Στην πρώτη σελίδα του MobilityWeek το Ρέθυμνο

Το παράδειγμα του Δήμου Ρεθύμνου φιλοξενεί με συνέντευξη η επίσημη σελίδα του European Mobility Week 2022 με συνέντευξη για το Βραβείο Αστικής Οδικής Ασφάλειας της Ε.Ε 2021.

Η επίτευξη του στόχους Vision Zero – ένα παγκόσμιο κίνημα για τον τερματισμό των θανατηφόρων τροχαίων – είναι ένα σημαντικό κομμάτι της πολτικής για την Βιώσιμη Κινητικότητα όπως εξηγεί η ιστοσελίδα.

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ενημερώθηκε από τον Γεώργιο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνης, σχετικά με το συνεχιζόμενο σχέδιο της πόλης να δώσει προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια, δίνοντας παράλληλα παράδειγμα για άλλους.
Αφορά την ολιστική στρατηγική του Ρεθύμνου για την προώθηση της βιώσιμης, ασφαλούς και υγιούς μετακίνησης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους τουρίστες.

Την άνοιξη, το Ρέθυμνο εντυπωσίασε την κριτική επιτροπή της EUROPEANMOBILITYWEEK με την περιεκτική προσέγγισή της στην οδική ασφάλεια, η οποία στοχεύει σε τρεις πυλώνες: 1) την αναβάθμιση του συστήματος δημόσιων μεταφορών για την παροχή καλύτερων επιλογών για την κοινότητα, 2) την αύξηση και την ενθάρρυνση της αλλαγής συμπεριφοράς μέσω διαφορετικών δραστηριοτήτων και 3) ενθάρρυνση της ολοκληρωμένης συνεργασίας με διάφορους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς.

Τι σημαίνει για το Ρέθυμνο η απόκτηση του Βραβείου Αστικής Οδικής Ασφάλειας της ΕΕ;

Για το Ρέθυμνο, η κατάκτηση του Βραβείου Αστικής Οδικής Ασφάλειας της ΕΕ αποτελεί επιβεβαίωση του μακροχρόνιου ταξιδιού μας, που ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια, με στρατηγικό σχεδιασμό και προσανατολισμό στις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας στο δημόσιο χώρο με έμφαση στην προσβασιμότητα για άτομα με αναπηρία και ηλικιωμένους και γενικά σε όποιον αντιμετωπίζει δυσκολίες όταν μετακινείται σε αστικό περιβάλλον.
Προφανώς αυτό το βραβείο αποτελεί κίνητρο για τη δημόσια αρχή και την κοινωνία μας να συνεχίσουν με παρεμβάσεις και πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση. Το Ρέθυμνο, που είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός, ενισχύει τη φήμη του με αυτό το βραβείο, ιδιαίτερα σε θέματα οδικής ασφάλειας.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να συνεχίσει το Ρέθυμνο να κινείται προς το Vision Zero και να διασφαλίσει ότι οι δρόμοι του είναι ασφαλέστεροι;

Είναι πολύ σημαντικό να οικοδομήσουμε και να συντονίσουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι τώρα. Τα εργαλεία που έχει ήδη ο δήμος μας προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθούν και θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται γιατί ο καθένας από εμάς καταβάλλει πραγματικά μια προσπάθεια να κάνουμε όλες τις οδικές μας διαβάσεις ασφαλείς ώστε τα άτομα με κινητικές δυσκολίες και τα άτομα με προβλήματα όρασης να μπορούν να κυκλοφορούν ανεξάρτητα, χωρίς κίνδυνο ατυχήματος.
Αυτό το όραμα ενισχύεται από την εκτεταμένη συνεργασία μεταξύ της Τροχαίας Ρεθύμνου και των ενδιαφερομένων, καθώς και με την αξιοποίηση των ήδη διαθέσιμων δεδομένων, τα οποία καθιστούν δυνατή τη σημαντική βελτίωση των προτύπων κινητικότητας στην πόλη.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε άλλες πόλεις που θέλουν να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια; Ποια στοιχεία είναι πιο σημαντικά να λαμβάνονται υπόψη όταν εργάζεστε για την οδική ασφάλεια;

Το κλειδί για την επίτευξη βελτιώσεων στην οδική ασφάλεια είναι η αποφασιστικότητα επειδή τα καθιερωμένα συμφέροντα και συμπεριφορά, καθώς και το υψηλό πολιτικό κόστος, αποτελούν εμπόδια για την ενσωμάτωση των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη. Στις μέρες μας, η ανάγκη περαιτέρω προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας έχει καταδειχθεί από την τρέχουσα ενεργειακή κρίση που αναγκάζει τα περιβαλλοντικά αποτυπώματα να αυξηθούν, προκαλώντας ακραίες καιρικές συνθήκες. Προκειμένου να επιτευχθούν τα στοχευμένα αποτελέσματα, η διαδικασία σχεδιασμού δεν θα πρέπει να είναι μερική, αλλά αντίθετα θα πρέπει να αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης ολοκληρωμένης διαδικασίας στρατηγικού σχεδιασμού και θα πρέπει να συνδυάζεται με μια διαδικασία μάθησης σε όλα τα επίπεδα – εκπαιδεύοντας τους μαθητές, τους επαγγελματίες οδηγούς και το κοινό για τη βιώσιμη τρόποι λειτουργίας και μετακίνηση με ασφάλεια.

Ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες οδικής ασφάλειας στην κοινότητά σας; Ρίξτε μια ματιά στη σελίδα συμμετοχής μας για να δείτε ποιες δραστηριότητες διοργανώνουν οι πόλεις και οι πόλεις φέτος.

https://mobilityweek.eu/news/