H Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ τίμησαν τους Εθελοντές

Με το σύνθημα «Ο εθελοντισμός είναι δύναμη ψυχής» η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ, με αφορμή τoν πρόσφατο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Εθελοντισμού, διοργάνωσαν με ιδιαίτερη επιτυχία στο περιστύλιο του ΣΕΦ, ειδική εκδήλωση κατά την οποία τίμησαν τους εθελοντές που υπηρετούν τους τομείς του πολιτισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση όπου η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία και συντόνισε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη, προσήλθαν δεκάδες πολιτιστικές εθελοντικές οργανώσεις που έχουν την έδρα τους στην Αττική, με εθελοντές που φορούσαν τοπικές ενδυμασίες από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πλαισίωσαν την εκδήλωση με τοπικούς χορούς και τραγούδια.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης απένειμε επαίνους στις οργανώσεις, σε μία συμβολική κίνηση ανταπόδοσης και ευχαριστιών για τη συμβολή τους στη διάδοση και προβολή των πολιτιστικών παραδόσεων και εθίμων της χώρας μας. Παράλληλα τιμήθηκαν εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και γενικότερα της πολιτικής προστασίας, με τον κ. Πατούλη να εξάρει το έργο και τη συνδρομή τους στην αποτελεσματική προστασία των πολιτών, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ακούστηκε για πρώτη φορά για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής, το τραγούδι του εθελοντή από την παιδική χορωδία της ΧΑΝ.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Β. Κόκκαλης, Σ. Αντωνάκου, Δ. Νάνου, Μ. Κουρή, Α. Λεωτσάκος, οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι Σ. Βοϊδονικόλας, Χ. Αλεξανδράτος, Ν. Παπαγεωργίου Θ. Κουτσογιαννόπουλος, Φ. Δαλιάνη, Μ. Βιδάλη και Φ. Καλογήρου. Επίσης, η Πρόεδρος του Ιδρύματος το «Σπίτι του Ηθοποιού» Α. Φόνσου.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Αττικής επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Σήμερα με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντή, γιορτάζουμε μαζί με τους δεκάδες εθελοντές μας, τους τιμούμε και τους ευχαριστούμε για την αδιάκοπη βούλησή τους να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο.
Τιμούμε τους ανθρώπους που δίνουν υπόσταση στην έννοια της άδολης προσφοράς. Στο πρόσωπό τους αναγνωρίζουμε μεγαλείο ψυχής αλλά και το κίνητρο να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να κάνουμε την κοινωνία μας καλύτερη. Πιο ανθρώπινη, πιο ευαίσθητη.
Είναι αλήθεια πως ό,τι και να κάνουμε για να τιμήσουμε αυτούς τους ανθρώπους φαντάζει λίγο. Τους οφείλουμε πολλά και ως κοινωνία και ως πολιτεία, η οποία πρέπει να τους στηρίζει ενεργά και έμπρακτα, αναγνωρίζοντας το έργο τους. Γιατί οι εθελοντές από το περίσσευμα της καρδιάς, του χρόνου αλλά και των γνώσεων τους, προσφέρουν με αυταπάρνηση και στοιχίζουν τις δυνάμεις τους με την κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο, πιο ελπιδοφόρο, πιο αισιόδοξο. Η συμβολή τους στον πολιτισμό αλλά και σε νευραλγικούς τομείς όπως η πολιτική προστασία είναι ανεκτίμητη. Με συγκινητική προσήλωση στο καθήκον μεταλαμπαδεύουν αξίες, αρχές και ιδανικά όπως η άδολη προσφορά στο συνάνθρωπο, που έχουν βαθιές ρίζες στην Αρχαία Ελλάδα. Εμείς θα παραμείνουμε ενεργά στο πλευρό τους και θέλω να διαμηνύσω με αφορμή και την παρουσία εδώ στην εκδήλωσή μας των πολιτιστικών συλλόγων, πως ως Περιφέρεια Αττικής θα ενθαρρύνουμε το έργο τους με πολλαπλές δράσεις και τη διοργάνωση φεστιβάλ, σε όλη την Αττική. Είμαστε εδώ για εσάς. Έχουμε δυνατό παρόν αλλά και λαμπρό μέλλον. Με συνέργειες, ενότητα και σκληρή δουλειά, θα κάνουμε ακόμα πιο πολλά ακόμα πιο σημαντικά πράγματα για την κοινωνία. Σας ευχαριστούμε θερμά όλους».
H εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος εθελοντισμού Ε. Μπαρμπαγιάννη καλωσορίζοντας τους εθελοντές σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Απόψε, εδώ, ενώπιόν σας, αισθάνομαι την ανάγκη να σας καταθέσω πως νοιώθω ότι έγινα ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, έχοντας ΕΣΑΣ τους εθελοντές ως παράδειγμα. Οι εθελοντές είστε εσείς, που, χωρίς καμιά υλική απολαβή, βάζετε σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή σας, ώστε να συμβάλετε σε μια καλύτερη κοινωνία. Είστε εσείς, που με την ισχυρή θέλησή σας αναδεικνύετε ένα άλλο τρόπο συμπεριφοράς και αντίληψης με ευρύτητα σκέψης και αποδεικνύετε συνεχώς πως για μια καλύτερη ζωή, αυτό που χρειάζεται είναι ΠΟΛΛΗ ΨΥΧΗ!

Ζώντας την πραγματικότητα, διαπιστώνουμε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη για την ενδυνάμωση του κινήματος εθελοντισμού και κυρίως των νέων μας, που τους θέλουμε ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ στη ζωή.
Απαιτούνται πρωτοβουλίες συνεχείς και οργανωμένες για την αφύπνιση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, που θα δρουν παράλληλα με το Κράτος και θα ασκούν πίεση σε αυτό όταν χρειάζεται, ώστε το εθελοντικό κίνημα να εδραιωθεί και να ανθίσει στην χώρα μας. Ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης και εμείς οι συνεργάτες του, σας θέλουμε συνοδοιπόρους στο μεγάλο μας όραμα να δώσουμε στην Αττική την λάμψη που είχε και στην αρχαιότητα. Εμείς, η Περιφέρεια Αττικής, θα είμαστε δίπλα σας. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Πατούλη και τον Πρόεδρο του ΕΣΔΝΑ κ. Κόκκαλη, που αποδέχτηκαν και στήριξαν την εισήγησή μου για το σπουδαίο αυτό ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ».
Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link :
https://youtu.be/06mCsaLUm-o