Με Τεχνητή Νοημοσύνη θα λυθεί το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων

Με το σύστημα της Τεχνητής Νοημοσύνης θα λυθεί τελικά το πρόβλημα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων και όχι με πολιτική διαπραγμάτευση. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης με νομοσχέδιο που βρίσκεται έτοιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών και με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, εγκαθίσταται λογισμικό στο οποίο θα μπαίνουν όχι μόνο οι 20.000 ισχύουσες αρμοδιότητες του κράτους, αλλά και όσες νέες δημιουργούνται και αυτό θα εντοπίζει τις αλληλοεπικαλύψεις.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και αρμόδιο Όργανο αποτελούμενο από τον Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τον Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, τον Γραμματέα από το Υπουργείο Οικονομικών και εκπροσώπους της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
Ετσι δημιουργείται Εθνικό Σύστημα Διαχείρισης Πολυεπίπεδης Διακυβέρνησης και Μηχανισμός Διαβούλευσης.
Η Ειδική Υπηρεσία θα δίνει τα δεδομένα που θα εντοπίζει το λογισμικό στο Μηχανισμό Διαβούλευσης. Εκεί που θα υπάρχει διαφωνία η αρμοδιότητα θα ανεβαίνει στον Υπουργό Εσωτερικών. Και όταν πρόκειται για αρμοδιότητα πολλών Υπουργείων, όπου θα υπάρχει και διαφωνία Υπουργών, ο διαχωρισμός θα γίνεται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, δεν θα είναι πολιτική η διαπραγμάτευση, αλλά θα ενσωματώνει κριτήρια για τους πόρους και τις αρμοδιότητες και τον προϋπολογισμό των προγραμμάτων.

Επίσης ενημέρωσε ότι η Διοικητική κωδικοποίηση του Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης έχει ήδη γίνει.
Υπάρχουν όμως κεντρικές διατάξεις που αφορούν στον εκλογικό νόμο, την λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, ζητήματα προσωπικού και διοικητικών διαδικασιών που εμπίπτουν σε νομοθετήματα τα οποία επίκεινται. Υπάρχει και ο Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας που αφορά και τους δήμους και ο οποίος πέρασε από το Υπουργικό Συμβούλιο και θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιανουάριο.