Παπαστεργίου: Οργανωμένη και σε τάξη η πόλη, με την ελεγχόμενη στάθμευση

Τα πολλά και θετικά στοιχεία του νέου Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης στα Τρίκαλα παρουσίασε ο Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου το πρωί της Τετάρτης 14Σεπτεμβίου 2022. Στον χώρο του Gisemi Hub, μαζί με τον πρόεδρο της δημοτικής εταιρείας «Αστική Ανάπτυξη» Α.Ε. Γιώργο Ζιώγα και τον διευθυντή της, Χρήστο Γούλα, τέθηκαν στη βάσανο των δημοσιογραφικών ερωτήσεων, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για μια νέα κατάσταση που ξεκινά τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2022, καθώς

  • προωθεί την τάξη στη στάθμευση, όπως συμβαίνει στις σύγχρονες και οργανωμένες κοινωνίες
  • βοηθά στην εύρεση χώρων στάθμευσης
  • δεν έχει σχέση με οικονομικούς λόγους
  • ευνοεί την πεζοπορία και την ποδηλασία
  • συνδράμει οικονομικά τμήμα τρικαλινών, μέσω του «Ενεργειακού Κουμπαρά», στον οποίο θα μεταφέρεται τμήμα των εσόδων του Συστήματος Στάθμευσης.
    Ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε
  • τις πολύ μικρές αποστάσεις γύρω από το κέντρο των Τρικάλων (450 μέτρα, είπε, είναι η απόσταση από το πάρκινγκ των δικαστηρίων μέχρι το κέντρο)
  • την κατάληψη χώρων στάθμευσης από κάθε είδους αντικείμενα
  • τις συνήθειες «να αφήνουμε το αυτοκίνητο έξω από την καφετέρια ή το εμπορικό»
  • τη στάθμευση οχημάτων υπαλλήλων ή/και επιχειρηματιών μπροστά από τα καταστήματά τους για ώρες, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν θέση οι δυνητικοί πελάτες, «από τις 7,30 το πρωί».
  • την ανάγκη βελτίωσης των χώρων στάθμευσης για εμποδιζόμενα άτομα, για ΑμεΑ και για τους επαγγελματίες, με τις θέσεις φορτοεκφόρτωσης.
    Ειδικά για το ζήτημα του «Ενεργειακού Κουμπαρά», ο Δήμαρχος Τρικκαίων υπενθύμισε ότι πρόκειται για ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων οικογενειών με ενέργεια, από τα κέρδη του Συστήματος. «Γνωρίζουμε ως Δήμος ποιοι λαμβάνουν επίδομα και αυτούς θα ενισχύουμε,», είπε χαρακτηριστικά. Δηλαδή, τμήμα των κερδών του ΣΕΣ θα μετατρέπεται σε ενέργεια που θα αποδίδεται στους/στις ωφελούμενους/ες του ΤΕΒΑ.
    Σε σχέση με τις αντιθέσεις τρικαλινών στο νέο σύστημα
  • αναγνώρισε ότι υφίστανται σε σχέση με την αλλαγή συνηθειών, («κι εγώ δε θα χαιρόμουν, αν έπρεπε να πληρώσω για να σταθμεύσω κάτω από τα σπίτι μου»)
  • σημείωσε ότι οφείλουμε «να αλλάξουμε συνήθειες», εστιάζοντας στο περπάτημα και τη χρήση ποδηλάτου
  • υπενθύμισε τη μεγάλη αύξηση των οχημάτων («2 ή 3 σε κάθε οικογένεια»), σε πόλεις σχεδιασμένες πριν από χρόνια
  • πρότεινε τον επανασχεδιασμό των συνηθειών ως προς τη στάθμευση και τη χρήση των αποθηκών
  • τόνισε πως η φετινή Εβδομάδα Κινητικότητας εστιάζει στην ενημέρωση για τη χρήση ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων.
    Ερωτώμενος για το αν είναι η κατάλληλη (οικονομικά) περίοδος να προωθηθεί το μέτρο, απάντησε με το ότι «από το 2010 μέχρι τώρα, ποτέ δεν ήταν κατάλληλη η περίοδος»
    Τέλος, ανέφερε την ανάγκη να γίνουν βελτιώσεις, με την εφαρμογή του ΣΕΣ στην πράξη, έδωσε τα εύσημα στην «Αστική Ανάπτυξη» για τη δουλειά που έχει κάνει, αλλά και στην εφαρμογή της Novoville, που είναι ένα ελληνικό πρόγραμμα.
    11 σημεία για τη στάθμευση
    Ο πρόεδρος της «Αστική Ανάπτυξη» Α.Ε. Γιώργος Ζιώγας, αφού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη να επιλυθεί το ζήτημα της στάθμευσης, έδωσε έμφαση σε 11 σημεία για τη στάθμευση:
  1. Οργανώνεται και τακτοποιείται η στάθμευση στην πόλη
  2. Δίνεται τέλος στην κατάληψη των θέσεων στάθμευσης από μηχανάκια, γλάστρες κ.α. αντικείμενα
  3. Δίνεται τέλος στην κατάληψη διαβάσεων
    4.Γίνεται αναλογική χρήση του ελάχιστου χώρου που υπάρχει στα Τρίκαλα για τη στάθμευση: οι 530 θέσεις που πλέον εντάσσονται στο σύστημα, με 4 φορές ανανέωση την ημέρα, σημαίνουν 2.060 θέσεις στάθμευσης «που δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή», τόνισε.
  4. Οριοθετούνται οι θέσεις στάθμευσης για τα δίκυκλα
  5. Διορθώνονται λάθη στις θέσεις φορτοεκφόρτωσης: πλέον αυτές οι θέσεις, μαζί με τις θέσεις ΑμεΑ, θα βρίσκονται στην αρχή και το τέλος των δρόμων, για να υπάρχει ορατότητα.
  6. Το μέτρο δεν έχει οικονομική χροιά, αφού οι κλήσεις για τον ΚΟΚ αποφέρουν περί τα 700.000€ ετησίως. «Εάν θέλαμε να έχουμε έσοδα, θα κλείναμε το μάτι σε όλους να παρκάρουν παντού», επεσήμανε ο κ. Ζιώγας.
  7. Αυξάνεται η εμπορική κίνηση, καθώς θα υπάρχουν θέσεις στάθμευσης για την αγοραστική κίνηση στην πόλη.
  8. Ο Εμπορικός Σύλλογος στηρίζει το μέτρο και μάλιστα θα υπάρχει επιβράβευση: πάνω από ένα ποσό, οι έμποροι θα επιβραβεύουν τους καταναλωτές με επιστροφή μιας ώρας στάθμευσης.
  9. Πριν την εφαρμογή του ΣΕΣ η «Αστική Ανάπτυξη» διαμόρφωσε και παραχώρησε αναμορφωμένους, 3 δωρεάν χώρους στάθμευσης: στην περιοχή ΔΕΗ, στην περιοχή ΣΜΥ και στην οδό Θεμιστοκλέους (ενοικιάζεται από ιδιώτη). Οι χώροι προέκυψαν μετά από μελέτη στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου Τρικκαίων.
    Υφίστανται, επίσης, οι επί πληρωμή χώροι στάθμευσης, στην οδό Κανούτα και στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου, μπροστά από τα Δικαστήρια.
  10. Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης είναι και ανάλογο της εξέλιξης της πόλης, που «έχει μπει πλέον στον τουριστικό χάρτη», επεσήμανε ο κ .Ζιώγας. Και συσχετίζοντας τη στάθμευση με την καθαριότητα, υπενθύμισε τις βελτιώσεις που έγιναν, με διάλογο με τους πολίτες, ήδη από το 2018 για θέματα αποκομιδής απορριμμάτων: «με συνέπεια, κανόνες και εφαρμογή του δικαίου, μπορούμε να επιτύχουμε», είπε ο πρόεδρος της δημοτικής εταιρείας.

Τι ακολουθεί
Σύμφωνα με τους κ. Παπαστεργίου και Ζιώγα, μετά την πρώτη φάση, ακολουθεί ο εμπλουτισμός της εφαρμογής με στοιχεία για τον κυκλοφοριακό φόρτο κάθε δρόμου, ώστε να γνωρίζει ο οδηγός την κατάσταση με κίνηση και στάθμευση. Επίσης, είναι ένα ενδεχόμενο η συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ για δρομολόγια εντός πόλης, εάν υπάρξει κατάλληλη χρηματοδότηση.
Όπως επεσήμανε ο κ. Γούλας, ήδη έχουν υποβληθεί αιτήσεις 240 από τις 300 θέσεις για μόνιμους κατοίκους, ενώ από τη Δευτέρα θα μοιράζεται και φυλλάδιο με πληροφορίες για τη στάθμευση, από προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας. Οι έλεγχοι για την τήρηση του ΣΕΣ θα γίνεται από τη Δημοτική Αστυνομία Τρικκαίων και την Ελληνική Αστυνομία
Οι πληροφορίες για το Σύστημα βρίσκονται στην ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων www.trikalacity.gr (στο banner για τη στάθμευση) ή απ’ ευθείας στη διεύθυνση https://trikalacity.gr/systima-elegchomenis-stathmeysis/