Ραντεβού τον Σεπτέμβριο για την σκληρή πραγματικότητα του covid

Η Ελλάδα των διακοπών και του τουρισμού φαίνεται να έβγαλε από το μυαλό της την υπόθεση Covid, αλλά τον Σεπτέμβριο και με το άνοιγμα των σχολείων είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει αναγκαστικά την σκληρή πραγματικότητα.

Ο Ιούλιος έκλεισε με 1.145 απώλειες, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος του Ιουνίου και παρά τις συνεχείς επισημάνσεις ομάδας επιστημόνων για τεκμήριο υψηλού κινδύνου τουλάχιστον για τις ευπαθείς ομάδες όπως όλα δείχνουν υπάρχει σαφής επιλογή της Κυβέρνησης να υποβαθμιστεί το θέμα ή τουλάχιστον να μην αφήσουν να μεγαλοποιείται.

Η δρομολογούμενη αλλαγή στο σχετικό πρωτόκολλο, που προανήγγειλε πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, επανέρχεται εν τούτοις σε μια περίοδο όπου καταγράφεται σταθερά υψηλός αριθμός ημερήσιων θανάτων και παρά το γεγονός πως κυκλοφορούν οι ήπιες υποπαραλλαγές ΒΑ. 4 και ΒΑ. 5, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά αλλά και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες που αναμένεται να επισημοποιηθούν σύντομα το νέο πρωτόκολλο για τα σχολεία, αναμένεται να στηριχθεί περισσότερο στην ατομική ευθύνη των γονέων και των παιδιών, εντελώς διαφορετικό από το παλιό και η υποβολή των μαθητών σε self test θα αποτελεί κύρια ευθύνη των γονέων. Το ίδιο θα επικρατήσει και στην υπόθεση της μάσκας και για τους δασκάλους και θα αποτελεί ατομική ευθύνη.

Ολοι βέβαια αναμένουν να δουν την επιδημιολογική κατάσταση και το πού θα βρισκόμαστε με τα εμβόλια τα οποία δείχνουν πολύ λίγο αποτελεσματικά στις παραλλαγές.

Το σημείο κλειδί βέβαια είναι η πίεση που θα δεχτεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας που όσο είναι χαμηλή είναι επιλογή να μην επιβάλλονται μέτρα.

Μεγάλη εντύπωση βέβαια έχει προκαλέσει το γεγονός ότι ισχύουν ακόμη τα υβριδικά μέτρα στις συνεδριάσεις των συμβουλίων ενώ σε εκδηλώσεις και άλλα σημεία συνωστισμού έχουν αρθεί.