Θωμάς Μπιζάς: τί παίζεται με τον Περιφερειακό Σχεδιασμό των σκουπιδιών στην Αττική

Το Θωμά Μπιζά, γνωστό στέλεχος του Δυτικού Μετώπου και βαθύ γνώστη της υπόθεσης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης των Αποβλήτων στην Αττική, φιλοξένησε το myota.gr και ο διευθυντής Χάρης Κουγιουμτζόπουλος στην εκπομπή «Δημοτικές Διαπιστεύσεις».

Ο κ. Μπιζάς μας κάνει μια πλήρη περιγραφή του Σχεδιασμού, μας περιγράφει τα αδιέξοδα, τους κινδύνους αλλά και τις λύσεις που υπάρχουν.
Μας μιλάει αρχικά για το σημείο κορεσμού του ΧΥΤΑ. Μας μιλάει για τις πατέντες που εφευρίσκουν προκειμένου να παρατείνουν την ζωή του και το τοίχος που φτιάχνουν για να συγκρατούνται τα σκουπίδια καθώς είναι υπερκορεσμένος εδώ και πολλά χρόνια.

Και βάζει το ερώτημα: τί θα γίνει αν κλείσει γα μερικές μέρες ο ΧΥΤΑ; Μια τεράστια περιβαλλοντική κρίση, απαντάει.

Σημειώνει ότι ο νέος Περιφερειακός σχεδιασμός δεν προβλέπει κανέναν νέο χώρο ΧΥΤΑ την Αττική και ότι αν κορεστεί, δεν υπάρχει κανένα άλλος χώρος, οπότε εύκολα συμπεραίνουμε ότι η επέκταση του ήδη υπάρχοντος είναι μονόδρομος.
Σημειώνει ότι διαφαίνεται ένας προσανατολισμός για εργοστάσια καύσης, όμως ούτε αυτά έχουν προβλεφθεί και ο ΠΕΣΔΑ έχει κολλήσει στα συρτάρια, ενώ δεν υπάρχει χρόνος ούτε για διαδικασίες fast track.

Προσθέτει ότι τα σύμμεικτα θέλουν πολύ μεγάλη διαδικασία και υποδομές για να καούν και αυτό χρειάζεται τουλάχιστον 2-3 χρόνια.

Στο θέμα της ανακύκλωσης ο κ. Μπιζάς σημειώνει ότι έχουν δοθεί ιλιγγιώδη ποσά 111.000.000 ευρώ προμήθεια ειδών ανακύκλωσης, με δικαίωμα προαίρεσης 223.000.000 ευρώ, ενώ οι επιδόσεις είναι πολύ χαμηλές.

Τα σύμμεικτα, αναφέρει ανέρχονται στο 91%.
Η παντός είδους ανακύκλωση είναι καθηλωμένη στο 5,65%
Τα Βιοαπόβλητα που αποτελούν το 43% των σκουπιδιών, αν συνυπολογίσουμε και τα κλαδέματα ανέρχονται στο 2,79% ενώ τα πραγματικά της κουζίνας στο 0,47%.

Ένα ποσοστό αυτών που ανακτώνται πάει στο ΕΜΑΚ, είναι εντελώς ακατάλληλο και γίνεται κομπόστ για εδαφοκάλυψη στον ΧΥΤΑ.

Αναφέρει επίσης ότι τα σπιτάκια ανακύκλωσης αγοράστηκαν από την εταιρεία Ανταποδοτική Ανακύκλωση από τον ΕΔΣΝΑ έναντι 67.000.000 ευρώ καθώς κάθε σπιτάκι κοστίζει 372.000.000 ευρώ και μετά τα εκχώρησαν πίσω στην Ανταποδοτική Ανακύκλωση για να τα διαχειρίζεται.
Παρόμοια μέθοδος ακολουθήθηκε και για το Green City από την οποία αγοράστηκαν 30 οχήματα από μια εταιρεία που δεν ασχολούνταν με διαχείριση, των απορριμμάτων και τα ξαναπαρέδωσαν πίσω για να τα λειτουργήσουν.

Ως προς τον ΠΕΣΔΑ που έχει παγώσει από τον Σεπτέμβριο στο ΥΠΕΝ για διορθώσεις ο κ. Μπιζάς αναφέρει ότι προβλέπει 6 μονάδες επεξεργασίας: Στον Κεντρικό τομέα για την Αθήνα που δεν έχει χωροθετηθεί ακόμη, 2η μονάδα στον Πειραιά στο Σχιστό και 2 μονάδες στον Βόρειο και Νοτιοανατολικό τομέα όπου έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες χωροθέτησης, αλλά το κρατάνε επτασφράγιστο μυστικό για το που θα γίνουν.
Η εκτίμηση του Δυτικού Μετώπου είναι ότι δεν θα γίνουν καθώς δεν υπάρχει καμία διαγωνιστική διαδικασία και χωρίς χωροθετήσεις δεν γίνεται ΠΕΣΔΑ.

Πολύ σημαντικό είναι ότι ο κ. Μπιζάς υπογραμμίζει ότι ακόμη και με τις μονάδες επεξεργασίας η ανάκτηση φτάνει το 25%, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ακόμη και με εργοστάσια καύσης χρειάζονται χωματερές.

Η λύση βρίσκεται στην αποκεντρωμένη διαχείριση σημειώνει ο κ. Μπιζάς σε 3 επίπεδα.
Το 1ο επίπεδο είναι σπίτι, γειτονιά, δήμος όπου πρέπει να γίνεται ο βασικός διαχωρισμός στην πηγή.
Το 2ο επίπεδο Ομάδας δήμων για κομπόστ και διαχωρισμό.
Και το 3ο σε περιφερειακό επίπεδο.

Η καύση δεν αποτελεί λύση αναφέρει ο κ. Μπιζάς. Σημειώνει ότι έχει υιοθετηθεί παλιότερα στο εξωτερικό και εγκαταλείπεται σιγά σιγά. Η καύση τονίζει, υπονομεύει την ανακύκλωση διότι απαιτεί τεράστιες ποσότητες σκουπιδιών για να λειτουργήσει.

Με την καύση υπολογίζεται ότι θα φτάσει το κόστος διαχείρισης στα 500 ευρώ, από 280 ευρώ που είναι σήμερα το οποίο βέβαια θα πληρωθεί από τα ανταποδοτικά τέλη των δημοτών που θα εκτιναχθούν.

Και ο αγώνας συνεχίζεται. 6 Ιουλίου συζητιέται στο ΣτΕ η προσφυγή του Δυτικού Μετώπου για το ΧΥΤΑ της Φυλής και στην συνέχεια θα έρθει ο ΠΕΣΔΑ για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δείτε το video της συνέντευξης: