«Τις πταίει» για το θάνατο ενός παιδιού;

Στο ίδιο έργο θεατές και ο θάνατος ενός παιδιού φέρνει στο προσκήνιο λάθη και παραλείψεις αλλά και κενά νόμου. Επιτρέπονται οι εργασίες κατά την διάρκεια του σχολικού ωραρίου; Η απάντηση είναι ναι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση βέβαια του Σχολείου των Σερρών ο Δήμαρχος κ. Χρυσάφης υποστηρίζει ότι αναφέρεται ως συμβατική υποχρέωση οι εργασίες να γίνονται εκτός ωραρίου. Υπάρχει σχετική έκθεση παρατήρηση από την Τεχνική Υπηρεσία;

«Σχηματίσθηκε από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Σερρών δικογραφία και συνελήφθησαν οι υπεύθυνοι του έργου μετατροπής καυστήρα θέρμανσης σε αντλία θερμότητας γεωθερμίας». Αυτή η διατύπωση παραπέμπει στο άρθρο 142 του νόμου 4782/2021 που προβλέπει ιδιώτη μηχανικό που τον πληρώνει και τον ορίζει ο ίδιος ο ανάδοχος. Αν δεν έχουν κάνει χρήση αυτού του άρθρου και ισχύει το άρθρο 136 του Ν.4412/2016 τότε θα έπρεπε να έχει συλληφθεί ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Σερρών που είναι ο υπεύθυνος του έργου. Θα επανέλθω.
Σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 4 του νόμου 3852.2010 και την παράγραφο ΣΤ’ του άρθρο 75 του νόμου 3463/206 Αρθρο 75 αρμοδιότητα των δήμων είναι η κατασκευή, διαχείριση και βελτίωση των υλικοτεχνικών υποδομών και ιδιαίτερα η συντήρηση, η καθαριότητα και η φύλαξη των σχολικών κτιρίων.

Και διαβάζουμε αποσπάσματα από τον τύπου:

«Για τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή του μαθητή ο διευθυντής του 9ου Δημοτικού Σχολείου Σερρών ανέφερε πως ο αρμόδιος μηχανικός του έργου είχε ενημερώσει πως λόγω βλάβης στο νέο σύστημα θέρμανσης το σχολείο θα έπρεπε να θερμαίνεται όπως παλιά, δηλαδή με πετρέλαιο».

«Ενώ ήταν να έρθει το Σάββατο ο εργολάβος», είπε ο κ. Τσιότσιος, «και έπρεπε να έρθει το Σάββατο, διότι χιλιάδες φορές τους εξήγησα ότι δεν επιτρέπω να κάνουν εργασίες εν ώρα λειτουργίας του σχολείου, αλλά δε βρήκα κανένα στήριγμα σε αυτό ούτε από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση ούτε από το δήμο. Ερχόταν γενικώς όποτε ήθελαν και έφευγαν όποτε ήθελαν. Ήρθαν σήμερα τελικά να κάνουν τη σχετική ρύθμιση και μας είπαν ότι από δω και πέρα δεν θα ανάβουμε το λέβητα πετρελαίου καθώς πλέον το σχολείο θα δουλεύει με γεωθερμία».

«Το λεβητοστάσιο εξερράγη γιατί προφανώς δεν αποδέσμευσαν τον λέβητα πετρελαίου και τον άφησαν να λειτουργεί κανονικά. Εμένα μου είχαν πει ότι τον είχαν αποδεσμεύσει. Δεν μπορώ να αποδώσω την έκρηξη κάπου αλλού, διότι ο λέβητας ήταν αυτός που εξερράγη»,

«Ο δήμαρχος Σερρών, Αλέξανδρος Χρυσάφης, κατηγορεί το συνεργείο που δούλευε στο σχολείο ενώ οι μαθητές ήταν στο μάθημα και αποδίδει ευθύνες και στον Διευθυντή του σχολείου».

“Χθες είχα την πιο δύσκολη επικοινωνία της ζωής μου, με τον πατέρα του παιδιού. Τού έδωσα τον λόγο μου ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι και θα λογοδοτήσουν όπως πρέπει. Γιατί δεν μπορεί κάποιοι, είτε ο εργολάβος με τις εγκληματικές αμέλειες, είτε ο διευθυντής που επέτρεψε στον εργολάβο να μπει και να κάνει αυτή τη δουλειά, να μείνουν στο απυρόβλητο”, δήλωσε συγκεκριμένα, μιλώντας στο Open.

“Ο εργολάβος που έχει αναλάβει αυτό το έργο έχει κάποιες συμβατικές υποχρεώσεις. Η βασική συμβατική υποχρέωση που περιγράφεται στη σύμβασή του είναι ότι δεν μπορεί να κάνει εργασίες την ώρα που το σχολείο λειτουργεί, παρά μόνο εάν έχει έγγραφη συγκατάθεση από τον διευθυντή του σχολείου ή από τον Δήμο. Τέτοια συγκατάθεση από τον Δήμο δεν υπήρξε ποτέ. Εδώ τίθεται ένα θέμα: Ποιος του άνοιξε; Γιατί τα σχολεία είναι κλειδωμένα. Είμαι εξοργισμένος για εκείνους που του άνοιξαν να μπει στο σχολείο”, δήλωσε.

«Από την άλλη, ο διευθυντής του σχολείου ρίχνει τις ευθύνες στο συνεργείο και ισχυρίζεται πως είχε στείλει τα απαραίτητα έγγραφα στους φορείς για να μη γίνονται εργασίες τις ώρες λειτουργίας του σχολείου. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει ο δήμαρχος Σερρών, ρίχνοντας το “μπαλάκι” των ευθυνών στη διεύθυνση του σχολείου.
“Δεν έχουμε κανένα έγγραφο από το σχολείο. Είναι ψευδές εντελώς, ψάξαμε όλη την αλληλογραφία χθες. Δεν μας ενημέρωσε κανείς χθες ότι θα πάει να κάνει εργασίες την ώρα που λειτουργεί το σχολείο. Την ώρα του συμβάντος δεν ήταν ούτε ο διευθυντής ούτε ο εργολάβος εκεί. Μας ενημέρωσαν εκ των υστέρων, μετά το συμβάν, ότι το πρωί ο εργολάβος βρισκόταν στο σχολείο την ώρα που λειτουργούσε. Αυτό είναι εξοργιστικό”, συμπλήρωσε.
Το πιθανότερο είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην κατασκευή του έργου, αλλά στην χρήση του μηχανισμού. Ξεχάσανε να κλείσουν τις βάνες ή κάποιος που δεν γνώριζε πήγε και τις άνοιξε;
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Άρθρο 136 του Ν.4412/2016 («Διοίκηση του έργου – Επίβλεψη»), η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η διοίκηση των έργων ασκούνται από την αρμόδια τεχνική υπηρεσία του φορέα κατασκευής του έργου (διευθύνουσα ή επιβλέπουσα υπηρεσία), η οποία ορίζει τους τεχνικούς υπαλλήλους που θα ασχοληθούν ειδικότερα με την επίβλεψη.

Μετά την υπογραφή της εργολαβικής σύμβασης και τον ορισμό του τμήματος που θα αναλάβει καθήκοντα Διευθύνουσας Υπηρεσίας Κατασκευών, ο Προϊστάμενος του εν λόγω τμήματος, σε συνεργασία με το Διευθυντή, εκδίδει έγγραφη εντολή (συνιστάται η έκδοση απόφασης) με την οποία ορίζει την ομάδα, που θα επιβλέψει την κατασκευή του έργου). Η διευθύνουσα υπηρεσία ορίζει ως επιβλέποντες και βοηθούς αυτών για το έργο ή τμήματά του ή είδη εργασιών τεχνικούς υπαλλήλους, που έχουν την αντίστοιχη δυνατότητα, ανάλογα με τα στελέχη που διαθέτει, τις υπηρεσιακές ανάγκες και την αξιολόγηση του έργου και του προσωπικού. (παρ.3 Άρθ. 136 Ν.4412/2016).

Με αφορμή το τραγικό γεγονός της έκρηξης λεβητοστασίου σε δημοτικό σχολείο των Σερρών που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός 11χρονου παιδιού και τον τραυματισμό δύο ακόμη μαθητών, ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης έδωσε εντολή στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννη Σάββα να διερευνήσει τυχόν ευθύνες που προκύπτουν από πράξεις ή παραλείψεις στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο, στο πεδίο αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να διελευκανθούν τα αίτια της τραγωδίας και να αποδοθούν ευθύνες.