H Επιτροπή Μεταφορών του Ευρωκοινοβουλίου ενέκρινε περισσότερη υποστήριξη για το ποδήλατο

Με κύρια μηνύματα του ψηφίσματος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).:

Το ποδήλατο βοηθά την πράσινη μετάβαση της ΕΕ

Οι υποδομές του στερούνται επενδύσεων
Ορίστε το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας

Περισσότεροι αποκλειστικοί ποδηλατόδρομοι, θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα και μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ποδηλατικής βιομηχανίας της ΕΕ και στη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασης, λένε οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN).

Το σχέδιο ψηφίσματος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για το ποδήλατο, που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού (TRAN) την Τρίτη με 38 ψήφους υπέρ, 1 κατά, υποστηρίζει την αναγνώριση του ποδηλάτου ως ολοκληρωμένου τρόπου μεταφοράς. Υπογραμμίζει τα οφέλη που μπορεί να φέρει η ποδηλασία στην πράσινη μετάβαση της ΕΕ: καλύτερη υγεία, μειωμένη συμφόρηση των δρόμων και ηχορύπανση, βελτιωμένη ποιότητα του αέρα και οικονομική ανάπτυξη. Ως εκ τούτου, οι ευρωβουλευτές στον τομέα των μεταφορών ζητούν από την Επιτροπή να αναπτύξει μια ευρωπαϊκή στρατηγική για το ποδήλατο με στόχο τον διπλασιασμό του αριθμού των χιλιομέτρων που διανύονται με ποδήλατο στην Ευρώπη έως το 2030.

Πώς να ξεπεράσουμε τα εμπόδια για το ποδήλατο;

Η έλλειψη ασφαλούς στάθμευσης και αποκλειστικών ποδηλατοδρόμων, αλλά και τα ανεπαρκή μέτρα για την πρόληψη της κλοπής είναι μερικά από τα εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ποδηλάτου στις πόλεις, διαπίστωσαν οι ευρωβουλευτές. Απαιτούν οι περιφερειακές και οι δημοτικές αρχές να ενσωματώσουν προγράμματα για, οικονομικά ηλεκτρικά και κοινής χρήσης ποδήλατα στα σχέδια αστικής κινητικότητας. Περισσότερες συνέργειες με άλλους τρόπους μεταφοράς, όπως περισσότερες θέσεις για ποδήλατα στα Μέσα Μεταφοράς ή πιο ασφαλείς χώρους στάθμευσης για ποδήλατα σε σταθμούς, θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν τη βιομηχανία ποδηλασίας.

Οι ευρωβουλευτές της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις και τις τοπικές αρχές της ΕΕ να αυξήσουν σημαντικά τις επενδύσεις στην κατασκευή χωριστών υποδομών ποδηλασίας. Προσθέτουν δε ότι οι συντελεστές ΦΠΑ για την προμήθεια, ενοικίαση και επισκευή ποδηλάτων και ηλεκτρονικών ποδηλάτων θα πρέπει να μειωθούν,.

Οι ευρωβουλευτές στον τομέα των μεταφορών καλούν επίσης την Επιτροπή να ορίσει το 2024 ως Ευρωπαϊκό Έτος Ποδηλασίας.

Η εισηγήτρια του ΕΚ και πρόεδρος του TRAN Karima Delli (Πράσινοι/EFA, FR) δήλωσε: «Με αυτήν την ψηφοφορία σήμερα στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέχει ένα βήμα από την υιοθέτηση της πρώτης του θέσης για το ποδήλατο και, τέλος, τη διαβεβαίωση ότι η ποδηλασία είναι έναν τρόπο μεταφοράς που θα πρέπει να εξισωθεί με τους άλλους τρόπους μεταφοράς.

Είμαι πολύ περήφανη για την επιτροπή TRAN που έλαβε θέση σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. Όλοι συμφωνούμε για τα πολλά οφέλη της ποδηλασίας: καλύτερη υγεία, λιγότερη κυκλοφοριακή συμφόρηση, πιο βιώσιμες πόλεις, αλλά μέχρι στιγμής, μας έλειπε από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ένα ισχυρό μήνυμα που αναγνωρίζει τον κεντρικό ρόλο της ποδηλασίας στις κοινωνίες μας. Η έκκληση για μια αφοσιωμένη ευρωπαϊκή στρατηγική και η αναγνώριση της ποδηλατικής βιομηχανίας ως βασικός εταίρος στην ευρωπαϊκή βιομηχανική στρατηγική είναι σημαντικά βήματα προς αυτήν την αλλαγή νοοτροπίας στους θεσμούς μας, η οποία θα έχει τεράστιο αντίκτυπο επί τόπου».

Επόμενα βήματα

Το σχέδιο ψηφίσματος για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής της ΕΕ για την ποδηλασία πρέπει τώρα να ψηφιστεί από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, πιθανώς κατά τη συνεδρίασή του στο Στρασβούργο τον Φεβρουάριο.

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230130IPR70105/transport-meps-want-more-support-for-cycling

Contacts:
• Gediminas VILKAS
Press Officer
o (+32) 2 28 33592 (BXL)
o (+32) 470 89 29 21
o [email protected]
o @EP_Transport

.