Στα 2,352 δισ. ευρώ το «Α. Τρίτσης». Συνέντευξη Πέτσα

«Οι αλλεπάλληλες και πολλαπλές, εξωγενείς κρίσεις διαμόρφωσαν ένα εξαιρετικά δυσμενές διεθνές περιβάλλον», τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στη συνέντευξή του στο libre, αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, στις «εθνικές προκλήσεις στον Έβρο και στο Αιγαίο», την υγειονομική και την ενεργειακή κρίση. Στην συνέντευξή του κλείνοντας αναφέρθηκε και στην Αυτοδιοίκηση:

Ερώηση: Όσον αφορά στο υπουργείο Εσωτερικών και το χαρτοφυλάκιο της Αυτοδιοίκησης, ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας;
Πέτσας: Πρόσφατα εντάξαμε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» 133 νέα έργα συνολικού προϋπολογισμού 314 εκατ. ευρώ. Έτσι, από τον Απρίλιο του 2021 μέχρι και σήμερα, έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμα αυτό 812 έργα με συνολικό προϋπολογισμό 2,352 δισ. ευρώ.
• Και είμαστε υπερήφανοι που, πλέον, όλοι οι δικαιούχοι Δήμοι της χώρας έχουν ένα τουλάχιστον έργο υψηλής προτεραιότητας ενταγμένο στο Πρόγραμμα, καθώς έχουμε χρηματοδοτήσει με ποσό άνω του 60% του πλαφόν τους, Δήμους που αντιστοιχούν σε συνολικό πληθυσμό 9,2 εκατ. πολιτών, όταν τον Μάρτιο του 2021 η αντίστοιχη κάλυψη πληθυσμού ήταν μόλις 1 εκατομμύριο πολίτες.
Η πρόκληση για τους επόμενους μήνες είναι η επιτάχυνση των δημοπρατήσεων και συμβασιοποιήσεων από τη μεριά της Αυτοδιοίκησης, ώστε την περίοδο 2022-2023 οι πολίτες να δουν την καθημερινότητά τους να βελτιώνεται στην πράξη, μέσα από έργα που αναβαθμίζουν τα δίκτυα και τις υποδομές και είναι φιλικά στο περιβάλλον.
Επίσης, με γνώμονα τη συνεχή στήριξη της Αυτοδιοίκησης και στο πλαίσιο των διαρκών παρεμβάσεων που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ενεργειακής κρίσης, προχωρήσαμε σε νέα έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 90 εκατ. ευρώ στους Δήμους όλης της χώρας για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Είχε προηγηθεί, ήδη φέτος, η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με συνολικά 136 εκατομμύρια ευρώ στους δήμους και τις περιφέρειες για την αντιμετώπιση και του ενεργειακού κόστους καθώς και στις σχολικές επιτροπές για τη θέρμανση των παιδιών μας την περίοδο μέχρι τον Μάιο.
• Τέλος, προχωρήσαμε στην έκδοση μιας νέας πρόσκλησης για έργα οδικής ασφάλειας, συνολικού ύψους 335 εκατομμυρίων ευρώ.
Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα για την οδική ασφάλεια, προσφέροντας ένα ακόμη χρηματοδοτικό εργαλείο σε Δήμους και Περιφέρειες που έχουν ανάγκη να βελτιώσουν την ασφάλεια του οδικού δικτύου τους, με σκοπό τη μείωση του αριθμού των τροχαίων ατυχημάτων και την μεγαλύτερη ασφάλεια κατοίκων και επισκεπτών.
Συμπερασματικά, συνεχίζουμε να στηρίζουμε την Αυτοδιοίκηση με όλους τους απαραίτητους πόρους προς όφελος όλων των πολιτών.