Τι ήταν τελικά η σύνοδος της ARLEM όπου αποκλείστηκε ο Τζιτζικώστας;

Τα μέλη της ARLEM (Euro-Mediterranean Regional and Local Assembly) υπενθυμίζουν ότι, αν και ο κόσμος φαίνεται εκτός πορείας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, η σημασία των υποεθνικών κυβερνήσεων στην επίτευξη κλιματικών φιλοδοξιών και στη διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ευκαιρία των διεθνών συνομιλιών για το κλίμα της COP27 στην Αίγυπτο για να φέρουν τους δήμους και τις περιφέρειες στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, σχετικά με τη δράση για το κλίμα, να απελευθερώσουν τις χρηματοδοτήσεις για το κλίμα για τις τοπικές αρχές και να ενθαρρύνουν τις τοπικά προσδιορισμένες εφαρμογές στον μετριασμό και στην προσαρμογή. Οι τοπικοί και περιφερειακοί ηγέτες, που συνήλθαν στην Ευρωμεσογειακή Περιφερειακή και Τοπική Συνέλευση (ARLEM) στη Σμύρνη στις 7-8 Νοεμβρίου, ζήτησαν κατά τις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών στο Sharm el-Sheikh, να δημιουργηθεί μια συμμαχία για τις πόλεις με τον κυκλικό πολιτισμό, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η στροφή προς μια πιο βιώσιμη πολεοδομία και μια μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας.

Η συνεδρίαση της ARLEM επικεντρώθηκε στη δράση για το κλίμα στη Μεσόγειο και στις ανθεκτικές πόλεις χωρίς αποκλεισμούς σε δύο συνόδους, αλλά ενέκρινε επίσης δύο δέσμες συστάσεων που αποσκοπούν στην προώθηση της επιχειρηματικότητας στην περιοχή. Η πρώτη, του Juan Manuel Moreno Bonilla, προέδρου της κυβέρνησης της Ανδαλουσίας (Ισπανία), αναφέρεται στις προκλήσεις της δημιουργίας οικοσυστημάτων καινοτομίας και νεοφυών επιχειρήσεων. Ο δεύτερος, από τον Abdelaziz Derouiche, πρόεδρο του νομαρχιακού συμβουλίου του Ραμπάτ και πρόεδρο της μαροκινής ένωσης των προέδρων των συμβουλίων των νομαρχιών (AMPCPP), εξέτασε τον τρόπο επαναπροσανατολισμού των τομέων υπηρεσιών στην περιοχή μέσω της μεταφοράς δεξιοτήτων από και προς τον τομέα του τουρισμού. Και οι δύο εκθέσεις επικεντρώθηκαν στην ανάκαμψη μετά τον COVID-19.

Η έμφαση στην επιχειρηματικότητα αντικατοπτρίζει τη μακροχρόνια δέσμευση της ARLEM να ενθαρρύνει τους νέους να αναπτύξουν επιχειρήσεις και η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την τελετή απονομής του τέταρτου ετήσιου βραβείου ARLEM σε έναν νεαρό επιχειρηματία. Ο νικητής φέτος ήταν το Manar Ramadan της Banlastic (Αίγυπτος), μια περιβαλλοντική οργάνωση που συνεργάζεται με τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, για να ενθαρρύνει την απομάκρυνση από τα πλαστικά μίας χρήσης και, τελικά, την απαγόρευση των πλαστικών σακουλών.

Η ARLEM έλαβε και πάλι την υποστήριξη της Ένωσης για τη Μεσόγειο (ΕγΜ) μέσω του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Abdelkder El Khissassi, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης της εδαφικής διάστασης της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης, καθώς και της ενίσχυσης της φωνής των τοπικών και περιφερειακών αρχών στην περιοχή της Μεσογείου.

Η έκκληση της ARLEM για μια συμμαχία για τις πόλεις με τον κυκλικό πολιτισμό βασίζεται σε μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πόλεων και Τοπικών Κυβερνήσεων (UCLG) και προωθείται από την Tunç Soyer, δήμαρχο του μητροπολιτικού δήμου της Σμύρνης, που φιλοξένησε την Σύνοδο Ολομέλειας. Η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση της ιδέας ενός «κυκλικού πολιτισμού» που θα στηρίζει την αστικοποίηση, επιδιώκοντας την επίτευξη αρμονίας με τη φύση, με το παρελθόν και με τις αλλαγές που συντελούνται.

Ωστόσο, η συνεδρίαση της ARLEM αμαυρώθηκε από την προσωρινή κράτηση από τις τουρκικές αρχές του Απόστολου Τζιτζικώστα, πρώτου αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) και Περιφερειάρχη της Κεντρικής Μακεδονίας, στο λιμάνι της Σμύρνης κατά την άφιξή του. Αυτό το απαράδεκτο και λυπηρό περιστατικό όπως το χαρακτήρισε η Σύνοδος της ARLEM αντιμετωπίστηκε στην συνέχεια μέσω των επίσημων διαύλων ΕΕ-Τουρκίας και κατόπιν αιτήματος του προεδρείου της ARLEM. Μετά την απόφασή του κ. Τζιτιζκώστα να επιστρέψει στην Ελλάδα, στη σύνοδο ολομέλειας συμπροήδρευσαν ο Enzo Bianco, πρόεδρος της επιτροπής CIVEX που είναι αρμόδιος για τις εξωτερικές σχέσεις, και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της Κατάνια, καθώς και ο Ahmad Al Khazali, δήμαρχος της ευρύτερης Ramtha στην Ιορδανία.

Όλα τα έγγραφα που αφορούν τη συνεδρίαση της ARLEM διατίθενται εδώ.
https://cor.europa.eu/el/our-work/International-cooperation/Pages/ARLEM.aspx