Ενημέρωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου

Τις εκκρεμότητες που έχουν μεν συμφωνηθεί αλλά δεν έχουν τηρηθεί από την Κυβέρνηση επεσήμανε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου κατά την διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι έγινε συνάντηση πριν από 1,5 μήνα με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αλλά έκτοτε δεν υπάρχει καμιά ενημέρωση και προσφάτως αναγκάστηκε να στείλει νέα επιστολή για να θυμίσει τα θέματα.

Υπενθύμισε λοιπόν ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα το θέμα των ΔΕΥΑ που ενώ έχει συμφωνηθεί
να καλυφθούν από το κράτος τα 2/3 του επιπλέον ενεργειακού κόστους, η συμφωνία αυτή δεν υλοποιήθηκε και βρισκόμαστε σε αναμονή.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ για τις αυξημένες δαπάνες των σχολείων, ποσό το οποίο οι δήμοι περιμένουν, αλλά ούτε αυτό έχει καταβληθεί.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η υπόθεση της αποπληρωμής των δανείων για το 2023 από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Υπάρχει συμφωνία να φύγουν οι δόσεις πιο πίσω και να παραταθούν, έχει γραφτεί και μια σχετική τροπολογία για να πληρωθεί το 50%, αλλά δεν υπάρχει τίποτα νεότερο.

Σημείωσε ότι μπήκε με Υ.Α. και η 13η δόση των ΚΑΠ στους προϋπολογισμούς των δήμων, αλλά δεν ανέβηκε η πλατφόρμα για τα σχολεία που είχε συμφωνηθεί, έτσι ώστε να δηλώσουν οι δήμοι το επιπλέον κόστος ενέργειας. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι το κόστος των 28 επιπλέον εκατομμυρίων που υπολογίζεται, δεν θα είναι οριζόντιο καθώς άλλες είναι οι ανάγκες για τους δήμους της Νότιας Ελλάδας και άλλες για της Βόρειας.

Για την Ναυαγοσωστική κάλυψη έγινε μια συνάντηση με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας έγινε ξεκάθαρο ότι το κόστος εκτοξεύθηκε από τα 7 εκατομμύρια στα 27, αλλά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη, όπως υπάρχει και αναμονή για το τι θα γίνει με τα πρόστιμα ακόμη και για τους δήμους που τήρησαν κανονικά την διαδικασία, αλλά δεν βρήκαν ναυαγοσώστες. Συμφωνήθηκε να γίνει μια επιτροπή η οποία όμως δεν έχει συστάθηκε ακόμη.

Σε αναμονή βρίσκεται ακόμη και το θέμα των 98 δήμων που δεν έχουν πρόσβαση σε δανειοδότηση, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν έργα οδοφωτισμού για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Όπως δήλωσε ο κ Παπαστεργίου υπάρχει μια κινητικότητα στο θέμα της καταστατικής θέσης των αιρετών, χωρίς όμως τίποτα συγκεκριμένο.

Επίσης δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την μείωση του 10% στο κόστος ενέργειας και την πρόταση για τον οδοφωτισμό (να σβήνουν τα φώτα τα ξημερώματα) που όπως όμως είπε είναι ένα θέμα που ρυθμίζει ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η ίδια αναμονή με τα υπόλοιπα υπάρχει και στο θέμα των προστίμων και της ρύθμισης οφειλών των δημοτών που έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ όπως και στο θέμα του 5%.

Την ανησυχία του εξέφρασε ο κ. Παπασταργίου για το θέμα της οδικής ασφάλειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς εκεί ήδη έγιναν τροποποιήσεις και οι δήμοι κατέβασαν τις προτάσεις τους στα 2,8 όπως υποδείχθηκε, αλλά από ότι φαίνεται υπάρχουν και πάλι διαφορετικές απόψεις για το πως θα πρέπει να προωθηθεί η πρόσκληση από το Υπ Οικονομικών.

Στο σημείο αυτό ο κ. Παπαστεργίου υπενθύμισε ότι πρέπει να βρεθούν και τα επιπλέον 130 εκατομμύρια για τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τους δήμους και δεν χώρεσαν στο «Αντώνης Τρίτσης» και επεσήμανε ότι θα γίνουν άμεσα επαφές για να υπάρξουν σαφείς απαντήσεις στο Συνέδριο.

Τέλος ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι υπάρχουν κάποιες εξελίξεις και στο θέμα του Τέλους Ταφής και αναμένεται να κατατεθεί τροπολογία σύμφωνα με την οποία αυτό θα υπολογίζεται απολογιστικά για το 2023 και όχι προϋπολογιστικά.