Έγκριση προσλήψεων ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας στους Δήμους

Με εγκύκλιο του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τους Δήμους ότι με τις διατάξεις του ν. 5003/2022 «Δημοτική Αστυνομία,Φορείς Λαϊκών Αγορών, απλούστευση διαδικασιών μεταξύ Ο.Τ.Α. και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ρυθμίσεις εξομάλυνσης της εκλογικής διαδικασίας κατοίκων εξωτερικού και λοιπές ρυθμίσεις» του Υπουργείου Εσωτερικών (Α ́230), αναμορφώνεται το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την οργάνωση και λειτουργία των υπηρεσιών δημοτικής αστυνομίας των δήμων, τα θέματα υπηρεσιακής κατάστασης και πρόσληψης του ειδικού ένστολου προσωπικού δημοτικής αστυνομίας, καθώς και τις ασκούμενες αρμοδιότητες σε συνάρτηση με το μόνιμο πληθυσμό του δήμου, την έκτασή του και τη στελέχωση των υπηρεσιών του (άρθρο 4 του νόμου).


Επισημαίνεται ότι, με τις διατάξεις του ν. 5003/2022 παρέχεται, μεταξύ άλλων, η δυνατότητα σύστασης νέων οργανικών μονάδων σε δήμους που δεν διαθέτουν σήμερα δημοτική αστυνομία, με παράλληλη σύσταση των απαραίτητων θέσεων ειδικού ένστολου προσωπικού κατηγοριών ΠΕ/ΤΕ/ΔΕ του κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας, που θα πληρωθούν κατόπιν προκήρυξης και ειδικής εκπαίδευσης των επιτυχόντων.

Τα κατά κατηγορία του κλάδου Δημοτικής Αστυνομίας τυπικά προσόντα διορισμού ορίζονται στο άρθρο 10 του ν.5003/2022. Για όλες τις κατηγορίες (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ), ως υποχρεωτικά πρόσθετα προσόντα διορισμού ορίζονται τα εξής:
α. Γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Η/Υ) στα αντικείμενα: (αα) επεξεργασίας κειμένων, (αβ) υπολογιστικών φύλλων και (αγ) υπηρεσιών διαδικτύου,
β. η κατοχή άδειας οδήγησης αυτοκινήτου Β ́ κατηγορίας ή δίκυκλης μηχανής, πενήντα (50) τουλάχιστον κυβικών εκατοστών, και
γ. η καλή τουλάχιστον γνώση της αγγλικής ή γαλλική γλώσσας.

Με την παρούσα εγκύκλιο καλούνται οι δήμοι που έχουν οργανική μονάδα δημοτικής αστυνομίας να υποβάλουν τα αιτήματά τους για την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων κλάδου δημοτικής αστυνομίας των μονάδων αυτών.

Δείτε εδώ όλη τη εγκύκλιο με τις οδηγίες