Σε αναμονή για τα μέτρα του κορονοϊού

Σε αναμονή βρίσκονται τα επιτελεία κυβέρνησης και επιστημόνων για την εξαγγελία των νέων μέτρων για τον κορονοϊό που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο και ειδικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Την προηγούμενη εβδομάδα το σύνολο των εισαγωγών, στα νοσοκομεία της επικράτειας, ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή). Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ήταν 118 (62.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών COVID-19 (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.028 θάνατοι, με το 95.9% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 4

Η κυβέρνηση σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Θ. Πλεύρη αναμένει λοιπόν τα επιδημιολογικά φορτία, για τα μέτρα που θα έχουμε από το φθινόπωρο.

Ο σχεδιασμός σύμφωνα με τις πληροφορίες δείχνει ότι πρόκειται να υπάρχουν ισχυρές συστάσεις για χρήση μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ενώ αναμένεται να έχουμε πιο έντονους ελέγχους, εκεί που η μάσκα συνεχίζει να είναι υποχρεωτική, όπως για παράδειγμα στα ΜΜΜ.

Η ισχυρή σύσταση μάσκας έχει να κάνει κυρίως με τον ευάλωτο πληθυσμό, για τον οποίο ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγαλύτερος και πρέπει να λαμβάνει μέτρα προστασίας.

Από κει και πέρα δεν υπάρχει σκέψη για υποχρεωτικότητα ακόμα και σε χώρους που υπάρχει έντονος συνωστισμός, όπως τα γήπεδα και τα θέατρα.

Ο στόχος της κυβέρνησης βασίζεται πλέον στα εμβόλια και ο κ. Πλεύρης ζήτησε για μια φορά ακόμη από τον πληθυσμό να εμβολιαστεί.

Μάλιστα ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο εμβολιασμός δεν προστατεύει τόσο από τη μόλυνση, αλλά από τη βαριά νόσηση και τα προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει αυτή, ειδικά στις ευάλωτες ομάδες.

Τόνισε παράλληλα ότι όσοι πολίτες είναι άνω των 60 και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να το κάνουν άμεσα για να προστατευτούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι τα εμβόλια της Moderna και της Pfizer βρίσκονται στο τελικό στάδιο, προκειμένου να είναι ακόμα πιο ισχυρά για τυχόν μεταλλάξεις.

Ο ίδιος εξήγησε ότι «με τα εργαλεία που έχουμε αυτή την στιγμή δεν θα χρειαστεί να πάμε σε μέτρα ή αυτά τα μέτρα θα είναι μέτρα τα οποία θα είναι ήπιας μορφής» τονίζοντας ότι : «Δεν θα είναι μέτρα τα οποία ζήσαμε όλα αυτά τα δυο χρόνια που ουσιαστικά δημιουργούσαν συνθήκες κοινωνικής απομόνωσης. Η επιθυμία μας είναι να παραμείνουμε σε ισχυρές συστάσεις, σίγουρα σε λογική με χρήση της μάσκας. Αλλά η επιβολή θα είναι εκεί πέρα που είναι απολύτως απαραίτητο».

Τέλος, όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων επιβεβαίωσε όσα εξήγησε και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Ντόρα Ψαλτοπούλου χθες το πρωί στο Mega. «Θα είμαστε σε συνεννόηση όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του Αυγούστου, με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να δούμε πως θα ανοίξουν τα σχολεία». Αυτό, όπως καταλαβαίνετε, είναι συνάρτηση της επιδημιολογικής εικόνας και η λογική μας και στα σχολεία, σαν λογική λέμε, είναι πάλι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο ήπιους περιορισμούς γίνεται».

Ο κ. Πλεύρης δήλωσε ότι «Θεωρούμε ότι προς το τέλος του Αυγούστου θα μπορέσουμε να δούμε τι ακριβώς θα εφαρμοστεί σε συνεννόηση πάντοτε με την επιτροπή των ειδικών» δήλωσε και εξήγησε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, καθώς έχουμε γύρω στις 20 μέρες και πλέον για να ανοίξουν τα σχολεία».