Τι είπε ο Πέτσας για τα οικονομικά των Δήμων

Με 1,2 δις ευρώ κάλυψε η Κυβέρνηση μέχρι σήμερα την ενεργειακή κρίση των Δήμων, συν 275 εκ ευρώ για τις ζημιές των φυσικών καταστροφών, σύμφωνα με τον απολογισμό που έκανε ο Αν Υπουργός κ. Στ. Πέτσας, από το βήμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Τώρα είπε, έχουμε την μεγάλη πρόκληση να αξιοποιήσουμε τα αναπτυξιακά χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ κλπ, που φτάνουν τα 70 δις εκ των οποίων τα 6 προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Το Υπουργείο Εσωτερικών είπε, διαθέτει 5 συν 1 δις από το Φιλόδημος ΙΙ.
Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουμε ήδη 3,5 δις ενταγμένα έργα, 1,8 δις δημοπρατημένα, 813 εκατομμύρια συμβασιοποιημένα και ήδη 287 εκατομμύρια έχουν εκταμιευτεί.
Εδώ ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι είναι ελάχιστοι οι δήμοι που έχουν ποσοστά ένταξης κάτω από 50% του πλαφόν και ότι δεν είναι 42 οι δήμοι, αλλά ουσιαστικά 29 γιατί άλλοι 13 έχουν πολύ ψηλότερη ανάλωση πλαφόν και τα έργα τους έχουν ήδη μεταφερθεί στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ αδειάζοντας χώρο και δίνοντας περιθώρια για νέες εντάξεις.

Το τρίτο εργαλείο που ανέφερε ο κ. Πέτσας είναι το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 83 εκ και με το νέο ΕΠΑ είπε, θα είναι πολύ μεγαλύτερο και με ένα δομημένο τρόπο που θα εκδίδονται οι προσκλήσεις για τις προτάσεις. Εδώ ανέφερε την πρόσκληση για την λειψυδρία.

Από το Ταμείο Ανάκαμψης ανέφερε ο Αν. Υπουργός 2 δις προορίζονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αρχικά τα 335 εκατομμύρια έργα οδοποιίας και οδικής ασφάλειας που ήδη βγήκαν, κατατέθηκαν ήδη προτάσεις 1δις, αυξήθηκε στα 558 εκατομμύρια και θα αυξηθεί κι άλλο με 125 εκατομμύρια επιπλέον.

Για τις σχολικές καθαρίστριες δήλωσε ότι το Υπουργείο θα βάλει μέσα στην εβδομάδα επιπλέον 6 εκατομμύρια ευρώ όπως αποτιμήθηκαν στην κατανομή των 78 εκατομμυρίων.

Για το Ενεργειακό κόστος, είπε ότι δόθηκαν 282 εκ ευρώ φέτος, θα μπουν άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ τις επόμενες μέρες, κάλεσε όμως τους δήμους να ορίσουν άμεσα Ενεργειακό Υπεύθυνο έτσι ώστε να ξεπεραστούν γραφειοκρατικές δυσκολίες με το Υπ. Οικονομικών.

Ο κ. Πέτσας πρόβλεψε ότι το κλείσιμο των προϋπολογισμών θα μπορέσει να τακτοποιηθεί σε όλους τους δήμους και ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά και ότι αυτό αποτυπώνεται και στο σχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή.

Την υπόθεση των ΔΕΥΑ την χαρακτήρισε «αγκάθι». Αναγνώρισε ότι υπάρχει επιπλέον κόστος 70 με 80 εκατομμύρια ευρώ από το ενεργειακό κόστος. Είπε ότι θα εκταμιευθούν άμεσα 20 εκ ευρώ και υπάρχει διαδικασία αυτό το ποσό να αυξηθεί μέχρι τα 40 εκ, αλλά απαιτείται προσωρινό πλαίσιο έγκρισης από την Ε.Ε. με άγνωστο χρονοδιάγραμμα.

Για τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θύμισε ότι δόθηκε ήδη παράταση για το 50% η οποία αυξάνεται τελικά στο 75% και γίνεται προσπάθεια να πειστεί το Υπουργείο Οικονομικών η παράταση να συμπεριλάβει το 100%.

Για την Ναυαγοσωστική κάλυψη, αναγνώρισε ότι το σκληρό πλαίσιο δημιουργεί αυξημένα κόστη και ανέφερε ότι υπάρχει προετοιμασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας έτσι ώστε να αποφύγουμε στο μέλλον ακραίες περιπτώσεις, να ελεγχθούν οι τιμές της αγοράς και να επαναπροσδιοριστούν οι προϋποθέσεις.

Ο κ. Πέτσας υπεραμύνθηκε και της υπόθεσης των ΚΑΠ καθώς όπως είπε κατηγορείται ότι είχε υποσχεθεί αύξηση 300 εκατομμύρια και τώρα οι ΚΑΠ αυξάνονται κατά 120 εκατομμύρια επιπλέον στου Δήμους και κατά 8 στις Περιφέρειες. Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι δόθηκαν 282 για το ενεργειακό κόστος συν 50 που θα δοθούν επιπλέον και με τα 120 φτάνουμε τα 450 εκ ευρώ. «Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε, είπε την έκτακτη κατάσταση και είναι μια πολύ καλή αρχή”.

Καταλήγοντας ο κ. Πέτσας στα οικονομικά των δήμων ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στο Τέλος Ταφής. Το χαρακτήρισε ένα δύσκολο θέμα καθώς σχετίζεται με ορόσημα και δεσμεύσεις. «Είμαστε κοντά στο να ανοίξει μια πόρτα συζήτησης με μια κλιμακωτή λύση» είπε. Πρόκειται για μια πρόταση με απολογιστικό χαρακτήρα για το 2023 που όπως ανέφερε θα δώσει μια ανάσα στους δήμους και χρόνο για σχεδιασμό στο Υπουργείο.