Η πλατφόρμα Interreg Europe’s Policy Learning

Η πλατφόρμα Interreg Europe’s Policy Learning δημιουργήθηκε για να παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές και υπηρεσίες στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής σε όλη την Ευρώπη. Μία από τις βασικές υπηρεσίες είναι μια διήμερη συνάντηση, μια αξιολόγηση από ομοτίμους, με εμπειρογνώμονες πολιτικής για την αντιμετώπιση μιας συγκεκριμένης πρόκλησης.

Στην Περιφέρεια Warmińsko-Mazurskie, για την η εστίαση δεν υπήρχε πολτική για την προώθηση της κυκλικής οικονομίας. Το 2020, η Περιφέρεια αποφάσισε να ενσωματώσει την προσέγγιση της κυκλικής οικονομίας στο σχεδιασμό του νέου Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος και να υποστηρίξει έργα για να κάνει την περιοχή πιο πράσινη.

Η Περιφέρεια επικοινώνησε με την πλατφόρμα εκμάθησης πολιτικών Interreg Europe για συμβουλές σχετικά με τις πολιτικές της. Οι θεματικοί εμπειρογνώμονες του Interreg Europe εξέτασαν τις ανάγκες και την ατζέντα προγραμματισμού της περιοχής. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ειδικοί από το Βέλγιο, την Ελλάδα, την Ιταλία και τη Σλοβενία με εμπειρία στην κυκλική οικονομία πήγαν στην Πολωνία. Στο διάστημα των δύο ημερών, συζήτησαν το πώς η Περιφέρεια θα μπορούσε να κάνει την «πράσινη στροφή» και παρείχαν συμβουλές και συστάσεις.

«Χωρίς την αξιολόγηση από ομοτίμους, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να ενσωματώσουμε την κυκλική οικονομία στο νέο επιχειρησιακό μας πρόγραμμα με αυτόν τον ολοκληρωμένο τρόπο. Τώρα καλύπτουμε τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις», δήλωσε η Kinga Krupińska από το Warmińsko-Mazurskie Voivodeship.

Πάνω από 40 τέτοιες αξιολογήσεις έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια. Έχουν βοηθήσει τις δημόσιες αρχές να αλλάξουν προοπτική, να διδαχθούν από τις επιτυχίες και τα λάθη άλλων και να βελτιώσουν τις περιφερειακές πολιτικές.

Η συζήτηση και η συμβολή των εμπειρογνωμόνων είναι μια δωρεάν υπηρεσία για τις δημόσιες αρχές και η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι απλή. Κάντε αίτηση και επωφεληθείτε από τη συνεργασία με την Interreg Europe.

Μάθετε περισσότερα για τις αξιολογήσεις ομοτίμων του Interreg Europe: https://www.interregeurope.eu/peer-review

Μάθετε περισσότερα για την πλατφόρμα εκμάθησης πολιτικής Interreg Europe σε αυτό το βίντεο διάρκειας 1 λεπτού: