Απαιτούνται καθαρές, έξυπνες και βιώσιμες λύσεις μεταφορών για την επίτευξη των κλιματικών φιλοδοξιών της Ευρώπης

Οι μεταφορές ευθύνονται για το 24% των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα και είναι ο μόνος οικονομικός τομέας στον οποίο ο αριθμός των εκπομπών συνεχίζει να αυξάνεται. Στην Ευρώπη, το 77% όλων των εκπομπών που σχετίζονται με τις μεταφορές προέρχονται από τις οδικές μεταφορές. Η μετάβαση σε λύσεις βιώσιμης κινητικότητας – όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο – αποτελεί βασική ευκαιρία για τη μείωση των εκπομπών, τη μείωση της ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για όλους.

Οι αρχές σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνες για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών και κινήτρων για βιώσιμη την κινητικότητα, ενώ οι άνθρωποι έχουν τη δύναμη να κάνουν επιλογές βιώσιμης κινητικότητας. Προκειμένου να επιτευχθεί ο φιλόδοξος στόχος της Ευρώπης να γίνει ουδέτερη ως προς τον άνθρακα έως το 2050 και να επιτευχθούν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών, οι δήμοι, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί πρέπει να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και εφαρμογή καθαρών, έξυπνων και προσβάσιμων λύσεων μεταφορών.

Παράλληλα με τις επενδύσεις σε υποδομές πράσινων μεταφορών και την παροχή ενός συνεκτικού νομοθετικού πλαισίου και κινήτρων, η κοινωνία πρέπει να δει αποφασιστικές αλλαγές στην συμπεριφορά. Επί του παρόντος, το ένα τρίτο των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ευρώπη είναι αθλητικά οχήματα κοινής χρήσης (SUV). Υπάρχουν τώρα 200 εκατομμύρια SUV σε όλο τον κόσμο, κάτι που αντιπροσωπεύει αύξηση 60% στον παγκόσμιο στόλο αυτοκινήτων από το 2010, σύμφωνα με τον IEA.

Είναι απαραίτητη μια πολιτιστική αλλαγή που να δίνει προτεραιότητα στις βιώσιμες μεταφορές – συμπεριλαμβανομένων των τρένων, των τραμ και των λεωφορείων – και να ευνοεί τις επιλογές ενεργητικής κινητικότητας – όπως το ποδήλατο και το περπάτημα – που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Ευτυχώς, πολλοί Ευρωπαίοι επιδεικνύουν ήδη την υποστήριξή τους για πιο βιώσιμες μεταφορές. Μια πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δείχνει ότι το 64% των Ευρωπαίων είναι πρόθυμοι να κάνουν τη μετάβαση από τα αυτοκίνητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς με βάση τις περιβαλλοντικές ανησυχίες. Ειδικά η Ανατολική Ευρώπη ξεχωρίζει για την υψηλή χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Εκτός από τους ανθρώπους που εκφράζουν την έγκρισή τους για πιο πράσινες μεταφορές, πολλές πόλεις, δήμοι και χώρες προσφέρουν αποδεδειγμένες καινοτόμες λύσεις που μπορούν να αναπαραχθούν σε παρόμοια πλαίσια σε όλη την Ευρώπη. Για παράδειγμα, η Βαρκελώνη (Ισπανία) δίνει προτεραιότητα στους πεζούς με το σχέδιό της «Superblocks»
μετατρέποντας 1 στους 3 δρόμους της πόλης σε πράσινο δρόμο με περισσότερο χώρο για συνάντηση και αλληλεπίδραση των ανθρώπων και μείωση της κυκλοφορίας. Μέχρι το 2024, η πόλη ελπίζει να δει το 80% των μετακινήσεων να γίνονται με τα πόδια, το ποδήλατο ή τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ήδη παρατηρεί σημαντική μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ηχορύπανσης στα υπάρχοντα superblocks.

Στην Αυστρία, οι πολίτες μπορούν πλέον να αγοράσουν ένα «Klimaticket», το οποίο είναι ένα ετήσιο εισιτήριο που περιλαμβάνει όλες τις μετακινήσεις με λεωφορείο, τρένο, τραμ και άλλα κρατικά μέσα μεταφοράς. Με αυτό το εισιτήριο, η Αυστρία ελπίζει να μειώσει τις εκπομπές CO2 και να κάνει τις βιώσιμες μεταφορές πιο προσιτές και προσιτές.

Εν τω μεταξύ, σε όλη την Ευρώπη, τα νέα νυχτερινά τρένα – από Βρυξέλλες προς Βερολίνο, Βαρσοβία προς Πράγα, Ζάγκρεμπ προς Ζυρίχη και άλλα – προσφέρουν μια πιο βιώσιμη εναλλακτική λύση για όσους χρειάζονται να ταξιδέψουν μεγαλύτερες αποστάσεις. Οι πρωτοβουλίες επιχειρήσεων και πολιτών – όπως τα MOBILITYACTIONs 30 Bologna
και Solar City Cars – υποστηρίζουν επίσης τη μετάβαση σε βιώσιμα ταξίδια αντιμετωπίζοντας την κυκλοφορία στην πόλη και τις οδικές μεταφορές.

Όπως καταδεικνύεται από τους σχεδόν 3.000 συμμετέχοντες στην ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ το 2022, πολλές πόλεις, δήμοι, οργανισμοί και πολίτες κάνουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, για να εκπληρώσουμε τις φιλοδοξίες μας για το κλίμα, χρειάζεται μια ακόμη μεγαλύτερη στροφή σε βιώσιμες επιλογές μεταφοράς, όπως τα δημόσια μέσα μεταφοράς, το περπάτημα και το ποδήλατο. Μια πιο πράσινη Ευρώπη, και μια Ευρώπη με λιγότερες εκπομπές και λιγότερη ρύπανση, εξαρτάται από την εφαρμογή καθαρών, έξυπνων και βιώσιμων λύσεων μεταφορών.

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία EUROPEANMOBILITYWEEK και πώς οι πόλεις αναλαμβάνουν δράση ευαισθητοποιώντας για τη βιώσιμη κινητικότητα και εισάγοντας νέες μόνιμες υποδομές.