Ζούμε σε μια εποχή όπου όσο κι αν φαίνεται παράξενο οι δημοτικές βιβλιοθήκες αναλαμβάνουν να παίξουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην έγκυρη και ολοκληρωμένη γνώση, την ώρα που η ανεξέλεγκτη και ανακριβής πληροφορίας πνίγει το διαδίκτυο.
Και δεν είναι λίγοι οι δήμοι εκείνοι που το ψάχνουν και εκσυγχρονίζουν τις βιβλιοθήκες τους έτσι ώστε να δώσουν το απαραίτητο εργαλείο στους δημότες τους για να αποκτήσουν πρόσβαση στην έγκαιρη γνώση.
Στις 29 – 30 Ιουνίου 2022, η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, συμμετείχε σε συνέδριο με θέμα τα «Κοινά» (Commons) που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Γκαίτε ( Goethe-Institute ) στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, με περιοχή εστίασης την περιφέρεια της Νοτιανατολικής Ευρώπης.
Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Μοσχάτου Ταύρου αποτέλεσε μέρος της ελληνικής συμμετοχής και παρουσίασε το Κοινοτικό Πρόγραμμα Ανοιχτή Βιβλιοθήκη (Open Library), το οποίο υλοποίησε το 2021 σε συνεργασία με την επιμελήτρια Όλγα Χατζηδάκη, τον χώρο τέχνης TAVROS και τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αμβούργου(Hfbk) /Τμήμα Design (Υπευθ. Καθηγήτρια : Βαλεντίνα Κάργα), με την πολύτιμη υποστήριξη του Goethe – Institut Athen.
Βασικό ζητούμενο του συνεδρίου ήταν να αναδειχθεί ο ρόλος που μπορούν να διαδραματίσουν οι βιβλιοθήκες προς την κατεύθυνση των «Κοινών», ως ανοιχτοί χώροι που προάγουν την κοινωνική αλληλεπίδραση και παρέχουν ανεξαιρέτως τη γνώση ως ανοιχτό και ελεύθερα διαθέσιμο κοινό αγαθό. Ο όρος «Κοινά» (Commons) είναι μία έννοια ευρέως διαδεδομένη τα τελευταία χρόνια στο χώρο των ιδεών, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κινηματικών πρακτικών.
O Δήμαρχος Μοσχάτου-Ταύρου, Ανδρέας Ευθυμίου, δήλωσε: «Οι πολίτες μας απολαμβάνουν επί σειρά ετών τα οφέλη των δημοτικών μας βιβλιοθηκών, τόσο στον καθαυτό τομέα δράσης τους, της ανάγνωσης και του δανεισμού χιλιάδων τίτλων βιβλίων που αφορούν όλες τις ηλικίες, όσο και στον τομέα της μετάδοσης της γνώσης ως ένα ελεύθερο αγαθό για το κοινό. Στις δραστηριότητες που διοργανώνουν οι βιβλιοθήκες μας, ο στόχος είναι πάντα ένας∙ αυτός της συμμετοχής και της διάδοσης των γνώσεων. Γι αυτό το λόγο και είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι με την εκπροσώπησή μας, μέσω της δημοτικής βιβλιοθήκης στον Ταύρο, σε ένα επίκαιρο συνέδριο με θέμα «κοινά». Προωθώντας τον πολιτισμό μας, ανοίγουμε τους ορίζοντές μας, παίρνουμε νέες ιδέες και γινόμαστε καλύτεροι! Συγχαρητήρια σε όσους εργάσθηκαν και συνεργάσθηκαν για το “Open Library” και φυσικά στην υπεύθυνη της βιβλιοθήκης μας στον Ταύρο, κα Μαριάννα Στιβαχτά, προκειμένου να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε τις καλές μας πρακτικές με τους πολίτες του κόσμου».