Τα παράκτια περιβάλλοντα έχουν μεγάλη σημασία για την Ελλάδα, δεδομένου ότι είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες και ευάλωτες περιοχές επιρρεπείς στην υποβάθμιση. Τα προβλήματα που υφίστανται στις ζώνες αυτές προέρχονται είτε από φυσικές διεργασίες, όπως είναι η παράκτια διάβρωση λόγω κυματικών καταιγίδων, η κλιματική αλλαγή, είτε από ανθρώπινες δραστηριότητες όπως ο τουρισμός, η αλιεία, η βιομηχανία, οι μεταφορές, η αστικοποίηση κ.α. Επομένως, κάθε χώρα οφείλει να αναπτύσσει, σε διεθνές ή τοπικό επίπεδο, προγράμματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών σύμφωνα με τα οποία θα λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν και να διορθωθούν τα προβλήματα που επικρατούν σε αυτές τις ευάλωτες περιοχές. Η ολοκληρωμένη παρακολούθηση αποτελεί το πρώτο βήμα προς την αποτελεσματική διαχείριση αυτών των περιοχών.


Η GEOSYSTEMS HELLAS Α.Ε. έχει εμπειρία και συμμετέχει σε έργα Περιβάλλοντος αξιοποιώντας Γεωχωρικές Τεχνολογίες.
Στο πλαίσιο του Ηλεκτρονικού Ανοικτού Διαγωνισμού για «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρατηρητηρίου για την Πρόληψη και Διαχείριση του Κινδύνου της Διάβρωσης των Ακτών, υπό την Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής, μέσω της Αξιοποίησης Δεδομένων Παρατήρησης Γης» για την Προμήθεια Εξειδικευμένων Πακέτων Λογισμικού για την κάλυψη των αναγκών των Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη GEOSYSTEMS HELLAS Α.Ε., για λογαριασμό της εταιρείας Ευρωπαϊκά Συστήματα Αισθητήρων Α.Ε., η Προμήθεια εξοπλισμού του κόμβου δεδομένων και του εικονικού σταθμού λήψης δορυφορικών δεδομένων για το Παρατηρητήριο καθώς και η προμήθεια δεδομένων τηλεπισκόπησης για τη λειτουργία του εικονικού σταθμού λήψης δορυφορικών δεδομένων.
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρία μας ανέλαβε την προμήθεια και εγκατάσταση του state–of–the–art λογισμικού διαχείρισης γεωχωρικών δεδομένων ERDAS IMAGINE για την λειτουργία Κεντρικού Εξυπηρετητή, πέντε σταθμών εργασίας Windows και ενός σταθμού εργασίας Tiler. Οι υπηρεσίες που παρήχθησαν περιλάμβαναν τα παρακάτω:
- εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού στην εκτέλεση ανεπτυγμένων ροών εργασίας στο ERDAS IMAGINE για την ανάλυση και επεξεργασία δορυφορικών εικόνων,
- εκτέλεση ταξινομήσεων με μεθόδους μηχανικής μάθησης και
- παραγωγή χαρτογραφικής πληροφορίας.
Α ΜΕΡΟΣ
Αναλυτικότερα, η προμήθεια Εξοπλισμού του Κόμβου Δεδομένων και του Εικονικού Σταθμού Λήψης Δορυφορικών Δεδομένων για το Παρατηρητήριο περιελάμβανε:
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΒΑΣΗΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS SERVER
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ GIS
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΤΗ ERDAS APOLLO
- Λογισμικό Planet API (REST API) Υπηρεσίας απορρόφησης δεδομένων
- ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ TILER (TILER WORKSTATION)
Β ΜΕΡΟΣ
Η GSH παρείχε δεδομένα Τηλεπισκόπησης για τη λειτουργία του Εικονικού Σταθμού Λήψης Δορυφορικών Δεδομένων.
- Eικόνες SAR, υφιστάμενης ή νέας λήψης
- Mία εικόνα διαχωριστικής ικανότητας SPOTLIGHT χωρικής ανάλυσης 1×1 m2
- Δύο εικόνες διαχωριστικής ικανότητας STRIPMAP HIMAGE με χωρική ανάλυση 3×3 m2
- Πολυφασματικά δορυφορικά Δεδομένα υψηλής ανάλυσης SkySat, για περίοδο 24 μηνών σε περιοχή ενδιαφέροντος, σε διακριτική ανάλυση 80 εκ, λαμβανόμενα ανά 2 μήνες (12 διαχρονικές νέες λήψεις)
- Πλήθος από ιστορικά δεδομένα, ώστε να διευκολυνθούν οι ανάγκες του έργου όσον αφορά την παρακολούθηση της διαχρονικής εξέλιξης της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα:
- Ένα ιστορικό ψηφιακό υψομετρικό μοντέλο (DTM ή DEM) παραχθέν από δορυφορικά δεδομένα, λήψης τουλάχιστον προ 20 ετών, που κάλυπτε ολόκληρη την έκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Ένα ορθομωσαϊκό από RGB Lansdat δορυφορικά δεδομένα τουλάχιστον προ 20 ετών, για την κάλυψη ολόκληρης της έκτασης της ακτογραμμής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και ένα αντίστοιχο ορθομωσαϊκο που κάλυπτε όλοκληρη την Περιφέρεια.
- Δύο διανυσμάτικά αρχείά (vector) με την ακτογραμμή και το υδρογραφικό δίκτυο (ποτάμια) που είχαν παραχθεί με ψηφιοποίηση στα ορθοανηγμένα δορυφορικά δεδομένα διαχωριστικής ικανότητας 30μ και λήψης τουλάχιστον προ 20 ετών, για ολόκληρη την έκταση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

