Απόφαση διαμαρτυρία του ΔΣ Αγίας Βαρβάρας για τους απόφοιτους Δραματικών Σχολών

Την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο οι απόφοιτοι των Δραματικών Σχολών εξισώνονται με τους αποφοίτους των Λυκείων ζητάει με ομόφωνο ψήφισμα το Δημοτικό Συμμβούλιο Αγία Βαρβάρας, δηλώνοντας την αντίθεσή του, στην άδικη υποβάθμιση των πτυχίων τους και την εξίσωσή τους με τα Απολυτήρια Λυκείου, ωσάν ποτέ αυτοί οι σπουδαστές να μην έκαναν τίποτα μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο.

Σύμφωνα με την εισήγηση:
Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας διαθέτει την πρώτη Δημοτική Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης η οποία ιδρύθηκε το 1999 και στήριξε ολόψυχα ο Ακαδημαϊκός, λόγιος και θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλλης.
Η ίδρυσή της προέκυψε από το όραμα της Δημοτικής Αρχής και του Ιάκωβου Καμπανέλλη για την προαγωγή και αποκέντρωση της Θεατρικής Παιδείας και την πρόσβαση στη θεατρική εκπαίδευση νέων που ανήκουν σε αδύναμα οικονομικά στρώματα.
Για τον λόγο αυτό ο Δήμος μας επένδυσε στη Σχολή, η οποία διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές, με αξιόλογο και καταξιωμένο εκπαιδευτικό προσωπικό, υψηλό επίπεδο σπουδών και σπουδαστές οι οποίοι επιτυγχάνουν την είσοδό τους στη Σχολή, με απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν Απολυτήριο Λυκείου, όπως απαιτείται, και μετά από αυστηρές εξετάσεις ενώπιον επιτροπής, με εκπροσώπηση του Υπουργείου Πολιτισμού, όπως ορίζει ο νόμος. Για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 μόνο, η ζήτηση της Σχολής ήταν μεγάλη και ο ανταγωνισμός σκληρός, με υποψηφιότητες εισαγωγής 220 περίπου ατόμων, εκ των οποίων μόλις οι 21 επελέχθησαν να φοιτήσουν.
Στις Δραματικές Σχολές η φοίτηση είναι τριετής, με μηνιαία δίδακτρα, με επίπονο πρόγραμμα σπουδών, καθορισμένο από το ΥΠΠΟΑ, επί οκταώρου καθημερινής βάσεως,, με εξετάσεις από έτος σε έτος, που απαιτούν σκληρή δουλειά και με πτυχιακές εξετάσεις που δίνονται και πάλι ενώπιον επιτροπής με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Υπουργείου.
Η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης του Δήμου μας καταγράφει μόνο επιτυχίες, όπως έχει αναγνωρίσει και το ίδιο το ΥΠΠΟΑ.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κρίνουμε εντελώς αδικαιολόγητη και άδικη την υποβάθμιση των πτυχίων τους και την εξίσωσή τους με τα Απολυτήρια Λυκείου, ωσάν ποτέ αυτοί οι σπουδαστές να μην έκαναν τίποτα μετά την αποφοίτησή τους από το Λύκειο και να μην αναγνωρίζεται ο αγώνας τους και οι σπουδές τους, επί τρία έτη.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνουμε την αντίθεσή μας, ζητάμε την απόσυρση της σχετικής ρύθμισης και συμπαραστεκόμαστε στους σπουδαστές μας.