Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το Μεγάλο Ρέμα της Ραφήνας

Την Κυριακή 19/2/23 εκατοντάδες άνθρωποι, κάτοικοι της Ραφήνας και άνθρωποι που αγαπούν την περιοχή παρευρέθηκαν σε Μουσική Εκδήλωση που διοργάνωσαν κάτοικοι της Ραφήνας σε συνεργασία με την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη:

  • Στη διάσωση του ρέματος Ραφήνας που απειλείται από άμεση έναρξη του έργου που θα το μετατρέψει από ένα ζωντανό οικοσύστημα σε τσιμεντένιο αγωγό
  • Στη διάσωση ζώνης πρασίνου 12 στρεμμάτων στο κέντρο της Ραφήνας, ανάμεσα σε 6 σχολεία και δίπλα σε οικισμό, που κινδυνεύει άμεσα να μετατραπεί σε εργοτάξιο του έργου για τουλάχιστον 7 χρόνια

Η εκδήλωση υποστηρίχθηκε από μαθητές του Μουσικού Σχολείου Παλλήνης που γέμισαν νότες, φωνές και ζωντάνια το πάρκο δίπλα στην εκβολή του ρέματος με την όμορφη επιλογή των τραγουδιών που έπαιξαν και την πηγαία ομιλία του Νέστωρα Σφετσίδη, μέλους της ορχήστρας, που έκλεισε την εκδήλωση.

Υποστηρίχθηκε επίσης από την ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης Άγριας Ζωής, η οποία στα πλαίσια της εκδήλωσης απελευθέρωσε μετά από περίθαλψη δύο πανέμορφες γερακίνες που πλημμύρισαν συγκίνηση και χαμόγελα τα πρόσωπα των παιδιών και των ενηλίκων που την παρακολούθησαν.

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Παναγιώτης Ευαγγέλου, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αλέξανδρος Δελμούζος», ο Αντώνης Λαζαρής, βιολόγος καθηγητής του Γυμνασίου Ραφήνας, ο Διονύσης Ασημακόπουλος, εκπρόσωπος γονέων των 1ου και 4ου Νηπιαγωγείων Ραφήνας, ο Μαρίνος Γλώσσης, εκπρόσωπος της περιφερειακής παράταξης Ανυπότακτη Αττική, η Φωτεινή Τσεργά, κάτοικος και γιαγιά τριών παιδιών που φοιτούν στα σχολεία όπου πρόκειται να κατασκευαστεί το εργοτάξιο του έργου που θα τσιμεντώσει το ρέμα.

Επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της δημοτικής παράταξης Ραφήνας Δύναμη Ανάπτυξης με επικεφαλής τον Ανδρέα Βασιλόπουλο, εκπρόσωποι της κίνησης πολιτών Ποδονίφτης SOS-Ρέ(υ)μα κριτικής των καιρών και δράσης, της ανεξάρτητης πρωτοβουλίας πολιτών Δασαμάρι SOS, της του Εξωραϊστικού Συλλόγου ΜΑΤΙ, της κινηματογραφικής λέσχης Σινέ Σχολειό, δάσκαλοι και καθηγητές από τα σχολεία που γειτνιάζουν στο επικείμενο εργοτάξιο κλπ.

Κατά της εγκατάστασης εργοταξίου στο κέντρο της Ραφήνας έχουν ταχθεί με προσφυγές ή ψηφίσματα όλες οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης στη Ραφήνα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Αλέξανδρος Δελμούζος, οι Σύλλογοι γονέων 1ου- 4ου Δημοτικών και 1ου – 4ου Νηπιαγωγείων Ραφήνας, η Ένωση Γονέων, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Νηρέας, ο Εξωραϊστικός Σύλλογος Αύρας, η Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας και δεκάδες πολίτες.

Από την πρόσκληση της εκδήλωσης διαβάζουμε χαρακτηριστικά:

«Η καταστροφή του ρέματος Ραφήνας βρίσκεται προ των πυλών…
Η πολιτεία αποφάσισε να το μετατρέψει σε ένα νέο Κηφισό.

Το Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας είναι ένας από τους σημαντικότερους υγροτόπους της Αττικής.
Είναι μέρος του δικτύου υγροτόπων της Ανατ. Αττικής που αποτελεί βασικό διάδρομο
για τα μεταναστευτικά πουλιά.
Θα είναι ο 8ος από τους 12 υγρότοπους που καταστρέφονται σήμερα στην Ανατ. Αττική.

Το έργο που ξεκινάει θα αποψιλώσει όλη τη φυσική βλάστηση σε μήκος 17 χιλιομέτρων
για να την αντικαταστήσει με τσιμέντα και πέτρες.
Πάνω από 2500 δέντρα θα κοπούν, καταστρέφοντας το βιότοπο εκατοντάδων πουλιών, ψαριών και άλλων ειδών.
Δεκάδες απειλούμενα και προστατευόμενα είδη θα απομακρυνθούν.
Ορισμένα είδη θα απειληθούν με εξαφάνιση (πχ. το ενδημικό αττικόψαρο).

Το έργο θα αυξήσει κατά πολύ τα νερά που θα φθάνουν στη Ραφήνα, εκθέτοντας σε κίνδυνο μεγάλης πλημμύρας τον οικιστικό ιστό, σε περίπτωση έντονων φαινομένων.

Το εργοτάξιο της εταιρίας που θα κατασκευάσει το έργο, θα γίνει στο κέντρο της Ραφήνας, δίπλα σε 6 σχολεία και σε 2 κεντρικούς οδικούς άξονες, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια, την υγεία και την ποιότητα ζωής όλων των κατοίκων, ιδιαίτερα όμως των μαθητών.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΟΜΑΣΤΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΡΑΦΗΝΑ…
ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟΣΚΟΠΕΙ ΣΤΗ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝ ΑΓΝΟΙΑ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ.
ΤΟ ΡΕΜΑ ΡΑΦΗΝΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.
ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΗΣ ΡΑΦΗΝΑΣ ΣΕ ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ.»

Από την Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας