Σύνοδος του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 στην Ελλάδα


Δημήτρης Παπαστεργίου: Στόχευση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Στις εργασίες της Συνόδου του Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων Β40 που διεξάγονται σήμερα Δευτέρα 23 και αύριο Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023 στον χώρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, συμμετείχε ως ομιλητής ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναλαμβάνει την Προεδρία του Δικτύου από τον ομόλογό του, Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, ενώ στις εργασίες συμμετέχουν ο Ντάριο Ναρντέλλα, Πρόεδρος του Δικτύου Eurocities και Δήμαρχος Φλωρεντίας, καθώς και οι Δήμαρχοι της Κωνσταντινούπολης, των Τιράνων, της Σόφιας, του Ζάγκρεμπ, του Σεράγεβο, της Ποντγκόριτσα, όπως και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών κ. Βάσκο Άλβες Κορντέιρο, καθώς και ο Αντιπρόεδρος του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, κ. Βλαντιμίρ Πρέμπιλιτς.

Αυτή η δήλωση οριστικοποιήθηκε από τους συμμετέχοντες δήμαρχους και τους εκπροσώπους των δήμων μετά την πρώτη εναρκτήρια συνάντηση B40 – Balkan Cities Network που διοργανώθηκε από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης στις 29-30 Νοεμβρίου 2021.

Με το παρακάτω κείμενο

Εμείς, ως εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών των συμμετεχουσών βαλκανικών πόλεων και ιδρυτές του B40 – Balkan Cities Network.

Έχοντας επίγνωση των δυνατοτήτων που παρουσιάζει η βιώσιμη ανάπτυξη και η ειρήνη για τις πόλεις της περιοχής μας,
Με ένα κοινό όραμα για ένα ευρωπαϊκό μέλλον,
Φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια γόνιμη συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος,
Γνωρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτεί τη συνεργασία για κοινές λύσεις σε τοπικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο,
Αναγνωρίζοντας ότι η χρηστή διακυβέρνηση απαιτεί μια ανθεκτική, δημοκρατική, διαφανή και χωρίς αποκλεισμούς τοπική διακυβέρνηση, βασισμένη σε δεδομένα, την επιστήμη και την κοινή σοφία για τις μελλοντικές πόλεις,
Τονίζοντας την κρίσιμη σημασία του εντοπισμού της Νέας Αστικής Ατζέντας και άλλων διεθνών συμφωνιών και σχεδίων, ιδιαίτερα των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης,
Στο πλαίσιο του Δικτύου Β40 – Βαλκανικών Πόλεων, που ιδρύθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με τις προαναφερθείσες κοινές αξίες, δηλώνουμε ότι:

Εργαζόμαστε μαζί μέσω αυτού του Δικτύου για την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ των πόλεων μας,
Συνεργαζόμαστε στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της καινοτομίας, της βιωσιμότητας και της αλληλεγγύης.
Αναπτύσσουμε νέους τομείς συνεργασίας με επίκεντρο την αναστροφή των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της τοπικής δημοκρατίας και των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή μας.
Αξιολογούμε τις δυσκολίες που συναντάμε σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και του διαλόγου σε κοινές πλατφόρμες μέσω της ανταλλαγής λύσεων και καλών πρακτικών.
Συμβάλουμε στις διαδικασίες ανάπτυξης συστάσεων για τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Βοηθάμε στον προγραμματισμό των συναντήσεων του Δικτύου και στον καθορισμό των ημερήσιων διατάξεων των συνεδριάσεων σύμφωνα με τις ετήσιες προτεραιότητες που θα καθορίζονται από τα μέλη του Δικτύου, συμμετέχοντας στις συναντήσεις με τους Δημάρχους και το τεχνικό προσωπικό.
Φιλοξενούμε και συμμετέχουμε στις συναντήσεις του Δικτύου.
Ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών μέσω συμμετοχικών δραστηριοτήτων.
Παρέχουμε υποστήριξη στη Γραμματεία του Δικτύου.

Ομιλία του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου:

«Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητέ Εκρέμ, αγαπητέ Κώστα, αγαπητοί συνάδελφοι των Βαλκανίων,

Οι κυβερνήσεις είναι δεδομένο πως έχουνε μια συγκεκριμένη δουλειά, όπως και οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές ενώ εμείς πρέπει να κάνουμε μια άλλη, με περισσότερη στόχευση στις πραγματικές ανάγκες που έχουν οι τοπικές μας κοινωνίες.

Θα ήταν ωραία αν αποφασίζαμε εμείς και επενδύαμε στην Παιδεία, στην Υγεία, στον Αθλητισμό, στη Βιώσιμη Κινητικότητα, στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Πράσινη Ενέργεια.

Λέγεται πως τα Βαλκάνια είναι μια πυριτιδαποθήκη και αρκεί μια σπίθα για να φέρει την καταστροφή. Εμείς από τη θέση μας, μπορούμε να φέρουμε τη σπίθα αυτή που θα είναι μια σπίθα δημιουργικότητας, ανάπτυξης, αλλαγής πλεύσης και πορείας, γιατί επιθυμούμε την ευημερία των Βαλκανίων.

Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα εμπνευσμένα τα οποία ακούστηκαν από τους προλαλήσαντες, θεωρώ πως πρέπει να βάλουμε με πολύ έντονο τρόπο και τον πολιτισμό. Ξέρετε – νομίζω – πως ακούμε την ίδια περίπου μουσική στα Βαλκάνια και αν ακούμε τον ίδιο ήχο της καρδιάς μας, αν ακούμε την ίδια γλώσσα της καρδιάς, γιατί να μην ακούσουμε και να μην μιλήσουμε και την ίδια πολιτική γλώσσα. Με κοινά δίκτυα τα οποία νωρίτερα ο Εκρέμ περιέγραψε και κυρίως με έμφαση στο περιβάλλον.

Νομίζω πως όλοι ζούμε σε έναν μεταφυσικό Τιτανικό. Βλέπουμε πως γύρω μας το περιβάλλον πηγαίνει σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, ένα παγόβουνο το οποίο απειλεί το περιβάλλον και δυστυχώς αν δεν πάρουμε εμείς οι ίδιοι άμεσα αποφάσεις, πιθανώς να είναι αργά.

Η Ευρώπη πήρε την πρωτοβουλία για τις 100 κλιματικά ουδέτερες πόλεις και νομίζω πως το ίδιο πρέπει να κάνουμε κι εμείς ακόμη πιο γρήγορα.

Πρέπει να ασχοληθούμε με τα άμεσα ζητήματα των πολιτών μας, τα οποία γνωρίζουμε καλύτερα εμείς από οποιονδήποτε άλλον – γιατί το πιστεύω και κλείνω με αυτό – ότι εδώ μέσα σήμερα βρίσκεται όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της πρωτοπορίας των Βαλκανίων.

Η ευθύνη είναι εδώ, είναι μπροστά μας, είναι κοινή και πρέπει να αναλάβουμε.

Καλωσήρθες Εκρέμ και σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Κώστα συγχαρητήρια».

Πολύ σημαντική είναι η εκπροσώπηση των ελληνικών Δήμων στη Σύνοδο, αφού σε αυτήν θα λάβουν μέρος, εκτός από τη διοργανώτρια πόλη της Αθήνας, ακόμη 38 Δήμοι της χώρας: Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Τρικκαίων, Πάτρας, Χαλκίδας, Καλαμάτας, Χανίων, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Κηφισιάς, Αγ. Δημητρίου, Αιγάλεω, Ζωγράφου, Π. Φαλήρου, Κορυδαλλού, Παλλήνης, Βέροιας, Κοζάνης, Καρδίτσας, Ρεθύμνου, Κορίνθου, Μυτιλήνης, Χίου, Κέρκυρας, Άργους – Μυκηνών, Ορεστιάδας, Λευκάδας, Καρπενησίου, Πυλαίας-Χορτιάτη, Θερμαϊκού, Κιλελέρ, Ρόδου, Πέλλας, Αγρινίου, Αγίας Παρασκευής, Καβάλας και Αχαρνών.

Το B40 Balkan Cities Network ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 στην Κωνσταντινούπολη, με στόχο την ενίσχυση της ειρήνης και της δημοκρατίας στην περιοχή των Βαλκανίων, καθώς και της συνεργασίας των μελών του στους τομείς της οικονομίας, της καινοτομίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και του πολιτισμού.