Ανασκόπηση των κυριότερων Αυτοδιοικητικών ειδήσεων της εβδομάδας 23-29 Ιανουαρίου

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την έκδοση εγκυκλίου του Υπουργείου Εσωτερικών με την γνωστοποίηση των διατάξεων του ν. 5013/2023 (Α ́12) για τη συμμόρφωση με την αριθμ. 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε και Πολυήμερη Απεργία των υπαλλήλων των πολεοδομιών με την συμμετοχή της ΠΟΕ ΟΤΑ, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μηχανικών Τεχνολογικού Τομέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Δημοσίων Υπαλλήλων.
Παράλληλα είχαμε και αγωγή των Υπουργείων με την οποία επιδίωξαν την κήρυξη της Απεργίας ως παράνομης. Η προσφυγή όμως απορρίφθηκε με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Διαδικασία Εργατικών Διαφορών), και καταδίκασε το Δημόσιο στην καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Ανακοινώθηκε και η παράταση 4 μηνών στην Κοινωφελή Εργασία.

Έγινε στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ και η καθιερωμένη ενημέρωση του Προέδρου κ. Δ. Παπαστεργίου με τις τελευταίες εξελίξεις για την Αυτοδιοίκησης.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η κατανομή των εδρών ανά Εκλογική Περιφέρεια με τα δεδομένα της νέας απογραφής.

Βγήκε και έκτακτη επιχορήγηση 42 εκατ. ευρώ στους Δήμους για τα σχολεία.

Υπογράφτηκε και νέα σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 300 εκ. ευρώ, για την πρόσθετη χρηματοδοτική κάλυψη των έργων «Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Ελλάδα» στο πλαίσιο του ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Βγήκε και νέα Πρόσκληση για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό των ΟΤΑ.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφέρειας Αττικής ανακοίνωσε ότι σταματάνε οι υπάλληλοι της Περιφέρειας να μετακινούνται με ΙΧ και εξέδωσε και έντυπο άρνησης.

Εγκύκλιο έστειλε το Υπουργείο στους δήμους για τις νέες διατάξεις για τις προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά εγγραφής στο Δημοτολόγιο,
τις εκκρεμείς υποθέσεις Μητρώων Αρρένων και διάφορα άλλα θέματα δημοτολογίου.

Δημοσιεύθηκε άρθρο του myota.gr για το ποιοί και πότε μπορούν να προμηθευτούν εκλογικούς καταλόγους.

Λήγει σε λίγες ημέρες και η διαβούλευση σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου και άλλες διατάξεις.

Τέλος είχαμε και ανακοινώσεις για τις αλλαγές στις επιτροπές για τους Δασικούς χάρτες.