Πανελλαδική ποδηλατοπορεία 2 Οκτωβρίου σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας

Η 2ρα Οκτωβρίου 2022 σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αστικής Ποδηλασίας ορίστηκε η ημέρα που όπως κάθε χρόνο όλοι ποδηλάτες θα βγουν στους δρόμους να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους για ασφαλή μετακίνηση με υποδομές, σήμανση και κανόνες.

Ολοι οι σύλλογοι και οι ομάδες ποδηλατών θα διοργανώσουν ταυτόχρονα ποδηλατοπορία στην πόλης τους.

Την ώρα και τον τόπο συνάντησης θα ορίσουν οι κατά τόπους διοργανωτές και θα τα κοινοποιήσουμε με ανακοινώσεις τους στα τοπικά μέσα, αν και θα υπάρχει κεντρικός συντονισμός. Αν για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατόν να διοργανωθεί η ποδηλατοπορία στις 2/10, τότε εξαιρετικά μπορεί να γίνει και στις 9/10).

Το υλικό από την ποδηλατοπορεία = φωτό/βίντεο κλπ κλπ μόλις ολοκληρωθεί θα συγκεντρωθεί για να γίνει συλλογικό υλικό.

Το αίτημά των ποδηλατών και της Ομοσπονδίας φέτος είναι να προχωρήσει η Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο. Η Εθνική Στρατηγική ξεκίνησε από το ΥΠΕΝ ως μελέτη/draft, δόθηκε στη συνέχεια στο Υπ. Μεταφορών αναγνωρίζοντας την αρμοδιότητά του το οποίο εδώ και 11 μήνες όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία: «δεν έχει κάνει ΤΙΠΟΤΑ». Η Εθνική Στρατηγική είναι ένα κείμενο στρατηγικής που προβλέπει συνολικά μέτρα και στόχους και καλύπτει όλους τους τομείς ενδιαφέροντος για το ποδήλατο (παιδεία, κίνητρα, στόχοι υλοποίησης υποδομών, προτάσεις τροποίησης ΚΟΚ κ.α.) και λειτουργεί ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ στην προσπάθεια διάδοσης της ποδηλατικής μετακίνησης. Όπως σημειώνει πάντα η Ομοσπονδία, «όλες οι ποδηλατικά σοβαρές χώρες έχουν τέτοια στρατηγική, ορισμένες εδώ και χρόνια: https://ecf.com/groups/national-cycling-strategies-europe. Χώρα με Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο σημαίνει χώρα που ενδιαφέρεται πραγματικά για την αύξηση της ποδηλατικής μετακίνησης και όχι ασύνδετα και άσχετα έργα/μέτρα “βιτρίνας”.
Η Ελλάδα (μετά την πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ πριν από 3 χρόνια) είναι στο “κίτρινο”, αλλά αν το Υπ. Μεταφορών δεν ανταποκριθεί στο αίτημά μας, πολύ φοβόμαστε ότι πρέπει να εισηγηθούμε “κόκκινο” στην επόμενη αναθεώρηση της κατάστασης… (πράσινο είναι οι χώρες που έχουν Εθν.Στρατηγική, κίτρινο που φτιάχνουν, και κοκκινο που δεν υπάρχει τίποτα)» αναφέρει η ανακοίνωση.

Εκτός από το κοινό/πανελλαδικό αίτημα οι κατά τόπους ομάδες μπορουν να έχουν και δικά τους τοπικά αίτημα (π.χ. τον έλεγχο της στάθμευσης στον Χ ποδηλατόδρομο της πόλης τους…).

Η Ομοσπονδία καλεί όλες τις τοπικές ομάδες και πρωτοβουλίες να επικοινωνήσουν την Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία με όλες τους τις δυνάμεις (τοπικό ραδιόφωνο/τηλεοράσεις/έντυπα/social). Είναι άλλωστε η πρώτη χρονιά μετά τον κορωνοϊό και η Ομοσπονδία τονίζει ότι το μήνυμα πρέπει να φτάσει παντού.

Ειδικά συστήνει, να διαδώσουν το γεγονός στα δίκτυά τους ήδη από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικόητας (16-22/9) καθώς εκείνες τις μέρες, θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση οι ειδήσεις/ανακοινώσεις που αφορούν το ποδήλατο.

Στην Αθήνα, η Ομοσπονδία θα πάει στο Υπουργείο Μεταφορών με το κεντρικό αίτημά στις 2/10, μετά την ποδηλατοπορεία της Αθήνας. η κατάθεση του αιτήματος θα μεταδοθεί live από το facebook.

Σε αυτό το λινκ:

https://drive.google.com/drive/folders/1VfoHDEnIs1Mba0e3Y1xA2bW9VaJgba8y?usp=sharing
θα βρείτε όλο το υλικό της ΠΠ (αφίσες, μικρές, μεγάλες, banner για fb κ.α.) που ετοίμασε ο γραφίστας Μάριος Βόντας, μέλος της Ποδηλαττικής Κοινότητας.

Το teaser της ΠΠ είναι:

Στις 2 του Οκτώβρη
σε όλη την Ελλάδα
οι ποδηλάτες διαδηλώνουμε
θέλουμε βιώσιμες πόλεις
ασφαλείς για όλους τους χρήστες των οδών
ιδίως τους πλέον ευάλωτους
Αλλά όχι μέτρα στην τύχη, έργα ασύνδετα και λόγια

Στις 2 του Οκτώβρη
διεκδικούμε Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο
όπως έχουν οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης

Ζητάμε η Ελλάδα να πάει ένα βήμα μπροστά με το ποδήλατο.