Την υφιστάμενη κατάσταση για τους δήμους παρουσίασε στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ ο προϊστάμενος του τμήματος επεξεργασίας δεδομένων του Οικονομικού παρατηρητηρίου κ. Κωνσταντίνος Τρυποσκούφης.

Ο κ. Τρυποσκούφης ξεκίνησε με έναν απολογισμό της περιόδου 2012 – 2022 λέγοντας ότι οι υποχρεώσεις των δήμων σε σχέση με τα διαθέσιμά τους ήταν το 2012 περισσότερες κατά 2,45 δις ευρώ και με την βοήθεια των ληξιπρόθεσμων και με τους δημοσιονομικούς κανόνες
καταφέραμε να το αντιστρέψουμε και το 2017 να έρθει σε ισορροπία, ενώ τα τελευταία χρόνια τα οικονομικά διαθέσιμα υπερβαίνουν τις υποχρεώσεις κατά 400 εκ.
Σημείωσε βέβαια ότι αυτή η εικόνα δεν είναι ενιαία για όλη την τοπική αυτοδιοίκηση και ότι οι δήμοι των μητροπολιτικών κέντρων και οι μεσαίοι ηπειρωτικοί πιέζονται περισσότερο. Ένα στοιχείο που όπως είπε, πρέπει να ληφθεί υπόψη στην κατανομή των ΚΑΠ.

Οσον αφορά τις επιχορηγήσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, από το 2014 έως και το 2023 οι ΚΑΠ των λειτουργικών, επενδυτικών και ειδικών δαπανών χωρίς τα προνοιακά επιδόματα που από το 2019 έχουν μεταφερθεί στον ΟΠΕΚΑ, έχουν αυξηθεί.
Ο κ. Τρυποσκούφης σημείωσε ότι δεν αυξάνονται σε επιθυμητά επίπεδα και δεν αυξάνονται γραμμικά σε σχέση με την αύξηση των κρατικών φορολογικών εσόδων λόγω των δημοσιονομικών περιορισμών και λόγω του ορίου των 3,2 δις.

Σημείωσε ότι για το 2023 τα επιπλέον 120 εκ έχουν προβλεφθεί είπε εις διπλούν: και στον κρατικό προϋπολογισμό και στην ΚΥΑ κατάρτισης των προϋπολογισμών των Δήμων.
Από το 2020 μέχρι 2022 αντλήσαμε είπε από τον κρατικό προϋπολογισμό περισσότερους πόρους κατά 585 εκατομμύρια και αυτό το ίδιο θα γίνει και το 2023 εάν συνεχιστεί η κρίση.
Επίσης ανέφερε ότι οι ετήσιοι επενδυτικοί προϋπολογισμοι των δήμων από το 2018 έχουν διπλασιαστεί. Από 2,7 δις το 2017 και 3,5 δις το 2018, το 2022 έχουν διαμορφωθεί στα 7,1 δις.
Η κεντρική κυβέρνηση καλύπτει το 69% των ετήσιων επενδυτικών προϋπολογισμών και το πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι αυτό της εκτέλεσης. Βρισκόμαστε είπε στο 16% και τόνισε ότι χρειάζονται να ληφθούν και άλλες πρωτοβουλίες, για να φτάνει σύντομα το αποτέλεσμα των χρηματοδοτήσεων στον πολίτη.

Τέλος ο κ. Τρυποσκούφης αναφέρθηκε στα έσοδα των δήμων. Εδώ βλέπουμε μια αύξηση 344 εκατομμύρια ευρώ που προέρχεται από τα ίδια έσοδα. Με μία αύξηση 206 εκ ευρώ στο 9μηνο τα οποία 100 εκ ευρώ προέρχονται από τέλη ακίνητης περιουσίας.

Μέχρι το τέλος του έτους εκτίμησε ότι θα έχει επιτευχθεί μια αύξηση ύψους 250 ευρώ με συντηρητικές εκτιμήσεις.
Παράλληλα υπάρχει και μια αύξηση 172 εκ ευρώ από τις επιχορηγήσεις του τακτικού προϋπολογισμού.
Για τις δαπάνες ανέφερε ότι βλέπουμε μια αύξηση 334 εκ ευρώ από το ενεργειακό κόστος και από το γεγονός ότι υπήρξαν πολλές καθυστερήσεις των έργων το 2021.
Ο κ. Τρυποσκούφης εκτίμησε ότι το έτος θα κλείσει περίπου ισοσκελισμένο με την επιχορήγηση των 50 εκ ευρώ και με την αύξηση στα ίδια έσοδα αν δεν χειροτερέψουν τα πράγματα.
Την παρουσίαση σε video θα την βρείτε στο https://en.loader.to/4/ Στο σημείο 1 ώρα και 21 λεπτά.