Συνέντευξη: Δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου

Την οικονομική ασφυξία των δήμων ακόμη και την αδυναμία που υπάρχει να εκτελεστούν τα επιδοτούμενα έργα καταγράφει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο myota.gr και στον δημοσιογράφο Χάρη Κουγιουμτζόπουλο, ο Δήμαρχος Σαρωνικού κ. Πέτρο Φιλίππου

Ο κ. Φιλίππου ξεκινάει από το Τέλος Ταφής και σημειώνει ότι είναι αδύνατον να πληρωθεί από τους δήμους και πολύ περισσότερο σε μια οικονομική συγκυρία όπου ούτε οι δημότες μπορούν να πληρώσουν, ούτε τα οικονομικά των δήμων το επιτρέπουν.

Σημειώνει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ όπως και οι αντίστοιχες Δημοτικές Επιχειρήσεις των δήμων της Ανατολικής Αττικής που βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία και παράλληλα καλούνται να λειτουργήσουν δεκάδες Αντλιοστάσια.

Σημειώνει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα με δύο χρόνια πανδημία, την στέρηση εσόδων, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια και την μικρή τελικά η επιχορήγηση που πήραν οι δήμοι από το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Μιλάει όμως επίσης και για την ταλαιπωρία από την διακοπή των έργων λόγω του ενεργειακού κόστους που όπως λέει δεν έχει μόνο επίπτωση στους δημότες που περιμένουν, αλλά και στην ίδια την αγορά που στερείται ρευστότητας και μπαίνει πάλι σε κρίση.

Αξιολογεί και τα προγράμματα «Φιλόδημος» και «Αντώνης Τρίτσης» σημειώνοντας ότι το πρώτο ήταν αντίστοιχο και ανάλογο των οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων, ενώ το δεύτερο είναι υπερδιογκωμένο χωρίς να γνωρίζουν οι δήμοι αν θα χρηματοδοτηθούν πραγματικά και σε ποιο ύψος. Επίσης σημειώνει την πολύ μεγάλη καθυστέρηση καθώς ακόμη και αυτά που έχουν εγκριθεί δεν έχουν ξεκινήσει. 

Τέλος ο κ. Φιλίππου τονίζει ότι παρά τα μεγάλα ποσά των επιδοτήσεων όπως και στον τομέα της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το μεγάλο πρόβλημα είναι η καθημερινότητα και τα λειτουργικά έξοδα που έχουν δημιουργήσει τεράστια ελλείμματα  

Δείτε το video της συνέντευξης