. Μιλάμε για αποστρατευμένους συνταξιούχους με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει που πρέπει να καθοδηγήσουν για την νέα Εθνική Στρατηγική των Δημοσίων Συμβάσεων για την περίοδο 2021-2025
Ετσι η κυβέρνηση με τις λάθος επιλογές αναγκάστηκε να προσφέρει τεράστιες αμοιβές, χωρίς όμως να είναι εξασφαλισμένο και το αποτέλεσμα. Παράλληλα βέβαια αυξάνει σε μεγάλο βαθμό και την οικονομική επιβάρυνση της ΕΑΑΔΗΣΥ αφού αυξάνονται και τα μέλη.
Το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται και σε μια στιγμή μάλιστα όπου η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει το σύστημα των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων ένα πολύπλοκο και πρωτόγνωρο σύστημα, είναι ότι απαιτούνται ειδικά πολλές οικονομικές και μηχανικές γνώσεις και γνώσεις μηχανικού ενώ η ΕΑΔΥΣΗ με το νέο σχήμα θα στελεχωθεί όπως φαίνεται αποκλειστικά με νομικούς και μάλιστα συνταξιούχους που έχουν εμπειρία από παλιά δεδομένα. Να μην ξεχνάμε ότι η ΕΑΔΥΣΗ καλείται κυρίως να προωθήσει τις νέες τεχνολογίες και τα νέα μοντέλα στις αναθέτουσες αρχές και να τις ξεμπλοκάρει με πρότυπα.
Να μην ξεχνάμε ότι ο ρόλος της ΕΑΔΥΣΗ είναι και νομοπαρσκευαστικός.
Το νέο σχήμα όπως φαίνεται που όσοι το αναλάβουν, θα το αναλάβουν με βαριά καρδιά και με πολύ μικρή επάρκεια, αναμένεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην αγορά ειδικά στον χώρο της καινοτομίας που αφορά το νέο ΕΣΠΑ κα το Ταμείο Ανάκαμψης.
Οσον αφορά τους δήμους και τις Περιφέρειες οι αναθέτουσες αρχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς υποστήριξη.