Ετοιμάζεται νόμος για την δυνατότητα νομοθέτησης από του πολίτες

Πανηγυρίζουν οι 44 ΜΚΟ μετά την ανακοίνωση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει σχετικό νομοσχέδιο το οποίο θα εισαχθεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση για την δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας των πολιτών σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, η οποία κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ».
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκύψει μετά από επιστολή του Vouliwatch, της Πρωτοβουλίας για Ριζική Συνταγματική Αλλαγή και 44 Οργανώσεων της ΚτΠ, προς την κυβέρνηση για να προχωρήσει νομοθετικά στην εξειδίκευση της συνταγματικής πρόβλεψης για τη Νομοθετική Πρωτοβουλία Πολιτών.

Στην επιστολή τους οι ΜΚΟ επισημαίνουν ότι στο προσφάτως αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2019, με το άρθρο 73 παρ. 6, εισάγεται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ο θεσμός της λαϊκής νομοθετικής πρωτοβουλίας: Η δυνατότητα, δηλαδή, να καταθέτουν οι πολίτες προτάσεις νόμου στη Βουλή.
Δυστυχώς, τρία (3) χρόνια μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος, και η σπουδαία αυτή δυνατότητα παραμένει ανενεργή, καθώς απαιτείται εφαρμοστικός νόμος και δεν διαφαίνεται κάποια σχετική νομοθετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση. Πρόκειται για μια αποκαρδιωτική περιφρόνηση προς το Σύνταγμα, τους πολίτες και τους δημοκρατικούς θεσμούς.
Η σχετική διάταξη υπερψηφίστηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από το σύνολο σχεδόν της Βουλής και συνιστά αναμφίβολα θετική πολιτική καινοτομία για τη χώρα μας, έστω και αν, συγκριτικά με αντίστοιχες διατάξεις άλλων ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της ίδιας της ΕΕ, περιορίζει σημαντικά την εμβέλεια του θεσμού και δρα αποτρεπτικά στην εφαρμογή του καθώς: αφ ’ενός ορίζει υπέρογκο ελάχιστο αριθμό 500.000 υπογραφών – ενδεικτικά, 50.000 υπογραφές απαιτούνται στην Ιταλία των 50 εκατομμυρίων πολιτών και 1.000.000. υπογραφές απαιτούνται για όλη την Ε.Ε.!- και, αφ’ετέρου περιορίζει το αντικείμενο και επιτρέπει έως δύο (2) νομοθετικές πρωτοβουλίες ανά κοινοβουλευτική περίοδο.
Ακόμη και με τους παραπάνω περιορισμούς, η θέσπιση της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη νομοθετική λειτουργία αποτελεί μια σημαντική δημοκρατική κατάκτηση για τη χώρα μας, καθώς συμβάλλει στην ενίσχυση των πολιτικών δικαιωμάτων και στη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.

Μετά την απάντηση του κ. Βορίδη οι ΜΚΟ τονίζουν ότι αποτελεί μια σπουδαία απόδειξη ότι η συλλογική δράση και η επιμονή της ΚτΠ μπορούν να ασκήσουν πολιτική πίεση στην εξουσία και να πετύχουν ουσιαστικά νομοθετικά αποτελέσματα.