Μνημόνιο Συνεργασίας Eurocities με τους Ουκρανικούς Δήμους

Δήμαρχοι από πολλές ευρωπαϊκές πόλεις ταξίδεψαν στο Κίεβο για να υπογράψουν μια πολιτική συμφωνία για τη στήριξη της βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων.

Η συμφωνία περιγράφει σχέδια για την αντιστοίχιση των αναγκών ανοικοδόμησης στην Ουκρανία με τις δυνατότητες άλλων ευρωπαϊκών πόλεων. Το σύμφωνο υποστηρίζεται από το δίκτυο πόλεων, Eurocities, και υπογράφεται από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ουκρανίας εκ μέρους όλων των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην Ουκρανία.

Σε κοινή δήλωση, οι δήμαρχοι της Φλωρεντίας, της Αθήνας, του Ελσίνκι, της Λυών, της Μασσαλίας, του Όσλο, της Ρίγας, των Τιράνων και του Κιέβου ανέφεραν: «Εμείς, δήμαρχοι και ηγέτες ευρωπαϊκών και ουκρανικών πόλεων, καταδικάζουμε τον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία και καλούμε για άμεση αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και αποκατάσταση της ειρήνης. Δεσμευόμαστε να συνδυάσουμε τις προσπάθειές μας για την προετοιμασία και την επίτευξη της ταχείας και βιώσιμης ανοικοδόμησης των ουκρανικών πόλεων που καταστράφηκαν από τις ρωσικές επιθέσεις από τις 24 Φεβρουαρίου 2022».

Οι Ευρωπαίοι δήμαρχοι πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία του δικτύου πόλεων, Eurocities, το οποίο αντιπροσωπεύει περισσότερες από 200 πόλεις σε όλη την Ευρώπη, και θα εξασφαλίσει ευρεία υποστήριξη για να συμβάλει στο σχέδιο ανοικοδόμησης. Οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν συγκεκριμένο σχέδιο στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy και στον ομόλογό τους στο Κίεβο, Vitali Klitschko, κατά τη διάρκεια μιας σειράς συναντήσεων στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ο Δήμαρχος της Φλωρεντίας Dario Nardella, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής ως Πρόεδρος των Eurocities, δήλωσε: «Θέλουμε να προσφέρουμε ελπίδα, υποστήριξη και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό για ένα ειρηνικό και δημοκρατικό μέλλον. Εμείς, οι δήμαρχοι, είμαστε οι πολιτικές προσωπικότητες που βρίσκονται πιο κοντά στους ανθρώπους και είναι αυτή η εγγύτητα και η αλληλεγγύη που φέραμε μαζί μας από τους πολίτες όλης της Ευρώπης. Δηλώνοντας την υποστήριξή μας σχεδιάζουμε επίσης να συνεισφέρουμε στην πρωτοβουλία της ΕΕ για το RebuildUkraine και στις αναπτυξιακές στρατηγικές της ίδιας της Ουκρανίας, ώστε να ακολουθήσουν τις προσπάθειές μας συγκεκριμένες ενέργειες. Η δέσμευσή μας για την ανοικοδόμηση των ουκρανικών πόλεων πηγάζει από τη συνειδητοποίηση ότι είναι ευρωπαϊκές πόλεις».

«Όταν μιλάμε για βοήθεια και υποστήριξη –ανθρωπιστική, στρατιωτική, πολιτική– είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τη βοήθεια για την ανάκαμψη των πόλεων και των κωμοπόλεων μας», είπε ο πρόεδρος Ζελένσκι μετά τη συνάντηση με τους τοπικούς ηγέτες. «Και είναι σημαντικό η ανάκαμψη να ξεκινήσει όχι μετά τον πόλεμο αλλά τώρα. Είναι απαραίτητο να παρέχουμε ανθρωπιστικές δραστηριότητες που θα βοηθήσουν στην επιστροφή στην κανονική ζωή των ανθρώπων στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Τι προγραμματίστηκε:

Μια κοινή ομάδα εργασίας που αποτελείται από πολιτικούς εκπροσώπους από το Eurocities και το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ουκρανίας υπό τον Πρόεδρο της Ουκρανίας θα συνεδριάζει τακτικά για να επιβλέπει την ανάπτυξη και την εφαρμογή αυτής της πρωτοβουλίας συνεργασίας.

Επιπλέον, ενώ το Eurocities θα δεσμεύσει το δίκτυό της με περισσότερες από 200 πόλεις, το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών της Ουκρανίας θα μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με τα σχετικά κρίσιμα έργα ανοικοδόμησης σε πόλεις της Ουκρανίας που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου. Το Κογκρέσο θα συντονίσει επίσης τις προσπάθειες ανοικοδόμησης για την αποφυγή επικαλύψεων.

«Η επίσκεψή σας είναι σημαντική για εμάς», δήλωσε ο Vitali Klitschko, Δήμαρχος Κιέβου και Πρόεδρος της Ένωσης Ουκρανικών Πόλεων. «Είναι ένα σημάδι υποστήριξης για τον ουκρανικό λαό και τους κατοίκους του Κιέβου, καθώς και απόδειξη της ενότητάς μας. Ενότητα Ουκρανών και Ευρωπαίων. Ενότητα στον αγώνα για ελευθερία και δημοκρατικές αξίες».

Οι Αρχές της συμφωνίας

Προκειμένου να διασφαλιστούν πρακτικές δυνατότητες στη χρήση των πόρων και της τεχνογνωσίας σε διασυνοριακό επίπεδο, οι δήμαρχοι, που εκπροσωπούνται και από τις δύο πλευρές, συμφώνησαν σε μια σειρά από βασικές αρχές αυτής της συνεργασίας ως εξής:

Ένα κοινό όραμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, που διασφαλίζει ότι τα έργα ανασυγκρότησης συμβάλλουν στη δημιουργία πράσινων, ενεργειακά αποδοτικών, υγιών, ασφαλών/ χωρίς αποκλεισμούς, ευημερούσες και βιώσιμες αστικές περιοχές και οικισμούς που παρέχουν ίσες ευκαιρίες για όλους τους πολίτες.

Σεβασμός του κράτους δικαίου, διασφάλιση λογοδοσίας μεταξύ των πόλεων εταίρων και διαφάνεια στις συναλλαγές, ιδίως σε σχέση με τις επενδύσεις. Επιβεβαίωση του κεντρικού ρόλου της αυτοδιοίκησης, υποστήριξης της αποκέντρωσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων σε τοπικό επίπεδο.

Συμμετοχή πολιτών και τοπικών ενδιαφερομένων στη διαδικασία ανοικοδόμησης και εξέταση των φιλοδοξιών τους για τοπική ανάπτυξη, κεντρικό στοιχείο μιας νέας μεταπολεμικής αρχής για τις πόλεις και τον λαό της Ουκρανίας.

Σημειώσεις για συντάκτες:

Κάντε κλικ εδώ για το υπογεγραμμένο Μνημόνιο Συνεργασίας

https://eurocities.eu/wp-content/uploads/2022/08/Memorandum-Eurocities.pdf

Οι δήμαρχοι που συμμετείχαν στην αντιπροσωπεία ήταν:

 Dario Nardella, Δήμαρχος Φλωρεντίας 

Κώστας Μπακογιάννης, Δήμαρχος Αθηναίων

Juhana Vartiainen, Δήμαρχος Ελσίνκι

Grégory Doucet, Δήμαρχος Λυών 

Benoît Payan, Δήμαρχος Μασσαλίας

 Raymond Johansen, δήμαρχος του Όσλο

Mārtiņš Staķis, Δήμαρχος Ρίγας

Erion Veliaj, Δήμαρχος Τιράνων.