Θα παρέμβει στις εκλογές η ΠοδηλΑτιτκή Κοινότητα

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση της ΠοδηλΑττικής Κοινότητας με τις ποδηλάτικες ομάδες που διοργανώνουν βόλτες στις γειτονιές της Αττικής προκειμένου να δημιουργηθούν όροι συντονισμού και συνδιεκδίκησης στους Δήμους και στην Περιφέρεια.

Κοινή διαπίστωση όλων ήταν ότι τα βήματα που γίνονται είναι υπερβολικά αργά και πολύ μικρά την στιγμή που οι πόλεις της Ευρώπης μετασχηματίζονται η μία μετά την άλλη σε ποδηλατικούς παραδείσους και το ποδήλατο αρχίζει να κυριαρχεί ως βασικό μέσο μετακίνησης στα αστικά κέντρα.

Θυμίζουμε ότι η ΠοδηλΑττική Κοινότητα προγραμματίζει την δράση «Πάμε μια βόλτα Δήμαρχε» για να δείξει σε κάθε περιοχή ότι είναι εφικτή η δημιουργία υποδομών για το ποδήλατο.

Όπως προέκυψε από την συζήτηση θα υπάρξει παρέμβαση των ποδηλατών/τισων στις Εθνικές, τις Περιφερειακές και τις Δημοτικές εκλογές με παρακίνηση στους χρήστες του ποδηλάτου να ψηφίσουν συνδυασμούς που θα προωθούν και θα υποστηρίζουν εμπράκτως το ποδήλατο.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η ΠοδηλΑττική Κοινότητα:

Στην Ελλάδα κυριαρχούν οι εξαγγελίες.
Όμως οι ποδηλάτες πολλαπλασιάζονται πια με γρήγορους ρυθμούς και αποτελούν μια σεβαστή κοινωνική μερίδα που αξιώνει το δικαίωμα της ασφαλούς μετακίνησης.

Εγινε μια διαλογική συζήτηση με πάρα πολλές ιδέες.

Σημειώθηκε το έλλειμμα των υποδομών που εμποδίζει λόγω ανασφάλειας μια μεγάλη μερίδα πολιτών να μετακινηθεί με το ποδήλατο. Τονίστηκε ότι στον τομέα αυτόν θα πρέπει να ανέβουν οι τόνοι διεκδίκησης.

Επισημάνθηκε ότι η αλλαγή κουλτούρας είναι θεμελιώδης για την ανάπτυξη του ποδηλάτου.
Χρειάζεται κυκλοφοριακή αγωγή ξεκινώντας από τα σχολεία.
Επιβάλλεται κυκλοφοριακή αγωγή των οδηγών Ι.Χ. για να σεβαστούν τους ποδηλάτες και να αφομοιώσουν την συνύπαρξη.
Και χρειάζεται και κυκλοφοριακή αγωγή των ποδηλατών/τισών έτσι ώστε να μάθουν να κυκλοφορούν με ασφάλεια και χωρίς φόβο στους δρόμους.

Ακούστηκαν και καταγράφτηκαν πολλές ιδέες δράσης των ποδηλατών/τισών και αποφασίστηκε οι συναντήσεις να συνεχιστούν και να δημιουργηθεί και ένα forum ιδεών και διαλόγου.