Οι Έλληνες πλήρωσαν τις υψηλότερες οικονομικές ζημιές που σχετίζονται με το κλίμα

Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος που αναδημοσίευσε η EUROSTAT το 2020, οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα ανήλθαν σε 27 ευρώ ανά κάτοικο της ΕΕ. Το κράτος μέλος με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο (σχεδόν τρεις φορές υψηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ) ήταν η Ελλάδα (91 ευρώ ανά κάτοικο). Ακολουθεί η Γαλλία με 62 ευρώ ανά κάτοικο και η Ιρλανδία με 42 ευρώ ανά κάτοικο. Οι χαμηλότερες απώλειες ανά κάτοικο καταγράφηκαν στη Βουλγαρία (0,7 € ανά κάτοικο), τη Σλοβενία και τη Σλοβακία (4 € και οι δύο).

Οι απώλειες είναι βαριές και υπολογίζονται 7 φορές μεγαλύτερες σε σχέση με το κόστος των απαραίτητων μέτρων προληψης.
Η κλιματική αλλαγή οδηγεί σε ακραία καιρικά φαινόμενα και που σχετίζονται με το κλίμα, τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν σε οικονομικές απώλειες. Τέτοια γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα, των πλημμυρών και των καταιγίδων, έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες άνω των 145 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΕ την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, ο κινητός μέσος όρος 30 ετών των οικονομικών απωλειών που σχετίζονται με το κλίμα δείχνει μια σαφή τάση αύξησης σχεδόν 2% ετησίως την τελευταία δεκαετία. Αυτές είναι εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, που αναδημοσίευσε η Eurostat.

Θα θέλατε να μάθετε περισσότερα;

Οι οικονομικές απώλειες που σχετίζονται με το κλίμα είναι ένας από τους δείκτες στο διαδραστικό εργαλείο οπτικοποίησης της Eurostat που εμφανίζει σχετικά στατιστικά στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Παρουσιάζει μια επισκόπηση 26 δεικτών που χωρίζονται σε 3 βασικά θέματα: Μείωση των επιπτώσεών μας στο κλίμα, προστασία του πλανήτη και της υγείας μας και επιτρέποντας μια πράσινη και δίκαιη μετάβαση.