Ίδρυση Δημοτικής Ακαδημίας στο Δήμο Αμαρουσίου “Maroussi Digital Academy”

Τη νέα Δημοτική Ακαδημία “Maroussi Digital Academy”, μία πρωτοποριακή πρωτοβουλία του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, παρουσίασε ο Δήμος Αμαρουσίου και οι συνεργαζόμενοι φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα για την υλοποίησή της, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε την Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022, στο Δημαρχείο Αμαρουσίου.
Ανοίγοντας τη συνέντευξη τύπου ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα πρόγραμμα που επιχειρεί να παρέμβει πιλοτικά στο κρίσιμο ζήτημα της απασχόλησης των νέων επιστημόνων και αποτελεί καρπό της συνεργασίας του Δήμου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εκπαίδευσης και Νέας Τεχνολογίας. Είναι χαρά μας να συνεργαζόμαστε με κορυφαίους φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πειραιά, τη Samsung, τη Cisco και την OTE Academy.
Πρωτοποριακό Πρόγραμμα Προσέλκυσης Χορηγικών Πόρων από το Δήμο Αμαρουσίου για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Αναφερόμενος ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στην επίτευξη της ίδρυσης της Δημοτικής Ακαδημίας “Maroussi Digital Academy”, υπογράμμισε τη σημασία του συνεκτικού προγράμματος Προσέλκυσης Χορηγικών Πόρων «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, από το Δήμο Αμαρουσίου από τα μέσα του έτους 2020.
«Μακράν μιας αντίληψης –υπογράμμισε- που εξαντλεί το θέμα των Χορηγιών σε κάποιες αποσπασματικές, ευκαιριακές και συνήθως χωρίς συνέχεια παροχές, εμείς, στο Δήμο Αμαρουσίου, δημιουργήσαμε τις προϋποθέσεις που επιτρέπουν ένα σταθερό πλαίσιο συνεργασίας, συστηματικό και συντεταγμένο, για ένα είδος συστράτευσης με τις Επιχειρήσεις, με σκοπό την ενίσχυση κοινωφελών δράσεων του Δήμου στα πεδία της Κοινωνικής Πολιτικής, του Πολιτισμού/Αθλητισμού, του Περιβάλλοντος & της Απασχόλησης.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του Δήμου μας, δημιουργήσαμε ένα μεθοδολογικό εργαλείο προσέλκυσης χορηγικών πόρων και εκπαιδεύσαμε με την αναγκαία τεχνογνωσία τα στελέχη του Γραφείου Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ παράλληλα αναπτύξαμε δράσεις επικοινωνίας, ανάμεσα στις οποίες η διαδικτυακή σελίδα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ώστε οι Επιχειρήσεις, εγκαίρως και πλήρως ενημερωμένες, να εντάσσουν στον προγραμματισμό της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης τους δράσεις για την κάλυψη αναγκών που δεν μπορεί να καλύψει ο Δήμος από άλλες πηγές.
Όλη αυτή η δουλειά βάσης αποδίδει καρπούς, όπως αποδεικνύεται ήδη από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, αλλά και από τη συνεργασία που είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε σήμερα. Τόσο η SAMSUNG όσο και CISCO και η OTE ACADEMY από την πρώτη στιγμή θέλησαν να βοηθήσουν και να συνεργαστούν μαζί μας υποστηρίζοντας τις σχετικές πρωτοβουλίες».
Σημαντική Διάκριση του Προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» για την ανάδειξη και διάδοση της καινοτομίας
Ο κ. Αμπατζόγλου ακολούθως αναφέρθηκε στη σημαντική διάκριση που έλαβε το Πρόγραμμα Χορηγιών «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ», εντασσόμενο στο Εθνικό Αποθετήριο Καινοτομιών και το Δίκτυο Καινοτομίας του Δημόσιου Τομέα.
«Μόλις πρόσφατα (Ιούνιος 2022), μετά από έρευνα που διενεργήθηκε από τα στελέχη του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του Υπουργείου Εσωτερικών, πληροφορηθήκαμε ότι το Πρόγραμμα Χορηγιών «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» του Δήμου μας παρουσιάζει ενδιαφέρον, ώστε μετά από την οριζόμενη διαδικασία να συμμετέχει ενεργά στην ανάδειξη και διάδοση της καινοτομίας που παρουσιάζει, εντασσόμενο στο Εθνικό Αποθετήριο Καινοτομιών και το Δίκτυο Καινοτομίας του Δημοσίου τομέα.
«Είναι μία διάκριση σημαντική για τον Δήμο μας που πρωτοπορεί, ανοίγοντας δρόμους για την ευρύτερη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Επιχειρηματική Κοινότητα, προς όφελος των πολιτών και των πόλεων μας» επισήμανε ο κ. Αμπατζόγλου.
Ο Αντιδήμαρχος Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ο οποίος έχει την οργανωτική ευθύνη για την ίδρυση της Δημοτικής Ακαδημίας, στο χαιρετισμό του τόνισε ότι «σκοπός της προσπάθειάς μας είναι να προσφέρουμε ψηφιακές δεξιότητες στους νέους μας, ώστε να έχουν μεγαλύτερη και καλύτερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας. Είμαστε υπερήφανοι- πρόσθεσε- που τη Δημοτική Ακαδημία θα στελεχώνουν σπουδαίοι ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς. Ωστόσο, στόχος μας είναι η καθιέρωση της Ακαδημίας, προκειμένου να γίνει ένα ισχυρό εκπαιδευτικό κέντρο. Σήμερα συντελείται ένα σπουδαίο πρώτο βήμα και ευελπιστούμε και για το επόμενο.»

Ο πρ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά κ. Νικόλαος Γεωργόπουλος αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο « Στρατηγική και Ψηφιακό Μάρκετινγκ», που θα υλοποιηθεί στη Δημοτική Ακαδημία, τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του περιεχομένου σπουδών του οποίου θα αναλάβει το Πανεπιστήμιο Πειραιά με τη χρηματοδότηση της Samsung Electronics Hellas.
«Έχουμε την εμπειρία στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και πιστεύω η συνεργασία αυτή θα είναι μια καλή συνεργασία στο Δήμο Αμαρουσίου. Είναι ως ένα επενδυτικό πρόγραμμα και πιστεύω ότι θα μας προσεγγίσουν και αρκετοί άλλοι Δήμοι, γιατί είμαι σίγουρος ότι αυτό το πρόγραμμα θα πάει πολύ καλά. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από τη Samsung και την ευχαριστούμε πολύ.
Να ευχαριστήσω ξανά τον ανοιχτόμυαλο Δήμαρχο κ. Αμπατζόγλου και τον Αντιδήμαρχο και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και θα δώσουμε την κατάρτιση την εκπαίδευση που χρειάζονται οι κάτοικοι, κατ’ αρχάς του Δήμου Αμαρουσίου» υπογράμμισε ο κ. Γεωργόπουλος.
Η PR Manager της Samsung Electronics Hellas Λίλιαν Δανού υπογράμμισε ότι «η Samsung επιθυμεί και επιδιώκει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην παροχή ευκαιριών επιμόρφωσης. Από το 2013 μέχρι σήμερα περισσότερο από μισό εκατ. νέοι έχουν ανταποκριθεί στις δράσεις της Samsung. Εν προκειμένω, έχομε την ευχαρίστηση και την τιμή να συνεργαστούμε με το Δήμο Αμαρουσίου και το Κέντρο Επιμόρφωσης Δια Βίου Μάθησης του Παν/μίου Πειραιά για την υλοποίηση του προγράμματος «Στρατηγική και Ψηφιακό Μάρκετινγκ». Χαιρετίζω την προσπάθεια του Δήμου Αμαρουσίου και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα δούμε παρόμοιες πρωτοβουλίες και από άλλους Δήμους της χώρας».

Επί του προγράμματος αναφέρθηκε αναλυτικότερα η Επίκουρος Καθηγήτρια του Παν/μίου Πειραιά Γιωργία Ζούνη.
H Marketing & Communication Manager & Networking Academy Manager της Cisco για την Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα, Έλενα Πρασάκη αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Δήμο Αμαρουσίου και την ΟΤΕ Academy για την δημιουργία του καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος Ψηφιακών Δεξιοτήτων NetAcard της Cisco.
«Ως Cisco πιστεύουμε και αυτό αποτυπώνεται και από το ευρύ φάσμα των συνεργειών που αναπτύσσουμε ότι δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτό που αποκαλούμε τοπικές κοινωνίες, με κύριο εκφραστή τους την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι πάρα πολύ σημαντική η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένας πυλώνας, ο οποίος μέσα από πολλές προσπάθειες έχει αναδειχθεί σε αναπτυξιακό μοχλό και υποστηρικτή της καινοτομίας, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμαρχο κ. Θεόδωρο Αμπατζόγλου και τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ιωαννίδη για αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία. Η δουλειά που έχει ήδη προηγηθεί και η συνέργεια αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα είναι πολύ σπουδαία και εύχομαι κάθε καλό στη συνεργασία μας.»
Ο Διευθυντής της ΟΤΕ Academy κ. Γιάννης Αργυράκος σημείωσε ότι η OTE Academy είναι ο μεγαλύτερος φορέας που υποστηρίζει Ακαδημίες στην Ελλάδα, οπότε δεν θα μπορούσε να μην ανταποκριθεί στο κάλεσμα και να είναι εδώ ώστε να συμβάλλει με όλες τις δυνάμεις του, ως ένας από τους κύριους συνεργάτες υλοποίησης εκπαίδευσης της Cisco. Πιστεύουμε στην εκπαίδευση που μπορεί να οδηγήσει σε απασχολησιμότητα, αυτό είναι το ζητούμενο για μας σήμερα, αυτό είναι το ζητούμενο για τους πολίτες, αυτό είναι το ζητούμενο για τους επαγγελματίες.»
Δημοτική Ακαδημία “Maroussi Digital Academy”
Στην Δημοτική Ακαδημία “Maroussi Digital Academy” θα λειτουργήσουν τα εξής προγράμματα:
· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στρατηγική και Ψηφιακό Μάρκετινγκ»
Το Γραφείο Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού μαζί με το Γραφείο Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προχωρούν στη δημιουργία του εκπαιδευτικού προγράμματος «Στρατηγική και Ψηφιακό Μάρκετινγκ» που καλύπτει απαιτήσεις της εποχής και παράλληλα, αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τον ενδιαφερόμενο για την εύρεση εργασίας.
Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιά που θα αναλάβει τον ακαδημαϊκό σχεδιασμό του περιεχομένου σπουδών του επιμορφωτικού προγράμματος και με την ευγενική χορηγία της Samsung Electronics Hellas Μονοπρόσωπη Α.Ε., στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, οι τρεις φορείς θα συνεργαστούν και στα πεδία της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας μέσα από νέες ιδέες, ανταλλαγή τεχνογνωσίας, διεθνείς συνέργειες, δικτύωση και συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Το πρόγραμμα «Στρατηγική και Ψηφιακό Μάρκετινγκ» απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και στελέχη επιχειρήσεων, σε αποφοίτους, σε εργαζόμενους και στελέχη και σε ανέργους και σε όσους επιθυμούν να διευρύνουν το γνωστικό τους πεδίο στη σύγχρονη διοίκηση επιχειρήσεων & ανθρώπινων πόρων και το ηλεκτρονικό μάρκετινγκ.
Οι διδακτικές ενότητες του προγράμματος είναι:
-Ηλεκτρονικό Μάρκετινγκ ( Digital Marketing)
-Στρατηγική Διοίκηση (Strategic Management)
-Στρατηγικές Επικοινωνίας Επιχειρήσεων (Strategic Communications)
-Μάρκετινγκ Κοινωνικών Δικτύων (Social Media Marketing)

· Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων NETAcad της Cisco
Η συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου και της Cisco μέσω του προγράμματος ψηφιακών δεξιοτήτων Cisco Networking Academy, με την υποστήριξη της ΟΤΕ Αcademy τόσο με τεχνολογικό εξοπλισμό όσο και με εκπαιδευτικά προγράμματα αναγνωρισμένα από την αγορά εργασίας, αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα για την εκπαίδευση των ενδιαφερομένων σε άμεση σύνδεση με τα επαγγέλματα του σήμερα και του αύριο.
Η συμμετοχή στα καινοτόμα προγράμματα του NetAcad της Cisco θα δώσει στους σπουδαστές την ευκαιρία ενδυνάμωσης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους με πρακτικό προσανατολισμό στις τρέχουσες ανάγκες της αγοράς εργασίας ΤΠΕ, αλλά και τη δυνατότητα να διευκολύνουν μελλοντικά την εύρεση εργασίας στο αντικείμενο των σπουδών τους μέσω δράσεων που παρέχει το πρόγραμμα.
To Εκπαιδευτικό πρόγραμμα ψηφιακών δεξιοτήτων NetAcad της Cisco παρέχει καινοτόμο διαδραστικό εκπαιδευτικό υλικό μέσω online πλατφόρμας, λογισμικό εξομοίωσης δικτύων, καθώς και δυνατότητα εκπαίδευσης σε πραγματικό δικτυακό εξοπλισμό.
Αρχικώς στόχος του προγράμματος NetAcad του Δήμου Αμαρουσίου είναι να παρέχει στους συμμετέχοντες, πρόσβαση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα δικτύων CCNAv7 ( Cisco Certified Netword Associate v7), με καθορισμένο χρονοδιάγραμμα και την καθοδήγηση από εκπαιδευτή, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα intro to Cybersecurity και Cybersecutity Essentials που σχετίζονται με την κυβερνοασφάλεια και μπορεί να τα παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος στο χρόνο που θα επιλέξει, χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή.
Το CCNAv7 είναι ένα πρόγραμμα τριών ενοτήτων 70 ωρών εκάστη, που παρέχεται στην αγγλική γλώσσα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους γνώσεις και κατάρτιση για τα δίκτυα από τον σχεδιασμό, την αρχιτεκτονική και τις αρχές ασφαλείας τους μέχρι την εγκατάσταση, παραμετροποίηση και υποστήριξη διαφορετικών τοπικών (LAN) και ευρείας περιοχής (WAN) σε συνδυασμό με βασικές αρχές τεχνολογιών εικονικοποίησης (virtualization) και αυτοματισμού. Το πρόγραμμα προετοιμάζει τους φοιτητές για την προαιρετική πιστοποίηση ( Industry Certification) CCNAv7.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) Κατερίνα Βουρλάκη.
Παραβρέθηκαν επίσης: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, η Γενική Γραμματέας Μαίρη Γαλαζούλα, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας Ζωής Ρένα Χαλιώτη, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα, η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού Άννα Βαγιωνά και η Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα.