Την τραγική εικόνα και την ντροπή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στην ψηφιακή μεταρρύθμιση αποτύπωσε από το βήμα του Συνεδρίου ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Πολιτικής κ. Γιάννης Τσάμης.
Την ώρα που σε επίπεδο Υπουργείου και ΚΕΔΕ συντελείται μια επανάσταση και έχει γίνει μια τρομερή δουλειά έτσι ώστε να είναι όλα αυτόματα και να μην χρειάζεται οι δήμοι να κάνουν σχεδόν τίποτα, η ανταπόκριση των δήμων βρίσκεται σε επίπεδα ντροπής.
Με χρηματοδότηση άνω των 500 εκατομμυρίων ο κ. Τσιάμης παρουσίασε τα έτοιμα εργαλεία που υπάρχουν στους δήμους με άμεση προοπτική μέσα στο 2023 να μην χρειάζεται ούτε καν αίτηση των δημοτών για να εξυπηρετηθούν, ενώ τα πάσης φύσεως έσοδα των δήμων να περνάνε αυτόματα στα ταμεία τους.
Παρ΄όλα αυτά οι δημοτικές αρχές αδιαφορούν, χάνουν συνεχώς έσοδα και ταλαιπωρούν χωρίς λόγο τους δημότες τους.
Στην πρόσκληση για τις Ψηφιακές Πόλεις έχουν καταθέσει μόνο 3 από τους 332 δήμους. Ο κ. Τσιάμης ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση μέχρι τις 31/1/23.
Στην πλατφόρμα για το τέλος παρεπιδημούνων με μια πολύ απλή διαδικασία και σαφείς οδηγίες, ουσιαστικά 5 δήμοι ανταποκρίθηκαν και την αξιοποίησαν πραγματικά, οι υπόλοιποι δήμοι όπως σχολίασε ο κ. Τσιάμης, δείχνουν σαν να μην θέλουν έσοδα.
Στο Πληροφοριακό Σύστημα dae.govapp.gr έχουν ανέβει μόνο 67 δήμοι και οι 39 μόνο στο ΔΙΑΣ. Δηλαδή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιάμης, «δεν έχει πάει ο διαχειριστής του δήμου στον χρήστη να του πει πάντα το κουμπί και ξεκίνα».
Φτιάχτηκε το Κέντρο Υποστήριξης Στελεχών ΟΤΑ έγιναν ημερίδες σε όλες τις περιφέρεις με φυσική παρουσία και στις μισές περιφέρεις από 40 δήμους παρουσιάστηκαn 9, ενώ στην Αττική από τους 66 δήμους παρουσιάστηκαν 12.
Τι ετοιμάζεται από εδώ και πέρα:
Υπάρχουν ανέφερε ο κ. Τσιάμης εκατοντάδες εκατομμύρια στο Ταμείο Ανάκαμψης για εκπαίδευση και ετοιμάζεται Προγραμματική Σύμβαση με το Υπουργείο και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, για μόνιμη τριετή δομή ώστε να επιμορφώσει και να πιστοποιήσει τις ψηφιακές δεξιότητες των δημοτικών υπαλλήλων πάνω σε αυτό που κάνουν κάθε μέρα.
Ο κ. Τσιάμης προειδοποίησε ότι για 140 δήμους η κατάσταση σε λίγο θα είναι μη αναστρέψιμη.
Στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την ψηφιακή πιστοποίηση δημόσιων οργανισμών. Δεν θα είναι αποδεκτό σε ομοειδείς οργανισμούς όπως τους δήμους οι μισοί να πηγαίνουν μπροστά κι άλλοι μισοί πίσω. Δεν θα έχουν πρόσβαση σε ψηφιακά εργαλεία και θα χρησιμοποιούνται δείκτες για την ένταξη σε προγράμματα.
Αναφέρθηκε επίσης στο μέλλον της εξυπηρέτησης των πολιτών Proactive Services (Προαιρετικές Υπηρεσίες). Οι πολίτες είπε πρέπει να καταλάβουν ότι αυτά που δικαιούνται πρέπει να τα λαμβάνουν με αυτοματοποιημένη διαδικασία και χωρίς αίτηση. Πρέπει να καταργηθούν οι αιτήσεις και η αρχή έγινε με το εμβολιαστικό πρόγραμμα μέσω SMS.
Ανέφερε το παράδειγμα: Όταν έχει εγγραφεί στο ληξιαρχείο το τέταρτο παιδί δε χρειάζεται αίτηση για να πούμε στον πολίτη ότι είναι πολύτεκνός. Το γνωρίζουμε. Με το που έγινε το γεγονός η δήλωση αυτόματα πρέπει να του πηγαίνει σε SMS με τα δικαιώματα του.
Άλλο παράδειγμα: Παιδικοί σταθμοί. Γνωρίζουμε είπε, από το δημοτολόγιο την ηλικία, γνωρίζουμε την μόνιμη κατοικία του γονέα, γνωρίζουμε το εισόδημα του γονέα, στοιχεία επικοινωνίας από την ΑΑΔΕ, σε ετήσια βάση γνωρίζουμε αν είναι στην δημόσια πύλη αναπηρίας, γνωρίζουμε την χωρητικότητα των παιδικών σταθμών γνωρίζουμε και την χωροταξία, επομένως ο γονέας δεν χρειάζεται να αιτηθεί για κάτι. Με ένα είσαι sms τον ειδοποιούμε.
Ανέφερε επίσης το Inclusive design. Πρέπει είπε, να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο σχεδιάζονται οι υπηρεσίες. Πρέπει να ασχοληθούμε με το 20% – 30% που δεν έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες διαδικτύου στο σπίτι και στην τρίτη ηλικία. Όταν σχεδιάζουμε τα πληροφοριακά συστήματα θα πρέπει να τους συμπεριλάβουμε όλους.
Αναφέρθηκε στο Πληροφοριακό σύστημα που το χαρακτήρισε το πιο σημαντικό.
Σχεδιάζουμε είπε ένα σύστημα που θα διαλειτουργεί με όλα τα πληροφοριακά συστήματα και θα καταχωρείτε η πληροφορία μία φορά άπαξ.
Στην συνέχεια ο κ. Τσιάμης έδειξε και τα συστήματα με τα οποία θα δια λειτουργούν οι δήμοι και ενημέρωσε ότι θα ανέβει η παρουσίαση στην ιστοσελίδα της ΚΕΔΕ. Όλα αυτά είπε είναι πια αυτοματοποιημένα και υπάρχει η εμπειρία από την ΚΕΔΕ με τα τετραγωνικά κλπ.
Για τα οφέλη ο κ. Τσιάμης ανέφερε την ενιαία κεντρική διαχείριση των δεδομένων, τον ορθό και έγκυρο υπολογισμό και την διαφάνεια όλα online, και πρόσθεσε ότι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί.
Για το σύστημα της δέσμευσης των χρηματικών απαιτήσεων ενημέρωσε ότι προχωράει προς επίλυση του προβλήματος. Η Ενωση Ελληνικών Τραπεζών χρηματοδοτεί τη μελέτη και μέσω Τειρεσία θα γίνεται αυτόματα η δέσμευση για το ποσό που υπάρχει οφειλή και αυτόματη άρση.
Ο κ. Τσιάμης αναφέρθηκε και στην Ψηφιοποίηση αρχείων των Κοινοτήτων μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έτσι ώστε να συγκεντρωθούν όλα σε ένα hub να ψηφιοποιηθούν και να απoκτήσουν οι δήμοι πρόσβαση online.
Στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Τσιάμης και μετά από 30 χρόνια προσφοράς, αποχαιρέτησε τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης καθώς όπως είπε δεν θα ξαναβάλει υποψηφιότητα στον δήμου του (στον Ορχομενό) και ως εκ τούτου θα είναι η τελευταία φορά που μιλάει σε συνέδριο της ΚΕΔΕ.