Άρνηση ΔΕΔΔΗΕ να δώσει ενεργειακό χώρο σε κοινότητες

Την άρνηση του ΔΕΔΔΗΕ να παράσχει άδεια σύνδεσης με την Ενεργειακή Κοινότητα αντιμετώπισαν και στο Δήμο Δημητρίου Υψηλάντη στην Κοζάνη. Επρόκειτο για ένα σχέδιο ηλεκτροδότησης για περισσότερες από 70 οικογένειες.

Ανάλογη αντιμετώπιση είχαμε και με το δίκτυο των ΑΠΕ του Δήμου Αργους Ορεστικού Καστοριάς.

Το αίτημα σύνδεσης του φωτοβολταϊκού πάρκου στο δήμο Δημητρίου Υψηλάντη είχε κατατεθεί από την ενεργειακή κοινότητα «ΟΦeΛΟΣ», προκειμένου να κατασκευάσει ένα μικρό πάρκο μόλις 0,5MW με εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό για παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά της περιοχής.

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ δεν αφήνει περιθώρια για κανενός είδους αισιοδοξία: «Δεδομένης της αξιόλογης δέσμευσης ισχύος από προγενέστερα αιτήματα για έργα ΑΠΕ, η σύνδεση του εν λόγω φωτοβολταϊκού σταθμού σας δεν είναι τεχνικά εφικτή με τα τρέχοντα δεδομένα, αφού η γραμμή 21 του Υ/Σ Κοζάνης δεν μπορεί να ικανοποιήσει περαιτέρω εντάξεις σταθμών ΑΠΕ, καθόσον αυτές έχουν σαν αποτέλεσμα την -σε μόνιμη βάση- υπέρβαση των απαιτούμενων τεχνικών περιορισμών ένταξης σε συγκεκριμένα σημεία του δικτύου».

Και όλα αυτά λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του νέου ΕΣΕΚ που προβλέπει την αύξηση από 15,1GW στα 24GW

Θυμίζουμε ότι πρόκειται για μια περιοχή στην οποία κατασκευάζονται ή σχεδιάζονται τεράστιας ισχύος φωτοβολταϊκά πάρκα. Σε ανακοίνωσή του το Δίκτυο ΕΚΜΚΧ Δυτικής Μακεδονίας «ΟΦeΛΟΣ» αναφέρει ότι «αυτή η πρόδηλη ενίσχυση των μεγάλων έναντι των μικρών γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική όταν τα στοιχεία αποδεικνύουν το τεράστιο ενδιαφέρον των πολιτών για τις ενεργειακές κοινότητες, ειδικά στην Περιφέρειά μας» αφού «η Δυτική Μακεδονία είναι δεύτερη σε πλήθος ενεργειακών κοινοτήτων πανελλαδικά, 261 έναντι 263 της Κ. Μακεδονίας».

Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την αδιαφορία των αρμοδίων.

Σημειώνουμε ότι στους Δήμους Αγίας Παρασκευής και Ιλίου υπάρχουν φωτοβολταϊκά πάρκα εγκατεστημένα σε σχολεία που περιμένουν να αδειοδοτηθούν από το 2016.

Ως βασικό άξονα προτεραιότητας για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους των δήμων έχει βάλει και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου το άνοιγμα του ενεργειακού χώρου.