Θέμα εγκυρότητας της απογραφής βάζει η ΚΕΔΕ

Θέμα εγκυρότητας της τελευταίας απογραφής που πραγματοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ και οδήγησε στην μείωση του επίσημου πληθυσμού σε 61 από τις 74 συνολικά Περιφερειακές Ενότητες βάζει η ΚΕΔΕ καθώς αυτή η μείωση έχει τεράστιες επιπτώσεις για τους περισσότερους δήμους σε συνδυασμό και με τον νέο εκλογικό νόμο.
Πρώτη επίπτωση σαφώς είναι η κατανομή των ΚΑΠ και ύστερα οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων, η συγκρότηση συμβουλίων στην Δημοτικές Κοινότητες, το πλήθος των συνεργατών των δημάρχων και των Αντιδημάρχων κλπ.
Και είναι σαφές ότι χιλιάδες κτήρια που καταναλώνουν ρεύμα καθημερινά και πληρώνουν λογαριασμούς δεν αντιστοιχήθηκαν σε κατοίκους. Είναι διαπιστωμένο για πρώτη φορά σε απογραφή το φαινόμενο της άρνησης, αλλά και χιλιάδων καταγγελιών ότι κανένας ποτέ δεν τους ειδοποίησε και δεν τους ρώτησε.
Το θέμα έβαλαν ο Α΄Αντιπρόεδρος κ. Λ. Κυρίζογλου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών κ. Κωνσταντέλος και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Τσιάμης.
Κοινή διαπίστωση είναι ότι πρέπει να γίνει τεκμηριωμένη παρέμβαση της ΚΕΔΕ πριν την έκδοση των οριστικών πινάκων έτσι μειωθούν οι αποκλίσεις.
Ο κ. Κωνστανέλος μάλιστα χαρακτηρίζοντας καινούργια μαρμίτα και παρωχημένη, παρ’ ότι ψηφιακή, την μεθοδολογία απογραφής, υπέδειξε και έναν πιθανό τρόπο μεγαλύτερης αξιοπιστίας: Εχουμε είπε τη απογραφή των κτηρίων που είναι δεδομένη και αναλλοίωτη. Έχουμε επίσης τις κατοικίες, τις καταναλώσεις ρεύματος και νερού και έχουμε το Μέσο Ορο Αστικής και Αγροτικής Οικογένειας και έχουμε και τον τύπο για το πόσα άτομα αντιστοιχούν σε κάθε σύνδεση ηλεκτρικού και νερού. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε και τον πληθυσμό σε κάθε περιοχή, ανεξάρτητα από την επιθυμία του καθενός να απογράφεται ή όχι.

Από την συζήτηση προέκυψε ότι η ΚΕΔΕ έστω και ανεπίσημα ή μέσω συζητήσεων θα προσπαθήσει να διορθώσει όσο γίνεται τα λάθη κα τις αποκλίσεις και ανέθεσε στην Επιτροπή Θεσμών να επεξεργαστεί το θέμα.