Ανακοίνωση της ΠΟΕ ΟΤΑ για την Απεργία 9 Νοεμβρίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί όλους τους εργαζόμενους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να συμμετέχουν μαζικά στην 24ΩΡΗ ΓΕΝΙΚΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ, την ΤΕΤΑΡΤΗ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα, όπως και στον Ιδιωτικό Τομέα, με κυρίαρχο αίτημα:
Γενναίες ΤΩΡΑ αυξήσεις στους μισθούς κια στις συντάξεις για να ζούμε με αξιοπρέπει χωρίς voucher και pass.

Στην ανακοίνωση της η ΠΟΕ ΟΤΑ επισημαίνει:
Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δώδεκα (12) χρόνια ΤΩΡΑ, όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στο μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016- 2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι αυτά είναι μόνο λίγα από τα μνημονιακά και νεοφιλελεύθερα μέτρα που μας στέρησαν την αξιοπρέπεια και μία ζωή με όνειρα.

Τώρα, την ώρα που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την δήθεν έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, όχι μόνο δεν προβλέπεται καμία αύξηση στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1 Ιανουαρίου 2023, αλλά ο πληθωρισμός που έχει ξεπεράσει το 11% και η ακρίβεια εξανεμίζουν ότι από το εισόδημα μας έχει απομείνει.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τρία (3) χρόνια τώρα όχι μόνο δεν αυξήσεις στους μισθούς μας αλλά προσπαθεί με ψέματα να παραπλανήσει την κοινωνία ότι δήθεν η κατάργηση της Εισφοράς Αλλαλεγγύης και στο Δημόσιο από 1-1-2023 συνεπάγεται αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα απο αυτό, αφού είναι γνωστό ότι οι εργαζόμεοι που έχουν εισόδμημα μέχρι 12.000 € τον χρόνο δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ, ενώ όσοι έχουν εισόδημα απο 12.000 € μέχρι 20.000 ευρώ θα πάρουν άυξηση από 1,83 ευρώ το μήνα μέχρι 14,66 ευρώ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εμπαίζει τους Δημοσιους Υπαλλήλους και παραπλανεί σθνειδητά την Ελληνική Κοινωνία.

Ταυτόχρονα, στοχοποιεί τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που, τα τρία (3) τελευταία χρόνια, είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και την στοχευμένη απαξίωση ολόκληρων κλάδων, όπως αυτός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γι’ αυτό, απέναντι σε αυτούς που μας στοχοποιούν δεν απολογούμαστε. Γιατί είμαστε ΕΔΩ παρόντες, όπως οφείλουμε, για να στηρίξουμε την Ελληνική Κοινωνία, σε αντίθεση με τον Ιδιωτικό Τομέα που το μόνο του ενδιαφέρον είναι να αλώσει και να εκμεταλλευτεί τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες του Δημοσίου Τομέα αποσκοπώντας στο εύκολο και μεγάλο κέρδος.

Συνάδελφοι,
Η σημερινή κυβέρνηση, τα τρία (3) τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη την πανδημία, όχι μόνο περιορίζει και φαλκιδεύει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, αλλά καταργεί και θεμελιώδη συνταγματικά μας δικαιώματα, όπως το δικαίωμά μας στην απεργία. Με τον Νόμο 4808/2021, τον γνωστό Νόμο Χατζηδάκη, κατάργησε έναν εμβληματικό Νόμο, τον Ν.1264/1982, τον προοδευτικότερο και δημοκρατικότερο Νόμο στην Ευρώπη για τα εργασιακά.

Δεν είναι τυχαίο ότι μετά την ψήφιση του Ν.4808/2021 όλες οι απεργίες, από τον Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα, κηρύχθηκαν από τα δικαστήρια παράνομες και καταχρηστικές. Υπουργοί της σημερινής κυβέρνησης καταφεύγουν στα δικαστήρια, για να κηρυχθούν παράνομες οι απεργίες, πράγμα πρωτοφανές για το πολιτικό σύστημα, από τη μεταπολίτευση και μετά. Την ίδια στιγμή, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.
Πρόεδροι δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικαλιστικά στελέχη σύρονται στα δικαστήρια, προκειμένου να καμφθεί κάθε είδους αντίδραση στην πολιτική τους. Τις Συγκεντρώσεις και τα Συλλαλητήρια, δε, των εργαζομένων τις αντιμετωπίζει με Μ.Α.Τ. και χημικά.
Γι’ αυτό, η κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη και η επαναφορά του Ν.1264/1982 είναι ζήτημα τιμής για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Συνάδελφοι,
Ο κόμπος έφτασε πλέον στο χτένι. Δεν θα δεχτούμε να συνεχίσουμε να πληρώνουμε εμείς τις τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στο ψωμί και σε όλα τα είδη βασικής-λαϊκής ανάγκης.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της ΤΕΤΑΡΤΗΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022, που γίνεται μαζί με τους εργαζόμενους στον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα και στον Ιδιωτικό Τομέα, έχει ως στόχο να θέσει τέρμα σε αυτή την πολιτική. Σήμερα, με επίσημο πληθωρισμό πάνω από 11% είναι η ώρα να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από τον μισθό μας και την σύνταξη μας.
Είναι η ώρα να πούμε όλοι μαζί ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!!!
Την κρίση δεν θα πληρώνουν πάντα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Είναι η ώρα να πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του πληθωρισμού.
• Κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης από 1-1-2021, όπως έγινε και στον Ιδιω- τικό Τομέα.
• Ξεπάγωμα μισθολογικά της διετίας 2016-2017.
• Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.
• Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
• Αύξηση και επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας. Κα- μία περικοπή του.
• Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν.4808/2021) για τα εργασιακά, καθώς και κατάρ- γηση όλων των Νόμων που ιδιωτικοποιούν την Κοινωνική Ασφάλιση.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στους Ο.Τ.Α. και στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.α.
• Ταυτόχρονα, λέμε όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων Οργανισμών και Φορέων. Κατάργη- ση κάθε σχετικής διάταξης για την ίδρυση και λειτουργία «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ» στους Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού.