COP27: Ποιος Θα πληρώσει την κλιματική κρίση;

To ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο της κλιματικής κρίσης είναι το σημείο της διαφωνίας που κυριαρχεί στην Ετήσια Διεθνή Διάσκεψη γα το κλίμα COP27 που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου με την συμμετοχή πάνω από 100 ηγετών κρατών. Αναμένται να φτάσουν οι Τζο Μπάιντεν και ο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα της Βραζιλίας που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είδη βρίσκονται εκεί οι Xi Jinping της Κίνας και ο Narendra Modi της Ινδίας που είναι οι ηγέτες τρίτων χωρών με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο και βέβαια ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο Γάλλος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ ήταν μεταξύ των μεγαλύτερων ονομάτων που μίλησαν τη πρώτη μέρα.

Από τις πρώτες ομιλίες φάνηκε ότι θα υπάρξει μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ των φτωχών χωρών που πλήττονται περισσότερο από την κλιματική κρίση και μόνο αυτό το καλοκαίρι, η παγκόσμια ζημιά εκτιμάται σε πολλές εκατοντάδες δις, και μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών που συνεχώς πιέζουν για συμφωνίες αλλά δεν είναι διατεθειμένες στην ουσία, ούτε να αλλάξουν τα παραγωγικά και καταναλωτικά τους μοντέλα, ούτε να ενισχύσουν επαρκώς την μετάβαση των υπολοίπων.

Στις ήδη βεβαρυμμένες συνθήκες που έχει επιβάλει ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς οι περισσότερες χώρες έδωσαν προτεραιότητα στην ενεργειακή επάρκεια παρά στον τρόπο παραγωγής ενέργειας έρχεται τώρα να προστεθούν και οι σημερινές ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.

Ο Τζον Κέρι, του Δημοκρατικού Κόμματος και απεσταλμένος των ΗΠΑ προανήγγειλε ότι ενδεχόμενη επικράτηση των Ρεπουμπλικανών θα περικόψει τη χρηματοδότηση προς τις φτωχότερες χώρες. Η χρηματοδότηση είπε θα απέχει πολύ από τα 11,4 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε υποσχεθεί ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μέχρι το 2024.

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa στην ομιλία του τόνισε όμως ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα με τη μορφή επιχορηγήσεων και δανείων με ευνοϊκούς όρους, για να αποφευχθεί η αύξηση του χρέους στην ήπειρο. Ο Ramaphosa κάλεσε τις τράπεζες ανάπτυξης να αλλάξουν την προσέγγισή τους στη χρηματοδότηση για το κλίμα, λέγοντας ότι η υποστήριξη είναι απρόσιτη για το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα ιδρύματα «αποστρέφονται τον κίνδυνο» και οι προσφορές χρηματοδότησής τους «έχουν επαχθές κόστος».

Θυμίζουμε ότι στην τελευταία σύνοδο κορυφής της COP στη Γλασκώβη υπήρξε δέσμευση των πλούσιων χωρών να παραδώσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως ετήσια χρηματοδότηση για το κλίμα, πράγμα που όπως φάνηκε δεν πραγματοποιήθηκε.

Ο κόσμος αντιμετωπίζει απειλές από τον πόλεμο, μια ενεργειακή κρίση και τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας ύφεσης, αλλά η κλιματική αλλαγή δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα θέμα ύπνου φέτος. Τα θανατηφόρα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει σχεδόν κάθε γωνιά του πλανήτη τους τελευταίους μήνες, υπενθυμίζοντας στους ηγέτες και τους πολίτες την ανάγκη να δράσουν γρήγορα.

Το Πακιστάν συνεισφέρει λιγότερο από το 1% των εκπομπών ορυκτών καυσίμων που θερμαίνουν τον πλανήτη σήμερα, αλλά αυτό το καλοκαίρι υπέστη καταστροφικές βροχές που επιδεινώθηκαν από την κλιματική αλλαγή που πλημμύρισε το ένα τρίτο της επικράτειάς του και προκάλεσε ζημιές περίπου 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
«Ο παγκόσμιος Βορράς πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα που επηρεάζει τις αναπτυσσόμενες χώρες αυτή τη στιγμή με δυσανάλογο τρόπο, αλλά οι επιπτώσεις του αυξάνονται και εξαπλώνονται», δήλωσε ο Munir Akram, Πακιστανός διπλωμάτης που προεδρεύει της ομάδας των αναπτυσσόμενων χωρών της G77.

Αν και σε πρόσφατη έρευνα το 30% των Αμερικανών δήλωσαν ότι είναι οι ίδιοι θύματα της κλιματικής κρίσης γεγονός είναι ότι την μεγαλύτερη συνεισφορά στην κλιματική κρίση έχουν χώρες του βορά που δεν επλήγησαν τόσο πολύ από τις θεομηνίες. Αντιθέτως χώρες χωρίς μεγάλη συνεισφορά σχεδόν καταστράφηκαν.

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία ούτε και φέτος. Τουλάχιστον μια συμφωνία που να τηρηθεί.
Ετσι το βάρος πέφτει στη πρόληψη και στους δήμους καθώς η κλιματική αλλαγή έχει δείξει ότι ξεσπούν τοπικά και πρωτόγνωρα φαινόμενα. Ο μετριασμός του κλίματος και ο στόχος της συγκράτησης αύξησης της θερμοκρασίας 1,5 Cο δεν φαίνεται εφικτός προς το παρόν. Η απειλή όμως των φυσικών καταστροφών που έχουν επταπλάσιο κόστος από την πρόληψη, είναι μια πραγματικότητα που συμβαίνει τώρα.
Οι δήμοι καλούνται να προετοιμαστούν άμεσα μπροστά σ΄αυτήν την απειλή.