5η Δεκεμβρίου Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού

Κάθε χρόνο, στις 5 Δεκεμβρίου, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει θεσπίσει να γιορτάζεται η «Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού». Έτσι δίνεται η ευκαιρία σε εκατομμύρια εθελοντές σε όλον τον κόσμο να γιορτάσουν την άτυπη δέσμευσή τους για την οικοδόμηση ενός καλύτερου κόσμου.

Το κίνημα του εθελοντισμού αναπτύσσεται ραγδαία καθώς σχετικές έρευνες αναδεικνύουν τον τεράστιο θετικό αντίκτυπο που έχει ο εθελοντισμός στη ζωή των ίδιων των εθελοντών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η πλειοψηφία των εθελοντών ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησαν να προσφέρουν υπηρεσίες ως εθελοντές έχει βελτιωθεί η ικανοποίηση που αντλούν από τη ζωή (κατά 70%) και η αυτοεκτίμησή τους (κατά 66%), ενώ έχουν μειωθεί τα συναισθήματα της μοναξιάς(κατά 42%) και του στρες (κατά 33%). Επίσης, σύμφωνα με άλλη έρευνα που παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2018 για λογαριασμό των Ελλήνων Προσκόπων, υπάρχει θετική στάση της νεολαίας απέναντι στην εθελοντική δράση, κυρίως από γυναίκες και νέους ηλικίας 21 έως 29 ετών, και, επίσης, ικανή γνώση αρκετών εθελοντικών οργανώσεων. Μάλιστα, 1 στους 3 συμμετείχαν σε εθελοντική δράση τον τελευταίο χρόνο.

Ο Εθελοντισμός σήμερα αποτελεί απάντηση στη κοινωνική αποξένωση και τις παθογένειες του ατομισμού, στην ψυχική υγεία των ανθρώπων, αλλά και στην αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

Για τον εθελοντισμό όμως έχει ανοίξει και μια μεγάλη συζήτηση αν και κατά πόσο μπορεί να απαλλάσσει το κράτος από τις υποχρεώσεις του και που βρίσκονται τα όρια μεταξύ εθελοντισμού και δωρεάν εργασία στο δημόσιο. Οι εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας, οι εθελοντές των δημοτικών κοινωνικών δομών και οι σύλλογοι ζωόφιλων βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Επίσης στην συζήτηση βρίσκεται και το θέμα της χρηματοδότησης των ΜΚΟ που αναλαμβάνουν δράσεις και πως αυτές επιλέγονται

Πρωτεργάτες του εθελοντισμού στην Ελλάδα αποτελούν οι πρόσκοποι, η μεγαλύτερη εθελοντική, παιδαγωγική κίνηση για νέους στον κόσμο με πάνω από 50.000.000 μέλη σε 170 χώρες και 25.000 ενεργά μέλη στην Ελλάδα, έχοντας στο ενεργητικό τους μια ιστορία 110 χρόνων συνεχούς και αδιάλειπτης εθελοντικής προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία. Όλα αυτά δεν θα ήταν εφικτά χωρίς την εθελοντική και υπεύθυνη προσφορά των 8.000 Ενηλίκων Εθελοντών τους, οι οποίοι, με αφοσίωση στον προσκοπισμό, αφιερώνουν πάνω από 6.500.000 ώρες εθελοντικής εργασίας ετησίως υλοποιώντας πάνω από 1.200 δράσεις κοινωνικής παρέμβασης και ευαισθητοποίησης.
Οι δήμοι δεν τους αξιοποιούν ειδικά στα θέματα Πολιτικής Προστασίας.

Εθελοντισμός αναπτύχθηκε πολύ την εποχή του Covid, όπως και σε θέματα περιβάλλοντος.

Αρκετοί δήμοι έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις όπως ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού σε συνεργασία με την Ακαδημία Εθελοντισμού «HelpHellas» με βραβεύυσεις.
Ο Δήμος Βύρωνα με τα Νομικά του Πρόσωπα

Εκδήλωση με καμπάνια διοργανώνει και ο Δήμος Φλώρινας

Δείτε και το video που έφτιαξε ο Δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης