Kοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και του Δ.Σ.της ΕΝΠΕ

Ως την έναρξη μιας νέας εποχής για την Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ βαθμού, Περιφέρειες και Δήμους, χαιρετίστηκε από το σύνολο των συμμετεχόντων η κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά χθες με θέμα «Προτάσεις για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης».

Η κοινή συνεδρίαση που αποτελεί πρόταση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου και η οποία υιοθετήθηκε με πολύ μεγάλη ικανοποίηση τόσο από τον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα, όσο και από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, βουλευτή Δωδεκανήσου, Μάνο Κόνσολα, πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Ρόδο και στην Αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» (223) της Βουλής, με διαδικτυακή σύνδεση, ενώ την παρακολούθησαν και συμμετείχαν Βουλευτές, Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι από όλη τη χώρα.
Το γεγονός δε ότι η κοινή συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη λήξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο και μια μέρα πριν την έναρξη του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΠΕ που ξεκινά σήμερα στη Ρόδο, αναδείχθηκε ως συμβολικό της ανάγκης για ενιαία και συνθετική λειτουργία των δύο βαθμών αυτοδιοίκησης.

Με φυσική παρουσία από τη Ρόδο συμμετείχαν στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνος Κόνσολας, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο πρώην πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο ΓΓ της ΕΝΠΕ Γιώργος Ιωάννης, τα μέλη του ΔΣ Χρήστος Μιχαλάκης, Ιωάννης Γιάτσιος, Δημήτριος Πέτροβιτς, Γιώργος Λεονταρίτης, Γιώργος Βλάχος, Χρήστος Δούρος Νικόλαος Ανδρουλακάκης, Μαρία Λιόνη, και Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης. Μέσω διαδικτύου συμμετείχαν ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γιώργος Πατούλης και τα μέλη Σταύρος Αρναουτάκης, Κωνσταντίνος Μουτζούρης και Φάνης Σπανός. Χαιρετισμούς απηύθυναν – είτε διαδικτυακά είτε με φυσική παρουσία, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου, Αντώνης Καμπουράκης, ο Κοσμήτορας της Βουλής, βουλευτής Δωδεκανήσου, Βασίλης Υψηλάντης, ο Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής ‘Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Νίκος Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ και Κωνσταντίνος Μπούμπας, βουλευτής Σερρών με την Ελληνική Λύση.

Την κοινή συνεδρίαση άνοιξε ο Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Μάνος Κόνσολας, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της κοινής πρωτοβουλίας δηλώνοντας τα εξής :
«Είναι μια πολύ σημαντική συνεδρίαση, μια πρωτότυπη, καινοτόμα και πολύ σημαντική πρωτοβουλία που για πρώτη φορά πραγματοποιείται παράλληλα. Ένα εγχείρημα που για πρώτη φορά εδραιώνουμε στη συζήτησή μας. Για πρώτη φορά συζητάμε ανοιχτά τη νέα στρατηγική σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ανάπτυξη, ενόψει μάλιστα και της νέας προγραμματικής περιόδου. Θέλω να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου, στον Πρόεδρο της ΕΝΠΕ και Αντιπρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ευρώπης κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, στον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργο Χατζημάρκο και σε όλα τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΝΠΕ, που μας δίνουν τη δυνατότητα, μαζί να παράγουμε νέα πολιτική».

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, χαιρετίζοντας την κοινή συνεδρίαση, δήλωσε υπερήφανος που αυτή η νέα αρχή για την αυτοδιοίκηση γίνεται από την ακριτική Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου. Μεταξύ των άλλων, ανέφερε τα εξής:
«Είναι εξαιρετική η χαρά και η τιμή να φιλοξενούμε καταρχήν το συνέδριο της ΕΝΠΕ στη Ρόδο. Όπως είναι και πολύ μεγάλη χαρά να εγκαινιάζεται από εδώ , από αυτό τον ακριτικό τόπο ένας νέος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης. Στη σημερινή συνάντηση είναι μοναδικά όμορφο το γεγονός ότι εκπροσωπούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και του κάθε τόπου και αυτή η επικοινωνία έχει ένα πρώτο πανηγυρικό χαρακτήρα την παραμονή της έναρξης του ετήσιου συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος. Έχει όμως και ένα θέμα το οποίο είναι ο ακόμα υψηλότερος πήχης που η κοινωνία βάζει, σε όλους όσους έχουμε την εξαιρετική τιμή να την εκπροσωπούμε. Την ανάπτυξη. Η ανάπτυξη η οποία για τον καθένα έχει ένα διαφορετικό περιεχόμενο για τον καθένα από εμάς , έχει όμως ένα και μοναδικό νόημα για την κοινωνία και έναν μοναδικό τρόπο με τον οποίο η κοινωνία την οποία εκπροσωπούμε , αυτό το εισπράττει και το αντιλαμβάνεται. Είναι μια νέα αρχή αυτή που γίνεται σήμερα εδώ και είμαι εξαιρετικά περήφανος που γίνεται από αυτή την ακριτική περιφέρεια. Σε αυτή τη νέα αρχή ερχόμαστε όλοι να δώσουμε τις λύσεις τις προτάσεις και τις απαντήσεις που η κοινωνία έχει ανάγκη. Είμαστε εδώ για να βρούμε όχι τις διαφορές, αλλά για να βρούμε αυτά στα οποία μπορούμε να συμφωνήσουμε. Οι προκλήσεις των καιρών ήταν και παραμένουν ένας εξαιρετικός πήχης για όλους. Θέλω να πιστεύω ότι , αυτή η περίοδος με αυτές τις προκλήσεις που έχει και έχει τους κινδύνους τους τεράστιους τους οποίους περάσαμε και ενδεχομένως να μην έχουμε τελειώσει , λειτουργεί και ως το ισχυρότερο καμπανάκι για να βρούμε όλοι μαζί την ευκαιρία η οποία είναι κρυμμένη πάντα δίπλα σε κάθε μεγάλο κίνδυνο».

Ξεκίνησε και το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας στη Ρόδο με θέμα «Περιφερειακή Διακυβέρνηση – Χτίζουμε την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Rodos Palace».

Το μεσημέρι, και από το απόγευμα θα διεξαχθούν οι τρεις κύριες θεματικές ενότητες:

1.«Η μετάβαση των Περιφερειών στην Ψηφιακή Διακυβέρνηση» (Πέμπτη: 18.00’ – 20.30’).

2.«Οι Περιφέρειες δίπλα στους Πολίτες – Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη» (Παρασκευή: 09.30’ – 12.00’).

3.«Περιφερειακή Ανάπτυξη και Χρηματοδοτικά Εργαλεία» (Παρασκευή: 15.00’ – 18.30’).

Δείτε εδώ το πρόγραμμα