Μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος και 83 δήμων

Εκδήλωση για την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Γενικής Γραμματείας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ και 83 πόλεων/Δήμων, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Αντικείμενο του μνημονίου αποτελεί ο καθορισμός των τομέων συνεργασίας, καθώς και των οριζόντιων δράσεων για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας. Ο Δήμος Κοζάνης συνυπέγραψε το μνημόνιο εκπροσωπούμενος από το δήμαρχο Λάζαρο Μαλούτα.
Υπενθυμίζεται, ότι ο Δήμος Κοζάνης είχε συνυπογράψει και το προηγούμενο μνημόνιο (μεταξύ 20 περίπου Δήμων) πριν από έναν περίπου χρόνο.
Από τις παρουσιάσεις του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη και των συνεργατών του, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, προκύπτουν τα ακόλουθα :

• Το μνημόνιο είναι πρόδρομος δημιουργίας μίας «Ελληνικής Αποστολής Πόλεων» κατ’ αναλογία της Ευρωπαϊκής Αποστολής των 100 πόλεων, στην οποία συμμετέχει ήδη ο Δήμος Κοζάνης
• Οι συμβαλλόμενοι θα λάβουν περαιτέρω οδηγίες και χρονοδιαγράμματα για την εκπόνηση κλιματικού σχεδίου δράσης
• Θα υπάρχει χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (για τους 6 Δήμους ήταν ήδη γνωστό) για το 2023, για την εκπόνηση αυτών των σχεδίων, αλλά και τα επόμενα χρόνια για την υλοποίηση δράσεων
• Το επόμενο διάστημα θα εξειδικευθεί η διαδικασία απόκτησης του Ελληνικού Σήματος (label) (κατ’ αναλογία του Ευρωπαϊκού Σήματος της αποστολής των 100 πόλεων), που θα ενισχύει τη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων από εθνικά προγράμματα, σε όσους το κατέχουν.