Τροποποιείται η λειτουργία των ΥΔΟΜ

Με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στην Βουλή και με το άρθρο 5, τροποποιείται το σύστημα σύστασης και λειτουργίας Υπηρεσιών Δόμησης και σταματάει η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.ΔΟΜ. από 1.1.2023.

Συγεκριμένα το Αρθρο 5 αναφέρει:
Αναμόρφωση συστήματος σύστασης και λειτουργίας υπηρεσιών δόμησης τροποποίηση άρθρο 97Α νόμου 3852 2010

  1. Στο άρθρο 97 Α του νόμου 3852 2010 (Α’ 87) επέρχονται οι εξής αλλαγές:
    α) Αντικαθίσταται η παράγραφος 1, β) προστίθενται νέες παρ. 1α και 1β, γ) στην περ. β’ της παρ. 2 προστίθεται το προσωπικό του άρθρου 99 του ίδιου νόμου, δ) προστίθεται περ. γ της παραγράφου 2, ε) στο τέλος τις περ. β της παραγράφου 3 προστίθενται οι λέξεις «είτε από τις ΥΔΟΜ των δήμων που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο», στ) στο τέλος παρ. 4 προστίθενται οι λέξεις «σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 214», ζ) καταργείται η παρ. 6
    η) στην παρ. 8 οι λέξεις «με την έκδοση» αντικαθίστανται από τις λέξεις «με την θέση σε ισχύ» και το άρθρο 97 Α διαμορφώνεται ως εξής:

Άρθρο 97 Α
Υπηρεσία δόμησης ΥΔΟΜ

Έως την 31ή 12 2022 εκτός από τις υπηρεσιακές μονάδες που προβλέπονται στο άρθρο 97 σε κάθε δήμο δύναται να συστήνεται και να λειτουργεί υπηρεσία δόμησης (Υ.Δ.Ο.Μ.) υπό τις προϋποθέσεις της παρ. 4 από την 1 Ιανουαρίου 2023 παύει η δυνατότητα σύστασης νέων Υ.Δ.Ο.Μ

1α. Αν σε δήμο δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, ή υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης με σημαντικό φόρτο εργασίας ή σημαντική καθυστέρηση στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, δύναται να πραγματοποιείται χρέωση της έκδοσης προέγκρισης οικοδομικής άδειας ή της άσκησης μέρους ή του συνόλου των αρμοδιοτήτων του άρθρου 31 του ν. 4495/2017 (Α’ 167) σε άλλη Υπηρεσία Δόμησης της ιδίας Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος οικοδομικών αδειών. Κατ’ εξαίρεση, στους δήμους των Περιφερειών Αττικής, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, όπου δεν υφίσταται Υπηρεσία Δόμησης, οι αρμοδιότητες αυτές ασκούνται από την Κεντρική Υπηρεσία Δόμησης (Κ.Υ.ΔΟΜ.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το άρθρο 139 του ν. 4759/2020 (Α’ 245), μετά την έναρξη λειτουργίας της.

1β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, διατίθεται στους δήμους των οποίων η Υ.ΔΟΜ. παρέχει διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, ετησίως και για ανώτατο χρονικό διάστημα τριών (3) ετών, από τις πιστώσεις του άρθρου 259, ποσό για την κάλυψη της μισθολογικής δαπάνης του προσωπικού που στελεχώνει τις οργανικές θέσεις της περ. γ’ της παρ. 2.

  1. α) Οι Υπηρεσίες Δόμησης που λειτουργούν σε επίπεδο Τμήματος στελεχώνονται τουλάχιστον από έναν (1) αγρονόμο τοπογράψο μηχανικό, έναν (1) αρχιτέκτονα μηχανικό, έναν (1) χωροτάκτη πολεοδόμο μηχανικό, έναν (1) πολιτικό μηχανικό και έναν (1) μηχανσλόγο ή ηλεκτρολόγο μηχανικό. Ο χωροτάκτης – πολεοδόμος μηχανικός, αν δεν υπάρχει, αντικαθίσταται από αρχιτέκτονα ή τοπογράψο μηχανικό με μεταπτυχιακό τίτλο ή ειδίκευση στην πολεοδομία και ο αγρονόμος τοπογράψος από πολιτικό μηχανικό. Η ελάχιστη στελέχωση για τις Υπηρεσίες Δόμησης σε επίπεδο Διεύθυνσης ανέρχεται στο σαράντα τοις εκατό (40%) των θέσεων κάθε κατηγορίας προσωπικού και κλάδου/ ειδικότητας μηχανικών της οικείας Διεύθυνσης, όπως προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του δήμου, συμπεριλαμβανόμενων υποχρεωτικά των ειδικοτήτων του προηγούμενου εδαφίου.

β) Στην κατά την περ. α’ στελέχωση, προσμετράται το πάσης φύσεως απασχολούμενο προσωπικό, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας του, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 4674/2020 (Α’ 53) και του προσωπικού του άρθρου 99 του παρόντος.

γ) Στις Υ.ΔΟΜ. που παρέχουν διοικητική υποστήριξη έστω και σε άλλο δήμο, συστήνονται με το παρόν επιπλέον εκατόν πενήντα (150) οργανικές θέσεις μονίμου προσωπικού κλάδου και ειδικότητας Μηχανικών των κατηγοριών Π.Ε. και Τ.Ε. που απαιτούνται για την κάλυψη της ελάχιστης στελέχωσης, οι οποίες αποτυπώνονται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας κατά την πρώτη τροποποίησή του. Οι συστηνόμενες εκ του παρόντος οργανικές θέσεις δύνανται να καλύπτονται από τους Πίνακες επιλαχόντων της υπό στοιχεία 13Κ/2021 Προκήρυξης του Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού, σύμψωνα με τις παρ. 7 και 8 του άρθρου 25 του ν. 4765/2021 (Ν 6), κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου 33/2006 (Α’280). Οι οργανικές θέσεις του προηγούμενου εδαφίου δύναται να αφορούν στη στελέχωση τόσο των Υ.ΔΟΜ. που πρόκειται να συσταθούν έως την 31η.12.2022 όσο και στη στελέχωση των Υ.ΔΟΜ. που θα λειτουργούν από την 1η.1.2023. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, καθορίζονται η διαδικασία, τα κριτήρια και ο τρόπος κατανομής του αριθμού του προσωπικού που προκύπτει από το προηγούμενο εδάφιο στις Υ.ΔΟΜ. της χώρας.