Διαμαρτυρία του δημάρχου Βύρωνα στο ΥΠ.ΕΣ. για τη μειωμένη έκτακτη ενίσχυση στους Δήμους για το ενεργειακό κόστος

Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα για τη μειωμένη έκτακτη ενίσχυση προς τους Δήμους για την κάλυψη του αυξημένου ενεργειακού κόστους, απέστειλε ο Δήμαρχος Βύρωνα. Όπως μάλιστα σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γρηγόρης Κατωπόδης: “… ο Δήμος Βύρωνα λαμβάνει ενίσχυση που δεν υπερβαίνει το 36% της τακτικής επιχορήγησής του, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο!”

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την επιστολή:

“Κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το κύμα ανατιμήσεων στην ενέργεια που ξεκίνησε ήδη από το 2021 και κορυφώνεται το 2022 πλήττει ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, πλήττει ωστόσο σε τεράστιο βαθμό τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας.
Για το λόγο αυτό, στηρίξαμε την προ μηνός πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Δήμων της χώρας, ώστε να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες και να ανταποκριθούν στις υπηρεσίες που οι πολίτες περιμένουν να έχουν, χωρίς να εκτροχιαστούν οι προϋπολογισμοί τους και χωρίς να γεννηθούν χρέη που θα επιβαρύνουν την ήδη δύσκολη οικονομική τους θέση. Αξίζει να θυμηθούμε, άλλωστε, ότι ήταν οι ίδιοι οι Δήμοι αυτοί που σήκωσαν ένα σημαντικά δυσανάλογο βάρος κατά την περίοδο της πανδημίας, όντας στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανάσχεσης των κυμάτων του κορωνοϊού και της προσπάθειας προστασίας της δημόσιας υγείας με έκτακτα ή αυξημένα μέτρα σε σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλους δημόσιους χώρους και μάλιστα με σοβαρές ελλείψεις μόνιμου προσωπικού που απαίτησαν έκτακτες προσλήψεις εργαζομένων. Οι ήδη κατακερματισμένες δυνατότητες των Δήμων δέχθηκαν ισχυρό πλήγμα, το οποίο εν μέρει και όχι εν συνόλω αντιμετωπίστηκε με έκτακτες επιχορηγήσεις από τους ΚΑΠ, πάντα κατ’αναλογία με τα ποσά που οι Δήμοι πάντοτε λάμβαναν ως τακτική επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία τους.
Δυστυχώς, η ίδια πρακτική δεν ακολουθήθηκε και στη σημερινή περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Παρά την εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την κατανομή πόρων με βάση τα στοιχεία εξόδων που υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους Δήμους στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ μέχρι τα τέλη Μαΐου. Το ουσιαστικό ζήτημα που αυτή η απόφαση δημιουργεί, είναι ότι δημιουργεί απίστευτες ανισότητες στην κατανομή των πόρων. Ενδεικτικό είναι ότι, ενώ το συνολικό ποσό για ολόκληρη τη χώρα φτάνει στο 81% του ποσού της τακτικής επιχορήγησης, ο Δήμος Βύρωνα λαμβάνει ενίσχυση που δεν υπερβαίνει μόλις στο 36% της επιχορήγησής του, δηλαδή μόλις το ένα τρίτο! Εάν μάλιστα ένας Δήμος δεν πρόλαβε ή δεν είχε τη δυνατότητα να αποπληρώσει τις οφειλές του, ώστε να τις καταχωρήσει στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του ΥΠΕΣ, “τιμωρείται” με ακόμα μικρότερο ποσό ενίσχυσης, κάτι που στην ουσία διασφαλίζει ότι θα συνεχίσει να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο οφειλών και οικονομικής δυσπραγίας.

Κύριε Υπουργέ,

Η απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών δημιουργεί, κατά τη γνώμη μας, σημαντικά προβλήματα και τείνει να αποτελέσει μια χαμένη ευκαιρία για τους Δήμους να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οικονομικά εν μέσω εξαιρετικά δυσχερών συνθηκών. Για το λόγο αυτό, συντασσόμαστε με τη σχετική επιστολή του Προέδρου της ΚΕΔΕ και ζητούμε την αλλαγή της απόφασης αυτής, ώστε τα ποσά ενίσχυσης για κάθε Δήμο να κατανεμηθούν αναλογικά και να αρθεί η αδικία αυτή.

Με τιμή,

Γρηγόρης Κατωπόδης
Δήμαρχος Βύρωνα