STOP στην παράνομη κατάληψη χώρων από καταστήματα υγειονομικής εστίασης

Το υπουργείο Εσωτερικών θα αποδεχθεί πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, ώστε να σταματήσει η παράνομη κατάληψη χώρων από καταστήματα υγειονομικής εστίασης. Αυτό ανέφερε σήμερα ο υφυπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτηση της Φωτεινής Πιπιλή.

Όπως δήλωσε ο Στ.Πέτσας «το Υπουργείο Εσωτερικών είναι απόλυτα σύμφωνο με την αυστηροποίηση των ποινών, ώστε να δοθεί στους συμπολίτες μας η δυνατότητα να κυκλοφορούν στον δημόσιο χώρο». Σημείωσε μάλιστα πως «η αυστηροποίηση των ποινών προβλέπει μέχρι και το σφράγισμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν τηρούν τις υποχρεώσεις από τον νόμο, δηλαδή να καταλαμβάνουν τα τετραγωνικά που τους έχουν παραχωρηθεί και όχι επιπλέον. Επομένως, το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ προχωρά στη ρύθμιση αυτή».

Επισήμανε πάντως τον λόγο για τον οποίο είχαν αυξηθεί οι δυνατότητες κατάληψης χώρων από καταστήματα. Όπως είπε «αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, το θέμα της πανδημίας, η οποία μας ταλαιπώρησε πάρα πολύ και γι’ αυτό το Υπουργείο Εσωτερικών φρόντισε από τον Μάρτιο του 2020 να προχωρήσει στη διάθεση ατελώς περισσότερου κοινόχρηστου χώρου στα καταστήματα εστίασης, προκειμένου να μην υπάρχει συγχρωτισμός, να μην υπάρχει συνωστισμός και να αποφύγουμε όσο είναι δυνατόν τη διασπορά της πανδημίας. Με διάφορες παρατάσεις αυτές οι ατελώς παραχωρηθέντες χώροι έχουν πλέον τερματίσει αυτήν τη διαδικασία στις 15 Ιανουαρίου του 2023. Από κει και πέρα, πέραν της συγκυρίας, παρά το γεγονός ότι δόθηκαν αυτά τα επιπλέον τετραγωνικά, επανερχόμαστε στο αρχικό καθεστώς».
Από την πλευρά της η Φωτεινή Πιπιλή, αναπτύσωντας την ερώτησή της είπε πως «ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών είναι η προκλητική και συνεχιζόμενη πολλές φορές συμπεριφορά ορισμένων επιχειρηματιών εστίασης, οι οποίοι παντελώς αδιάφορα για τους νόμους και κατά παράβαση κάθε κοινής λογικής και κανονισμού, καταλαμβάνουν κοινόχρηστους χώρους όπως πεζοδρόμια, πλατείες».

Πρόσθεσε ότι «η αντικοινωνική συμπεριφορά προσβάλλει όλους εμάς τους πολίτες, ειδικότερα τους πεζούς, αλλά θα πρέπει να τονίσουμε ότι προσβάλλει πολύ περισσότερο τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ένα σύνολο του πληθυσμού που αποκλείεται από κάθε είδους ελεύθερη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους δημόσιους κοινόχρηστους χώρους. Έχει δε αποδειχθεί δυστυχώς ότι παρά τις όποιες προσπάθειες της Δημοτικής Αστυνομίας και των αρμόδιων υπηρεσιών των δήμων δεν συνετίζονται και εξακολουθούν προκλητικά σε αυτή την τακτική».

ΠΗΓΗ:https://vouliwatch.gr