Δεκτή η παραίτηση του δημάρχου Σαρωνικού Πέτρου Φιλίππου, από τον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης

Ανοιχτή επιστολή προς τους πολίτες απηύθυνε ο απερχόμενος δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου λίγο πριν την υποβολή της παραίτησής του στον Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Γρηγόρη Ζαφειρόπουλο. Στη συνέχεια ο Π. Φιλίππου μετέβη στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής όπου και ενημερώθηκε ότι η από 25/1 παραίτησή του από το αξίωμα του δημάρχου, καθίσταται αυτοδικαίως οριστική.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, συνδημότες και συνδημότισσες,

δεχθείτε τις εγκάρδιες μου ευχές για υγεία και ευημερία για το 2023, μια χρονιά ιδιαίτερα σημαντική και καθοριστική για εμένα, καθώς όπως ίσως ήδη γνωρίζετε έχω αποφασίσει να μην θέσω εκ νέου υποψηφιότητα για δήμαρχος στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Μαζί με τις θερμές μου ευχαριστίες για την εμπιστοσύνη που δείξατε στο πρόσωπό μου όλα αυτά τα χρόνια της αυτοδιοικητικής μου διαδρομής που ξεκίνησε από το 1986 αρχικά ως επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και από το 1990 ως πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων και στη συνέχεια δήμαρχος Καλυβίων, δήμαρχος Σαρωνικού και αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής αλλά και πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ (2003-2007), θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάποια σημαντικά θέματα για τον δήμο μας που θεωρώ ότι αξίζει να τα γνωρίζετε.
Αποχωρώντας από την διοίκηση του Δήμου Σαρωνικού και παρόλες τις δυσκολίες της τελευταίας τριετίας με την πανδημία, την οικονομική και ενεργειακή κρίση που επέφερε τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις στους δήμους, π.χ. διπλασιασμό των τιμών των καυσίμων, της ηλεκτρικής ενέργειας, των λειτουργικών δαπανών, της διαχείρισης των απορριμμάτων κλπ. και χωρίς να επιβάλλουμε καμία επιβάρυνση στα Δημοτικά Τέλη, παραδίδω τον δήμο σε μια καλή οικονομική κατάσταση με το ταμειακό υπόλοιπο στις 31/12/2022 να είναι 9.700.000 ευρώ.
Παράλληλα, παραδίδουμε ως δημοτική αρχή ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων υποδομής προϋπολογισμού άνω των 35.000.000 ευρώ που αφορούν έργα που υλοποιούνται αυτή την περίοδο ή που έχουν ήδη ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί και πρέπει άμεσα να εκτελεστούν.
Ενδεικτικά αναφέρω μερικά:

Ολοκλήρωση ακαθάρτων κυρίως οικισμού Καλυβίων (Δ΄ φάση) 5.500.000,00€
Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης Σαρωνίδας
2.500.000,00€
Αποκατάσταση ανακαίνιση παλαιού Δημοτικού Σχολείου Π. Φώκαιας και διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου
780.000,00€
Ανάπλαση πλατείας Παραλίας Καλυβίων (Λαγονήσι) επί της οδού Λ. Καλυβίων
545.000,00€
Χωριστή διαχείριση βιοαποβλήτων (Ανακύκλωση) στον Δήμο Σαρωνικού 1.660.000,00€
Aνάπλαση Λ. Καραμανλή Δ.Κ. Αναβύσσου, Κεντρικής Πλατείας Π.Φ. και Τμήματος Παραλιακού μετώπου
7.000.000,00€
Αστική αναζωογόνηση-ανάπλαση Καλυβίων 3.000.000,00€
Διαμόρφωση κοινόχρηστου χώρου πλησίον εκκλησίας Αγ. Δημητρίου Δ.Κ. Κουβαρά
350.000,00€
Αστική Ανάπλαση κοινόχρηστου χώρου επί των οδών Ρόδου και Πάρνηθος Δ.Κ. Σαρωνίδας
410.000,00€
Αποκατάσταση Δημοτικού Κτιρίου Παλαιάς Φώκαιας 1.180.000,00€
Οδοποιία Δήμου Σαρωνικού 2.800.000,00€
Αντικατάσταση πεπαλαιωμένου δικτύου ύδρευσης Δήμου Σαρωνικού 2.000.000,00€
Βελτίωση των υποδομών δικτύων ύδρευσης 3.700.000,00€

Τα έργα είναι, ασφαλώς, πολλά περισσότερα όπως φαίνεται και στο Τεχνικό Πρόγραμμα έτους 2023 που πρόσφατα ψηφίστηκε.
Σχετικά με την αποχέτευση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Σαρωνικού, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι άμεσα αναμένεται η υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με την ΕΥΔΑΠ για το συγκεκριμένο έργο προϋπολιγισμού 200.000.000, 00€ που πρόκειται να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ταλανίζει για πολλά χρόνια την περιοχή.

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,
Υπηρέτησα αυτό τον τόπο για περισσότερα από 36 χρόνια με γνώμονα πάντα το συμφέρον των ανθρώπων του, με μια άοκνη προσπάθεια να κάνω το καλύτερο δυνατό για την περιοχή μας και τους κατοίκους της. Η ενασχόληση με την αυτοδιοίκηση χρειάζεται αφοσίωση και αυταπάρνηση, είναι όμως ο κατάλληλος χώρος για κάποιον που θέλει να προσφέρει στα κοινά. Όποιος υπηρετεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση έρχεται καθημερινά πρόσωπο με πρόσωπο με τις αγωνίες του πολίτη, με τα προβλήματα και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει. Από το ξεκίνημα της αυτοδιοικητικής μου πορείας αφιερώθηκα στον τόπο μου. Τον υπηρέτησα με αγάπη, συνέπεια και αλληλεγγύη στους συμπολίτες μου. Ήταν μια συγκλονιστική διαδρομή η επιλογή να αφιερώσω τη ζωή μου στον τόπο μου και στους ανθρώπους του. Αν ξεκινούσα από την αρχή θα επέλεγα ακριβώς το ίδιο μονοπάτι. Ελπίζω και πιστεύω ότι το πρόσημο της θητείας μου στην Αυτοδιοίκηση ήταν θετικό.
Εύχομαι και οι επόμενες Διοικήσεις του Δήμου μας, να συνεχίσουν στην ίδια κατεύθυνση προσφοράς για τον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος
Πέτρος Ι. Φιλίππου