Ομιλία του Υφυπουργού Μεταφορών κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου για την οδική ασφάλεια και τις πράσινες μετακινήσεις στην κατασκήνωση “ΦΤΕΛΙΟ”

Για τα οφέλη των πράσινων και έξυπνων μορφών μετακίνησης στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τη σημασία της οδικής ασφάλειας μίλησε τη Δευτέρα 1η Αυγούστου 2022, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις μεταφορές κ. Μιχάλης Παπαδόπουλός στα παιδιά που φιλοξενούνται στην κατασκήνωση “ΦΤΕΛΙΟ” της Στέγης Παιδιού Κοζάνης «Άγιος Στυλιανός», στον Πτελεό Μαγνησίας.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών επεσήμανε τη δυνατότητα που έχει κάθε πολίτης να υιοθετήσει μια συμπεριφορά που να προκρίνει τη χρήση μέσων μεταφοράς που είναι λιγότερο ρυπογόνα, αλλά και συχνά πιο οικονομικά, όπως για παράδειγμα η χρήση του Μετρό έναντι του αυτοκινήτου στην Αθήνα.

Ο κ. Παπαδόπουλος ανέπτυξε την έννοια των βιώσιμων μετακινήσεων εξηγώντας στα παιδιά τις επιλογές που έχουν χρησιμοποιώντας τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους.

Ο Υφυπουργός Μεταφορών είχε την ευκαιρία να ακούσει τις προτάσεις και τις σκέψεις των παιδιών, αλλά και να ενημερώσει για τις νέες τεχνολογίες που είναι φιλικότερες προς το περιβάλλον, με έμφαση στην ηλεκτροκίνηση.

Σχετικά, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της Αστυπάλαιας όπου τίθενται, επίσης, σε εφαρμογή και σύγχρονα ευφυή συστήματα μεταφορών:

«Στην Αστυπάλαια, το πρώτο Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί της Μεσογείου, συνδυάζουμε τις πράσινες με τις έξυπνες μεταφορές. Ο στόχος είναι όλα τα αυτοκίνητα, σκούτερ και ποδήλατα στο νησί να είναι ηλεκτρικά, δηλαδή να μη χρησιμοποιούν βενζίνη. Τα νέα μικρά ηλεκτρικά λεωφορεία λειτουργούν μέσω εφαρμογής στο κινητό και έρχονται σε σένα μόλις τα ‘’φωνάξεις’’, εξοικονομώντας ενέργεια».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η οδική ασφάλεια είναι πρωτίστως θέμα νοοτροπίας που αφορά στη συμπεριφορά όλων μας στο δρόμο, είτε ως οδηγοί αυτοκινήτου είτε ως οδηγοί ποδηλάτου είτε ως πεζοί.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης τα παιδιά ετοίμασαν ζωγραφιές και βίντεο με θέμα ‘’Μεταφορές στο Μέλλον: Μέσα από τα μάτια των παιδιών’’. Το υλικό θα παρουσιαστεί σε ειδική έκθεση που θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο στο Αρχοντικό Βούρκα από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, ενώ προβλέπεται να αναρτηθεί και στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.