Τροποποιήσεις στον εκλογικό νόμο ζητάει η ΚΕΔΕ

Στη Επιτροπή Θεσμών προς επεξεργασία και οριστικοποίηση παρέπεμψε το ΔΣ της ΚΕΔΕ την εισήγηση του Α’ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ κ. Λ. Κυρίζογλου σύμφωνα με την οποία ζητάει να αλλάξουν τα πληθυσμιακά κριτήρια των δήμων για τον ορισμό του πλήθους των μελών των συλλογικών οργάνων.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κυρίζογλου, η νέα απογραφή με την έκδοση των προσωρινών πινάκων από την Στατιστική Υπηρεσία ανατρέπει την συμφωνημένη με την Κυβέρνηση αρχική μείωση του 15% στο πλήθος των μελών των συλλογικών οργάνων και τελικά την διαμορφώνει σε ορισμένες περιπτώσεις στο 35%.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας στο σύνολο των 38 Δήμων διαπιστώνεται απώλεια 150 εδρών στα Δημοτικά Συμβούλια που αυτό μετατρέπεται σε απώλεια ειδικών συμβούλων και συνεργατών, αντιδημάρχων και αντιμισθίας για τους δημάρχους.

Ο κ. Κυιρίζογλου διευκρίνισε ότι δεν συζητείται το εκλογικό σύστημα με το όριο εκλογής του Δημάρχου το 43% από τον πρώτο γύρο, ούτε τα 3/5 των εδρών να κατοχυρώνονται στο επιτυχόντα συνδυασμό.

Ετσι προτείνεται η επαναφορά της κατάταξης των δήμων από 30.000 έως 60.000 και από 60.000 έως 100000 χωρίς την μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων.

Επίσης να ισχύει για όλους τους δήμους η διάταξη του νόμου 4804 που περιορίζεται σε δήμους από 30.000 έως 150.000 κατοίκους και προβλέπει με περισσότερες από 6 δημοτικές ενότητες οι έδρες του ΔΣ να είναι αυτές που αντιστοιχούν στο αμέσως επόμενο πληθυσμιακό κλιμάκιο.

Άλλη διάταξη που χρειάζεται αλλαγή είναι ο τρόπος εκλογής του προέδρου της κοινότητας με πληθυσμό από 301 κατοίκους και άνω όπου δεν διευκρινίζεται ποιος εκλέγεται και να γίνει οριστεί ότι θα είναι ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης.

Τέλος προτείνεται να διατηρηθούν και τα συμβούλια των δημοτικών κοινοτήτων που καταργούνται στην Αττική όπως ισχύει και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε ότι η απογραφή δεν έγινε με σωστό τρόπο, υπήρξε μεγάλο ποσοστό άρνησης απογραφής και έβγαλε λανθασμένα αποτελέσματα δείχνοντας μειωμένους πληθυσμούς. Σε αρκετές περιπτώσεις σημείωσε ότι έχουμε οριακές μεταβολές με αλλαγή κλίμακας για 30 κατοίκους λιγότερους.
Σημείωσε επίσης ότι το θέμα τίθεται σε καλό χρόνο πρώτον διότι υπάρχει χρονικά απόσταση από τις εκλογές ακόμη και δεύτερον διότι προβληματίζει και την κυβέρνηση και τα κόμματα και σε επίπεδο βουλευτικών εδρών.

Το θέμα ανέλαβε να οριστικοποιήσει η Επιτροπή Θεσμών της ΚΕΔΕ και να φέρει στο ΔΣ τις οριστικές προτάσεις. Φάνηκε πάντως μια ομοφωνία ως προς τα ζητήματα που έθιξε η εισήγηση. Όπως φάνηκε και ομοφωνία στο θέμα της αμφισβήτησης της απογραφής και η επιθυμία παρέμβασης πριν την έκδοση οριστικών πινάκων.