Περισσότερα από 70.000 παιδιά θα μείνουν εκτός των Βρεφικών-Παιδικών Σταθμών και των ΚΔΑΠ

Επιστολή του δημάρχου Νεάπολης-Συκεών Σίμου Δανιηλίδη στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στους συναρμόδιους υπουργούς για άμεση λύση στο πρόβλημα με την προκήρυξη του προγράμματος της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών (πρώην Εναρμόνιση/ΕΣΠΑ) στις δημοτικές δομές

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. Αλέξη Τσίπρα, τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κ. Νίκο Ανδρουλάκη, τον Γεν. Γραμματέα Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε. κ. Δημήτρη Κουτσούμπα, τον Πρόεδρο «Ελληνικής Λύσης» κ. Κυριάκο Βελόπουλο, τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25 κ. Γιάνη Βαρουφάκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, στους Βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης, στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, στους προέδρους των ΠΕΔ όλης της χώρας και στον πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ, απέστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για το μεγάλο πρόβλημα της δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους Βρεφικούς-Παιδικούς Σταθμούς και στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), από τις οποίες δομές κινδυνεύουν να αποκλειστούν περισσότερα από 70.000 παιδιά.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε πρωθυπουργέ,
Αξιότιμες κυρίες και αξιότιμοι κύριοι,
«Ελάχιστες μόνο ημέρες από την καθυστερημένη προκήρυξη της δράσης «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2022-2023 και είμαστε, δυστυχώς σε ένα ακόμη χειρότερο, ίσως καταστροφικό αυτή τη φορά, έργο θεατές.
»Από τη μια η πολύμηνη καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής ΚΥΑ και της προκήρυξης, η οποία για πρώτη φορά εκδόθηκε κατά τον μήνα Αύγουστο, εν μέσω των καλοκαιρινών διακοπών, και από την άλλη τα σημαντικότατα προβλήματα στη λειτουργία της σχετικής εφαρμογής της ΕΕΤΑΑ για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων, δημιουργούν υποψίες, εύλογο προβληματισμό και ερωτήματα για μια «στημένη» διαδικασία σε βάρος πρωτίστως των γονέων αλλά και των δημοτικών δομών.
»Σκόπιμος σχεδιασμός ή ανεπάρκεια των αρμοδίων;
»Δυστυχώς οι προβλέψεις μας και πάλι επιβεβαιώνονται. Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, κατά τη διάρκεια ενός δεκαημέρου που η εφαρμογή ήδη τις οκτώ πρώτες μέρες σχεδόν δεν λειτουργεί, «σέρνεται» κυριολεκτικά, χιλιάδες γονείς δεν θα προλάβουν να υποβάλουν την αίτησή τους και φυσικά θα μείνουν εκτός. Έτσι θα περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων και συνακόλουθα των δικαιούχων με πλήρη φάκελο.
»Δυστυχώς θα οδηγηθούμε και πάλι στα περσινά τραγικά αποτελέσματα, πάνω από 70.000 παιδιά να μη φιλοξενηθούν, την περίοδο 2022-2023, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, με τραγική συνέπεια να οδηγηθούν στο κλείσιμο εκατοντάδες δημοτικές δομές και να βρεθούν στο φάσμα της ανεργίας χιλιάδες εργαζόμενοι στις παραπάνω δομές.
»Έτσι οι δημοτικές δομές, τώρα στην περίοδο κρίσης, ανεργίας, ακρίβειας και εργασιακής αβεβαιότητας που διανύουμε, θα πληγούν ανεπανόρθωτα.
»Και όλα αυτά σκοπίμως καθώς δεν προβλέφθηκαν ούτε αύξηση των voucher για τα ΚΔΑΠ, αλλά και για τους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς, ούτε επιπλέον πόροι, ειδικά για τις δημοτικές δομές, ούτε ανακατανομή των αδιάθετων voucher από Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς σε ΚΔΑΠ.
»Για ακόμη μία φορά αγνοήθηκαν οι θέσεις μας και οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ, και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα χρόνια.
»Επιπλέον, με την θετική πρωτοβουλία για το διευρυμένο ολοήμερο στα Δημοτικά Σχολεία, αλλά καθ’ όλα αιφνιδιαστική και πρόχειρη, οι δημοτικές δομές, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν σε Δημοτικά Σχολεία, θα μειώσουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους σε μια μόνο βάρδια και οι γονείς θα κατευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές.
Σε ό,τι αφορά στη στήριξη των δημοτικών δομών, επαναλαμβάνουμε τις θέσεις μας για:
Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος voucher.
Τα αδιάθετα ποσά των Βρεφικών και Παιδικών Σταθμών από την κατανομή να διατεθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ μέχρι 1 Νοεμβρίου 2022.
Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών (Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί , ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ).
Θα πρέπει απαραιτήτως να αναζητηθούν επιπλέον πόροι τουλάχιστον 50.000.000€ αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές (πράγμα εφικτό καθώς πρόκειται για εθνικούς πόρους).
Κρίνεται επιτακτική η αύξηση της τιμής του voucher τουλάχιστον κατά 30%, λόγω της ενεργειακής κρίσης (αύξηση λειτουργικών εξόδων θέρμανσης, φωτισμού, διατροφής, κ.λπ.). Ειδικότερα, προτείνουμε τα ποσά να διαμορφωθούν ως εξής, σε σχέση με την περίοδο 2021-2022:

Να συμπεριληφθούν στους δικαιούχους ωφελούμενους και οι δημόσιοι υπάλληλοι με τους ίδιους ακριβώς όρους και προϋποθέσεις με τους λοιπούς δικαιούχους.
Να δικαιούνται voucher για τα ΚΔΑΠ και οι γονείς των 4χρονων που φοιτούν στα Νηπιαγωγεία στο πλαίσιο της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Να δοθεί παράταση τουλάχιστον επτά ακόμη ημερών στην υποβολή των αιτήσεων».