Οι δήμοι και οι περιφέρειες της Ευρώπης ζητούν μέτρα για τη χρηματοδότηση του RePowerEU

Η συνεδρίαση της επιτροπής «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑ» (ENVE) στις 15 Ιουλίου έδειξε ότι η προοπτική της ενεργειακής κρίσης επιδεινώνεται καθώς ο χειμώνας που πλησιάζει αποτελεί μείζονα ανησυχία για τις τοπικές και περιφερειακές αρχές της ΕΕ. Οι έντονες ξηρασίες σε ολόκληρη την ΕΕ και η τραγική κατάρρευση του παγετώνα Marmolada επιβεβαιώνουν την επείγουσα ανάγκη προσαρμογής στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Η επιτροπή ENVE ενέκρινε δύο σχέδια γνωμοδοτήσεων σχετικά με το ενεργειακό πακέτο για το αέριο, το υδρογόνο και το μεθάνιο και τον ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην παγκόσμια κλιματική διακυβέρνηση ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο στην Αίγυπτο. Οι προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας μπήκαν επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων.

Η ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών τον Ιούνιο
υιοθέτησε μια σειρά οικονομικών, φορολογικών και κοινωνικών μέτρων για την επιτάχυνση της πρόσβασης στα πράσινα ταμεία, τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και την περαιτέρω υποστήριξη των ευάλωτων πολιτών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής και κινητικής φτώχειας. Για να τονίσουν περαιτέρω τη σημασία του σχεδίου πράσινης ανάκαμψης, τα μέλη της επιτροπής της ΕτΠ ENVE υπογράμμισαν ότι η οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία καθώς και από τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να έχει το κόστος της διακύβευσης μακροπρόθεσμων περιβαλλοντικών και κλιματικών στόχων. Οι πιο φιλόδοξοι στόχοι ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως προτείνονται στο σχέδιο REPowerEU, είναι το κλειδί για την υπέρβαση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο ενεργειακός τομέας και των επιπτώσεων στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ανοίγοντας τη συνάντηση, η Kata Tüttő, Αντιδήμαρχος της Βουδαπέστης και πρόεδρος της επιτροπής ENVE
και της τοπικής ομάδας εργασίας Green Deal Goingδήλωσε: «Η Ρωσία συνεχίζει να μειώνει τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη. Ορισμένα νοικοκυριά και εταιρείες στους Δήμους και τις Περιφέρειές μας αναγκάζονται να μειώσουν ή να σταματήσουν την κατανάλωσή τους. Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και οι διαταραχές του εφοδιασμού επηρεάζουν ήδη τις οικονομίες μας, διακινδυνεύοντας μια κοινωνική κρίση. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι σε περίπτωση πλήρους αναταραχής πριν από τον επόμενο χειμώνα, η ΕΕ θα είναι σε θέση να επιδείξει την ενεργειακή της αλληλεγγύη όπου χρειάζεται περισσότερο σε όλες τις επικράτειές μας. Είναι υψίστης σημασίας η μείωση της ζήτησης και η εξοικονόμηση ενέργειας και προτρέπουμε την υιοθέτηση μέτρων για τη χρηματοδότηση του RePowerEU, του σχεδίου για την επιτάχυνση της μετάβασης στην καθαρή ενέργεια».

Κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ENVE, εγκρίθηκαν δύο σχέδια γνωμοδοτήσεων.

Σχετικά με τη δέσμη μέτρων για την ενέργεια για τις εκπομπές αερίου, υδρογόνου και μεθανίου, ο εισηγητής Jakub Piotr Chełstowski (PL/ECR), Διοικητής του Śląskie Voivodeship, δήλωσε: «Το ρυθμιστικό σύνολο στο οποίο αναφέρεται η γνωμοδότηση θα είναι κρίσιμο για την επίτευξη των Ευρωπαϊκών στόχων μείωσης που περιλαμβάνονται στο πακέτο Fit for 55
που συμβάλλει άμεσα στα στρατηγικά σχέδια της ΕΕ για αποσύνδεση από τα ορυκτά καύσιμα σύμφωνα με το REPower EU. Η τρέχουσα γεωπολιτική κατάσταση δεν πρέπει να έχει αντίκτυπο στις τιμές της ενέργειας για τους καταναλωτές. Ο κύριος στόχος μας πρέπει να είναι προστασία των καταναλωτών από τις υψηλές τιμές και η διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά σημαντικό να διασφαλιστεί μια οικονομικά προβλέψιμη ενεργειακή μετάβαση».

Ενόψει της συνόδου κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στην Αίγυπτο τον προσεχή Νοέμβριο, η Επιτροπή της ΕτΠ ενέκρινε τη γνωμοδότηση «Προς μια διαρθρωτική ένταξη πόλεων και περιφερειών στο UNFCCC COP27» που συντάχθηκε από την εισηγήτρια Alison Gilliland (IE/PES). H Δήμαρχος του Δουβλίνου και μέλος της αντιπροσωπείας της ΕτΠ στην COP27 δήλωσε: ” Η ενεργειακή κρίση, που επιδεινώθηκε από την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τόνισε ακόμη περισσότερο την επείγουσα ανάγκη να διατηρήσουμε τους φιλόδοξους στόχους μας για το κλίμα κατά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Πρέπει να προσφέρουμε επείγουσα -αντίδραση στην κλιματική κρίση με αποτελεσματική σύζευξη μέτρων προσαρμογής και μετριασμού μέσω πολυεπίπεδης δράσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζητεί τη διαρθρωτική ένταξη των δήμν και των περιφερειών στο UNFCCC COP 27 .”

Και οι δύο γνωμοδοτήσεις αναμένεται να εγκριθούν στη σύνοδο ολομέλειας της ΕτΠ τον Οκτώβριο.

Η επιτροπή ENVE συζήτησε επίσης τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένας από τους στόχους της τσεχικής προεδρίας, η οποία ανέλαβε την προεδρία των υπουργικών συνόδων τον Ιούλιο, είναι η ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, η οποία βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των περικοπών παροχής αερίου από τη Ρωσία, με κίνδυνο αύξησης του αριθμού των πολιτών και των επιχειρήσεων που υποφέρουν από την ενεργειακή και την κινητική φτώχεια. Στη συζήτηση τονίστηκε ότι είναι ζωτικής σημασίας να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των μεγαλύτερων φιλοδοξιών για το κλίμα που παρουσιάζονται μέσω του πακέτου Fit for 55 και της ανάγκης να αμβλυνθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας γεωπολιτικής κατάστασης στις τιμές της ενέργειας και της ανάγκης να μειωθεί η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές ενέργειας .

Ιστορικό:

Τα έγγραφα της συνεδρίασης της επιτροπής ENVE είναι διαθέσιμα εδώ.

Το Green Deal Going Local είναι μια πρωτοβουλία της ΕτΠ που στοχεύει να τοποθετήσει πόλεις και περιφέρειες στο επίκεντρο της μετάβασης της ΕΕ προς την κλιματική ουδετερότητα, προκειμένου να εξουσιοδοτήσει τους τοπικούς και περιφερειακούς ηγέτες να αναλάβουν δράση για την κλιματική αλλαγή και να αυξήσουν την παράδοση βιώσιμων έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ στις τοπικές κοινότητες. σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.