Ποιες ψηφιακές δράσεις τρέχουν για την Αυτοδιοίκηση

Τις δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, κάλεσε τους δήμους να αξιοποιήσουν ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θ. Λιβάνιος από το βήμα του συνεδρίου της ΚΕΔΕ.

Όπως ήταν λογικό αρχικά αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα «Έξυπνες Πόλεις» με 40 επιλογές όπως είπε για κάθε δήμο και σε δύο πυλώνες:
Για τους δήμους άνω των 100.000 κατοίκων που χρηματοδοτήθηκαν με 90 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης που όπως είπε αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί 12 από τις 17 προτάσεις και σε λίγες μέρες θα έχουμε 17 στις 17 εντάξεις. Δηλαδή μπορούν να ξεκινήσουν τις δημοπρατήσεις.
Και τα υπόλοιπα 230 εκατομμύρια κατανεμήθηκαν αναλογικά σύμφωνα με τον πληθυσμό στους υπόλοιπους δήμους που λαμβάνουν από 210.000 ευρώ ο μικρότερος μέχρι 2,5 εκατομμύρια ευρώ ο μεγαλύτερος.
Εδώ ο κ. Λιβάνιος ανακοίνωσε ότι θα δοθεί παράταση αλλά κάλεσε τους δήμους να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να αξιοποιήσουν άμεσα την τεράστια ευκαιρία. Σημείωσε ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα για κάθε δήμο, ότι το πρόγραμμα είναι εύκολο διότι όλα είναι προετοιμασμένα και ότι υπάρχει ακόμα και αμοιβή για σύμβουλο.

Το δεύτερο μεγάλο πρόγραμμα που σημείωσε ο κ. Λιβάνιος είναι αυτό του εκσυγχρονισμού των ΚΕΠ. Και γι αυτό ο Υφυπουργός κάλεσε τους δήμους να επισπεύσουν για να αξιοποιήσουν την χρηματοδότηση νέου εξοπλισμού και αναβάθμισης των κτηρίων που είναι ακόμη πολύ σημαντικός χώρος υποδοχής των πολιτών όπως είπε.

Το τρίτο σημαντικό πρόγραμμα και ειδικά λόγω συγκυριών στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Λιβάνιος είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των ΔΕΥΑ ύψους 58 εκατομμυρίων ευρώ. Κάθε ΔΕΥΑ θα λάβει χρηματοδότηση 500.000 ευρώ μέχρι 700.0000. ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά την ψηφιοποίηση του δικτύου, τις ηλεκτρονικές πληρωμές και την αναβάθμιση λογισμικού διαχείρισης. Σημείωσε ότι θα συμπεριληφθούν και δήμου που δεν διαθέτουν ΔΕΥΑ.

Τέταρτη δράση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Λιβάνιος αφορά στο τηλεοπτικό σήμα στις ορεινές – λευκές περιοχές. Σημείωσε ότι εκεί υπάρχουν και 700 αναμεταδότες χωρίς άδεια και ότι το υπάρχον σήμα δεν περιλαμβάνει τα περιφερειακά κανάλια. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με 35 εκ ευρώ.

Αναφέρθηκε ακόμη σε δύο προγράμματα που ετοιμάζονται όπως η πλατφόρμα της ΚΕΔΕ για την διαχείριση των δημοτικών τελών που σήμερα υπάρχουν κατηγορίες που δεν μπορούν να αποτυπωθούν και χρειάζονται αλλαγές.

Όπως και το πρόγραμμα για ένταξη του τέλους παρεπιδημούντων στο ΦΠΑ για να γίνεται αυτόματα η μεταφορά των ποσών στους δήμους.

Στην συνέχεια ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα λεγόμενα δορυφορικά έργα που συνδέονται άμεσα με τους δήμους όπως η Ψηφιοποίηση των πολεοδομιών που έχει αναλάβει το ΤΕΕ και των
Υποθηκοφυλακίων.