Οι τόνοι το σημείο αντιπαράθεσης στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Η εννοιολογική διαφορά μεταξύ της έκφρασης «δεν πάει άλλο» και της έκφρασης «έχουν γίνει αρκετά θετικά, αλλά χρειάζονται περισσότερα» ήταν τελικά το σημείο αντιπαράθεσης, μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης στο τελικό ψήφισμα του Συνεδρίου της ΚΕΔΕ στον Βόλο, που οδήγησε για πρώτη φορά σύσσωμη την αντιπολίτευση να το καταψηφίσει.

Η αντιπολίτευση όπως αποτυπώθηκε στις τελικές παρεμβάσεις των κ. Λυμπέρη, Καλογιάννη, Ιωακειμίδη, Σακούτη και Σελέκο, ζητούσε ένα σκληρό κείμενο με κόκκινες γραμμές καθώς όπως ειπώθηκε όλες οι παρεμβάσεις, όλων των συνέδρων, ακόμη και των εισηγητών των επιτροπών, αυτό το πνεύμα είχαν. Το κείμενο της πλειοψηφία ήταν πιο ήπιο με αρκετές αναφορές στα θετικά βήματα που έχουν γίνει.
Η αλήθεια είναι ότι το κείμενο επιχειρεί και συγκρίσεις των μνημονιακών και μεταμνημονιακών εποχών στα οικονομικά, σημειώνει στα θετικά την εν μέρη αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Αυτοδιοίκηση (υποκρύπτει δηλαδή ένα παραταξιακό στίγμα), αλλά δεν αφήνει απ΄έξω τις πάγιες διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ.
Χαρακτηριστική και ιστορική θα μπορούσε να πει κανείς, είναι η φράση του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου «εμείς επιλέξαμε έναν άλλο πιο σοβαρό τρόπο διεκδίκησης» που την συνόδευσε από έναν θετικό απολογισμό, δίνοντας βάρος στις επενδυτικές ενισχύσεις των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Και εδώ αποτυπώνεται το μεγάλο ζητούμενο που βασανίζει την ΚΕΔΕ μετά το 2010 όπου υπήρξε μια υπέρογκη μείωση των οικονομικών των δήμων πολύ μεγαλύτερη του 50% που καταγράφεται στα επίσημα στοιχεία, στα οποία πρέπει κανείς να εντάξει και την κατάργηση των ελλειμματικών προϋπολογισμών και τις πρόσθετες δαπάνες λόγω αλλαγής της φυσιογνωμίας και της λειτουργίας των δήμων και την ανατροπή της αναλογίας μεταξύ τακτικών εσόδων και στοχευμένων δράσεων. Ουσιαστικά έχει καταργηθεί η Οικονομική Αυτοτέλεια των δήμων, αφού ότι λεφτά παίρνουν οι δήμοι καλύπτουν μετά βίας τις ανελαστικές τους και υποχρεωτικές δαπάνες.
Αποτυπώθηκε επισήμως ότι οι δήμοι αναγκάζονται να φορολογήσουν τους δημότες τους για να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους.

Και από τότε η ΚΕΔΕ δεν έχει βρει έναν αποτελεσματικό τρόπο διεκδίκησης απέναντι στην Κεντρική Εξουσία καθώς βρίσκεται συνεχώς στην γωνία καλούμενη να αντιμετωπίσει κατά μέτωπο τις ανάγκες των πολιτών. Από τα συσσίτια και τα πακέτα για τους φοιτητές, την εποχή της οικονομικής κρίσης, την μεταφορά των ευπαθών ομάδων και τις μάσκες στην επιδημιολογική κρίση, μέχρι την κάλυψη των καθαριστριών και το ενεργειακό κόστος στα σχολεία στην ενεργειακή κρίση. Η αλήθεια είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να καλύψει όλη την συντήρηση των υποδομών στην καθημερινότητα, συν όλες τις έκτακτες ανάγκες της κοινωνίας.

Και είναι ορθή η διαπίστωση του Προέδρου «οργανώσαμε παλιότερα και πορείες και διαμαρτυρίες, αλλά δεν είδαμε να κερδίζουμε και τίποτα».
Το σημερινό ΔΣ έχει μια πολύ θετική δράση να καταγράψει στον εκσυγχρονισμό των δήμων με την τεχνοκρατική συμβολή της ΚΕΔΕ, αλλά στο οικονομικό και θεσμικό κομμάτι δεν κέρδισε ούτε και αυτή τίποτα.

Θεωρούμε ως myota.gr μετά από 29 χρόνια εμπειρίας στην Αυτοδιοίκηση, άδικη την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση στο Ψήφισμα με την έννοια ότι ούτε εκείνη πρότεινε τίποτα καινούργιο. Εχει δίκιο ότι υπήρξε μια μεγάλη απόσταση μεταξύ του ύφους και στους τόνους των παρεμβάσεων όλων των συνέδρων και των εισηγητών και του τελικού κειμένου, αλλά από την στιγμή που το κείμενο περιλαμβάνει τις διεκδικήσεις, στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα. Είναι αλήθεια επίσης ότι ήταν ένα από τα σπάνια συνέδρια, όπου οι Δήμοι δεν πήραν τίποτα από την καθιερωμένα προσκεκλημένη κυβέρνηση, όπως το διατύπωσε η αντιπολίτευση. Είναι επίσης αλήθεια ότι η κυβέρνηση αθέτησε την υπόσχεσή της για τα 320 εκατομμύρια αλλά και αυτό καταγράφτηκε, αλλά και πάλι δεν αλλάζει τίποτα.
Όπως είναι αλήθεια ότι για τα παρακρατηθέντα δεν ειπώθηκε ούτε κουβέντα από την Κυβέρνηση. Αλλά και αυτό καταγράφτηκε και ο τόνος δεν θα άλλαζε τίποτα και πάλι.

Όπως το είπε ακριβώς ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου «συμφωνούμε όλοι στα συμπεράσματα, αλλά διαφωνούμε στους τόνους».

Το ζητούμενο και σ΄αυτό το συνέδριο όπως και στο επόμενο είναι να γίνουν προτάσεις τρόπων διεκδίκησης για την Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ Α’ Βαθμού. Αυτό ζητούν οι δημοτικές αρχές και οι δημοτικοί σύμβουλοι. Να βρεθεί ένας τρόπος να μπορούν να λειτουργήσουν πρωτοβουλιακά και αυτοτελώς και με οικονομική επάρκεια οι δήμοι.

Και την μεγάλη μάχη η ΚΕΔΕ την έχει χάσει επικοινωνιακά στην διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Οσο η κοινή γνώμη θεωρεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση πηγή διαφθοράς, και υπεύθυνη για τις παθογένειες και την αδράνεια, τόσο η Κεντρική Εξουσία θα αξιοποιεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση ως χωματερή των προβλημάτων.
Μόνο μια ΚΕΔΕ που θα εκπονεί συνεχείς καμπάνιες που θα ξεκαθαρίζουν τον πραγματικό ρόλο των δήμων και τις ευθύνες της Κεντρικής Κυβέρνησης, θα μπορέσει να εξασφαλίσει την οικονομική αυτοτέλεια των δήμων. Η ΚΕΔΕ εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολύ πριν τα μνημόνια έχει επιλέξει να μιλάει μόνο με την Κυβέρνηση και τους Δημάρχους και σ΄αυτό το πεδίο να περιορίζει την διαπραγμάτευση, με τα γνωστά απογοητευτικά αποτελέσματα.
Άλλωστε και το κείμενο του συνεδρίου, μόνο μερικοί δήμαρχοι και 2-3 Υπουργοί θα το διαβάσουν.

Δείτε την τοποθέτηση του Προέδρου κ. Παπαστεργίου στο παρακάτω video στις 5 ώρες και 1 λεπτό.

Του κ. Λυμπέρη στις 5 ώρες και 23 λεπτά

Του κ. Καλογιάννη στις 5 ώρες και 32 λεπτά

Του κ. Ιωακειμιδη στις 5 ώρες και 44 λεπτά

Του κ. Σακούτη στις 6 ώρες και 1 λεπτό

Του κ. Σελέκου στις 6 ώρες και 50 λεπτά.