5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας

Το Ελληνικό Τμήμα Αντισεισμικής Μηχανικής (Ε.Τ.Α.Μ.) με το ΤΕΕ διοργανώνουν το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αντισεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας στις 20-22/10/22 στο ξενοδοχείο Royal Olympic στην Αθήνα.

Εν αναμονή της έκδοσης της νέας γενιάς των Ευρωκωδίκων και στο κατώφλι της νέας πραγματικότητας που δημιούργησε η πανδημία, το Συνέδριο θα επιδιώξει να επανεκκινήσει το διάλογο εντός της ελληνικής επιστημονικής και επαγγελματικής κοινότητας των μηχανικών και των σεισμολόγων. Τα ανοικτά ζητήματα είναι πολλά αλλά το επίπεδο της κατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού παραμένει πολύ υψηλό και διεθνώς αναγνωρισμένο.

Οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις (της Σάμου, του Αρκαλοχωρίου και της Θεσσαλίας) που μεσολάβησαν από το προηγούμενο Συνέδριο (4ο 2019), οδήγησαν την Κοινότητα των Μηχανικών σε παρατηρήσεις και συμπεράσματα σε ποικίλα θέματα: μετασεισμικών δράσεων, διαχείρισης σεισμικού κινδύνου, καθώς και σεισμικής απόκρισης διαφόρων τύπων κατασκευών.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, η επιστημονική έρευνα και η πρακτική εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων από τους Μηχανικούς, εξελίχθηκαν κι άλλο, διευρύνοντας τα άλματα τεχνογνωσίας. Τα παραπάνω πορίσματα συνοδηγούν εξελίξεις στη Σεισμική Μηχανική, σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι η Χώρα μας έχει την υψηλότερη σεισμική επικινδυνότητα στην Ευρώπη και καταλαμβάνει την έκτη θέση στη σχετική παγκόσμια κατάταξη. Ήδη από το 1999, το σεισμικό πρόβλημα αναγνωρίζεται ως εθνικό ζήτημα. Μάλιστα, μέσα από το ερευνητικό έργο του ΤΕΕ (λχ ΑΝΤΥΚ, ΕΠΑΝΤΥΚ) αναδείχθηκε η αυξημένη τρωτότητα των παλιών κτηρίων, διαμορφώθηκαν τα πρώτα προσχέδια συστάσεων και κανονισμών για τις δομητικές επεμβάσεις, και χαράχθηκαν εύστοχες στρατηγικές για τη διαχείριση του κινδύνου.

Λεπτομέρειες εδώ